Mer i kategorin Bli gravid |

Är jag gravid? Tio vanliga tidiga tecken på graviditet

vanliga tidiga tecken på graviditetOm du misstänker att du blivit gravid så är du kanske både nyfiken, ängslig och glad, och ivrig att veta om du verkligen har ett litet växande frö i magen.

Eftersom många av de tidiga tecken på graviditet kan orsakas av stress, hormoner eller andra faktorer, så kan det vara svårt att veta säkert om dina symptom egentligen är tecken på graviditet. Därför har vi sammanställt en lista av de tio vanliga tidiga symptom som kan uppkomma tidigt i en graviditet; ju fler symptom som passar in på dig, desto större är chansen att du är gravid. Du kan också göra vårt online-graviditetstest för att beräkna din "graviditetspoäng" som en indikation på hur det ligger till.

1. Utebliven menstruation

Försenad eller utebliven menstruation är förmodligen det vanligaste skälet till att kvinnor köper graviditetstest för att testa sig hemma. Trots detta är det för kvinnor med oregelbundna menstruation, eller för dem som helt enkelt inte för anteckningar, troligen en god ide att vara uppmärksam också på några av de andra symptomen.

2. Illamående

Illamående eller kräkningar är andra vanliga tecken på graviditet. Man pratar ofta om "morgonsjukdom", men förekomsten av illamående eller kräkningar kan uppstå när som helst under dygnet. Medan dessa symptom normalt sett inte uppkommer förrän efter en månad, så rapporterar många lyckliga kvinnor tidigare uppkomst av illamående, medan andra inte drabbas alls.

3. Ömma, svullna bröst

Ungefär två veckor efter befruktningen, så mörknar och förstoras området runt bröstvårtorna. Höjda hormonnivåer medför sannolikt också svullna eller ömma bröst. Lyckligtvis så försvinner detta besvär oftast efter den första trimestern (ungefär 12 veckor efter befruktningen)

4. Trötthet

Har du svårt att vakna även efter en god natts sömn? En av de första symptomen på graviditet är intensivt trötthet; och även om man fortfarande inte vet vad orsakar denna trötthet, så är det sannolikt fluktuerande hormoner som ligger bakom.

5. Ökad känslighet för dofter

Nej, det är inte bara ett gammalt talesätt - gravida kvinnor har faktiskt ett känsligare luktsinne, vilket förklarar varför många gravida inte längre står ut med mat och dofter som de tidigare gillat. Likaså kan vissa plötsligt attraheras av luktar som de tidigare ogillat.

6. Svullen mage

Har dina jeans plötsligt blivit tightare? På samma sätt som precis innan menstruation kan hormonnivåerna under graviditeten orsaka uppsvullnad av magen, långt innan livmodern börjat växa.

7. Ökad urinering

Sex veckor efter befruktningen, orsakar ökningen av kroppsvätskor känslan att man oftare än vanligt behöver urinera.

8. Ökad basaltemperatur

Om du för anteckningar över din basaltemperatur för att utöka chanserna att bli gravid, så vet du säkert att om termometern under flera dagar i rad visar maximalt värde för månaden (37-38 grader), så är du sannolikt gravid.

9. Blödning

Många gravida rapporterar också om mindre blödningar en till två veckor efter befruktningen när embryot växer fast I livmodern. Den här typen av blödning är ljusare till färgen än vanliga menstruationblödningar och uppkommer bara för några dagar. Trots att det anses normalt, så bör du söka medicinsk hjälp om blödningen fortsätter, eftersom det kan röra sig om utomkvedshavandeskap.

10. Positivt graviditetstest

Även om många graviditetstest  påstås kunna påvisa graviditet till och med innan utebliven mens så bör man vara medveten om att det är en ganska osäker metod fram till dagen för utebliven mens. Bättre tillförlitlighet får man om man testar sig på dagn för utebliven mens, eller strax därefter. Om du ändå bestämmer dig för att utföra ett test innan dess så bör du välja ett extra känsligt graviditetstest, samt vara medveten att ett negativit resultat inte alltid är korrekt.

Fortfarande osäker?

Testa vårt Online-graviditetstest eller beställ ett  gravidtest.

Läs mer om tidiga graviditetstecken

Gravid?

Om du har tecken på att du är gravid, eller kanske har gjort ett positivt gravidtest så rekommenterar vi vår graviditetskalender. Där kan du hålla reda på din graviditet och läsa om vad som händer med din och bebisens utveckling vecka för vecka.

Rekommenderat

Hur använder man Angelsound ultraljudsmonitor?

Det har blivit allt vanligare att man under graviditeten skaffar sig en ultraljudsmonitor för hemmabruk, för att i hemmets lugna vrå kunna lyssna på bebisens hjärtljud. Det är dock inte alltid så enkelt att lyckas, och det är vanligt att man gör fel, eller helt enkelt har för höga förväntningar ... 11

Det finns 120 kommentarer till denna artikel

  Jag & en kille har haft sex, han tog min oskuld och jag är 13 år och han är 15... Jag är sjukt orolig för att jag är gravid, det värsta är att den killen jag hade det med har jag inte äns mobilnummret till han... Vi hade det i förrgår :/ Åh, jag är så orolig... :(

  kan ni hhjälpa mej mej att bli gravid har försökt men vet inte vad jag ska göra????

  hej jag har försökt att bli gravid med mens så fort jag fick mens jag har örsökt nu varenda dag med min man och väntar o ser vad som häner fick mens den första augusti men vet inte riktigt när man ska börja kan ni nån bra förslag snälla hör av er kvinnor tjejer:P mvh/Bina

  Hej! Jag sitter i en ovanlig situation, eller det kanske beror på hur man ser det men jag är rädd för att jag skall vara gravid - jag och min kille hade sex utan kondom 4-5 gånger för ungefär en månad sedan, dock så äter jag p-piller... men utan kondom var bara i stundens hetta, vi har alla andra gånger haft kondom för vårt förhållande är fortfarande är ganska nytt. Nu till mitt problem... jag får alltid min mens på tredje dagen när man äter sockerpillren på kartan men inte denna gången! Jag har ätit p-piller i nästan 2 år och detta har aldrig hänt innan. Jag tog då ett graviditets test men den visade inte gravid, och på sista dagen av sockerpiller så fick jag en blödning, men den var inte som min mens brukar vara. Jag har generellt sätt ganska rikligt med blod under mensen men detta var säkert en tredjdel av vad jag brukar plus att den bara vara i typ 3 dagar och min brukar vara i 7 annars. I samma veva så har jag även flyttat utomlands för att jobba, så kan det bero på att jag är stressad eller är det större sannorlikhet att jag är med barn?! Har inte vågat att åka och köpa ett nytt test, för jag vet inte om jag vill veta vad den säger....

  glömde säga att hon även haft ont i magen i flera dagar sen första gången vi hade oskyddat..
  är det även ett symptom??

  Hej!
  min flickvän och jag är oroliga för att hon är gravid. vi hade oskyddat flera gånger och jag vet att det är dumt, men brukar symptpomen komma efter nån vecka?? och hur stor är chansen att hon är gravid om jag inte kom i henne men vi gjorde de flera gånger på raken??
  vill gärna ha svar för jag är 15 och min flickvän är 14 och vi är inte mogna än för att bli föräldrar..
  svara gärna tack!

   

  bra fråga :(

   

  Melinda: varför skyddar ni er inte då????

  Har haft sex med min kille 4 dagar denna vecka och han har kommit i mig alla 4 gånger kan det tyda på att jag är gravid då????

  svara gärna är 15 år kan inte ha barn nu :((

  Hej mitt namn är melinda jag är 15 år  och jag börjar bli orolig har regelbunden mens men har inte haft mens sen i början av maj , och den senase veckan har ja legat och mått illa o svettas och sen har jag en väldig halsbränna..
  kan jag va gravid eller är jag bara sjuk på nått sätt?

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.