Mer i kategorin Bli gravid |

Är jag gravid? Tio vanliga tidiga tecken på graviditet

vanliga tidiga tecken på graviditetOm du misstänker att du blivit gravid så är du kanske både nyfiken, ängslig och glad, och ivrig att veta om du verkligen har ett litet växande frö i magen.

Eftersom många av de tidiga tecken på graviditet kan orsakas av stress, hormoner eller andra faktorer, så kan det vara svårt att veta säkert om dina symptom egentligen är tecken på graviditet. Därför har vi sammanställt en lista av de tio vanliga tidiga symptom som kan uppkomma tidigt i en graviditet; ju fler symptom som passar in på dig, desto större är chansen att du är gravid. Du kan också göra vårt online-graviditetstest för att beräkna din "graviditetspoäng" som en indikation på hur det ligger till.

1. Utebliven menstruation

Försenad eller utebliven menstruation är förmodligen det vanligaste skälet till att kvinnor köper graviditetstest för att testa sig hemma. Trots detta är det för kvinnor med oregelbundna menstruation, eller för dem som helt enkelt inte för anteckningar, troligen en god ide att vara uppmärksam också på några av de andra symptomen.

2. Illamående

Illamående eller kräkningar är andra vanliga tecken på graviditet. Man pratar ofta om "morgonsjukdom", men förekomsten av illamående eller kräkningar kan uppstå när som helst under dygnet. Medan dessa symptom normalt sett inte uppkommer förrän efter en månad, så rapporterar många lyckliga kvinnor tidigare uppkomst av illamående, medan andra inte drabbas alls.

3. Ömma, svullna bröst

Ungefär två veckor efter befruktningen, så mörknar och förstoras området runt bröstvårtorna. Höjda hormonnivåer medför sannolikt också svullna eller ömma bröst. Lyckligtvis så försvinner detta besvär oftast efter den första trimestern (ungefär 12 veckor efter befruktningen)

4. Trötthet

Har du svårt att vakna även efter en god natts sömn? En av de första symptomen på graviditet är intensivt trötthet; och även om man fortfarande inte vet vad orsakar denna trötthet, så är det sannolikt fluktuerande hormoner som ligger bakom.

5. Ökad känslighet för dofter

Nej, det är inte bara ett gammalt talesätt - gravida kvinnor har faktiskt ett känsligare luktsinne, vilket förklarar varför många gravida inte längre står ut med mat och dofter som de tidigare gillat. Likaså kan vissa plötsligt attraheras av luktar som de tidigare ogillat.

6. Svullen mage

Har dina jeans plötsligt blivit tightare? På samma sätt som precis innan menstruation kan hormonnivåerna under graviditeten orsaka uppsvullnad av magen, långt innan livmodern börjat växa.

7. Ökad urinering

Sex veckor efter befruktningen, orsakar ökningen av kroppsvätskor känslan att man oftare än vanligt behöver urinera.

8. Ökad basaltemperatur

Om du för anteckningar över din basaltemperatur för att utöka chanserna att bli gravid, så vet du säkert att om termometern under flera dagar i rad visar maximalt värde för månaden (37-38 grader), så är du sannolikt gravid.

9. Blödning

Många gravida rapporterar också om mindre blödningar en till två veckor efter befruktningen när embryot växer fast I livmodern. Den här typen av blödning är ljusare till färgen än vanliga menstruationblödningar och uppkommer bara för några dagar. Trots att det anses normalt, så bör du söka medicinsk hjälp om blödningen fortsätter, eftersom det kan röra sig om utomkvedshavandeskap.

10. Positivt graviditetstest

Även om många graviditetstest  påstås kunna påvisa graviditet till och med innan utebliven mens så bör man vara medveten om att det är en ganska osäker metod fram till dagen för utebliven mens. Bättre tillförlitlighet får man om man testar sig på dagn för utebliven mens, eller strax därefter. Om du ändå bestämmer dig för att utföra ett test innan dess så bör du välja ett extra känsligt graviditetstest, samt vara medveten att ett negativit resultat inte alltid är korrekt.

Fortfarande osäker?

Testa vårt Online-graviditetstest eller beställ ett  gravidtest.

Läs mer om tidiga graviditetstecken

Gravid?

Om du har tecken på att du är gravid, eller kanske har gjort ett positivt gravidtest så rekommenterar vi vår graviditetskalender. Där kan du hålla reda på din graviditet och läsa om vad som händer med din och bebisens utveckling vecka för vecka.

Rekommenderat

Hur använder man Angelsound ultraljudsmonitor?

Det har blivit allt vanligare att man under graviditeten skaffar sig en ultraljudsmonitor för hemmabruk, för att i hemmets lugna vrå kunna lyssna på bebisens hjärtljud. Det är dock inte alltid så enkelt att lyckas, och det är vanligt att man gör fel, eller helt enkelt har för höga förväntningar ... 11

Det finns 120 kommentarer till denna artikel

  Hejsan jag har en fråga.. Jag började ta p piller för ca en månad sen men valde att sluts med dom igen. Jag och min pojkvän har regelbundet sex och nu har jag tänkt på om jag kan va gravid för jag har jätte ömma brösr vårtor, hemska smärtor i magen, sover hela tidenmår illa oxh känner mig deppig och tröty jätte ofta, mrn srn hrlt plötsligt vänder det så är jag super glad igen. Jag och min pojkvän har pratat om det och sagt att om min srns e sen/uteblir så köper vi ert graviditetstest, men själv tycker jag det e väldigt underligt med smärtorna och allt detta :/
  Till binaa! Tänk inte på det! Jag har haft samma problem i ett år. När du lugnar dig och koncentrerar dig på att leva så kommer det. Till sandra! Anmäl honom! Det är väldigt olagligt att ha sex med så unga.... Ta ett grav test och hoppas på det bästa. Du är på tok för ung för att skaffa barn. Du är ju bara ett barn själv! Ta hand om dig! Det var det

  Jag vill skriva detta till "62 - rebecka friden" och jag vill säga till dig att du absolut inte ska göra hämd på han genom att försöka bli gravid med hans barn. Det är verkligen inte det rätta sättet. Det finns många skäl till varför:

  1. ni har gjort slut nu o ifall du föder han barn garanterar jag att han inte kommer stötta dig eftersom som du sj sa "han ligger med varje tjej han ser". att föda ett barn eller vara gravid är ju inte bara en lek, det är ett riktigt stort ansvar. Jag själv är 17 år och jag älskar barn mer än ngt annat på jorden men jag skulle aldrig kunna uppfostra ett barn nu.
  2. Även ifall han stöttar dig genom din gravitet så kommer ni bråka mycket och han kanske ung så han kmr inte orka med pressen eller ansvaret mer. Han kommer inte vara en bra pappa för dit barn och det kommer att skada ditt barn i framtiden genom att inte ha en pappa vid sin uppväxt.
  3. Du skall aldrig aldrig skaffa barn för att hämnas, som jag sa innan barn är inte en lek det är et ansvar, så den dagen du hittar den du verkligen älskar och kan spendera resten av ditt liv med den ska du skaffa barn med för ett barn kostar mkt oxå (blöjor, mat, kläder, leksaker osv.) så när du har en bra ekonomi elr föräldrar som stöttar dig då är de en bra tid att skaffa barn.
  Men verkligen inte än när du bara vill ta in ett oskyldigt barn in i världen för hämd o när pappan inte ens är en bra pappa. 

  jag har p-stav men ändå har man hafft sex nu i en hel månad som man gjorde innan men nu för några dagar sen började ja må väldigt illa och sen efter de så kom de att ja hade ont i magen vid äggstockarna och vid livmorden och sen så komm illamåendet å jag har ätit mer än jag brukar göra dessutom sen så spydde ja för några dagar sen och i natt kom de lite med vad kan de vara eftersom man p-staven

  jag har p-stav men ändå har man hafft sex nu i en hel månad som man gjorde innan men nu för några dagar sen började ja må väldigt illa och sen efter de så kom de att ja hade ont i magen vid äggstockarna och vid livmorden och sen så komm illamåendet å jag har ätit mer än jag brukar göra dessutom sen så spydde ja för några dagar sen och i natt kom de lite med vad kan de vara eftersom man har p-staven kvar???

  knas01

  0 knas01

  hejj!!!

  ojoj undra om man är gravid?.. för några dagar sedan hade jag ont i äggstockarna båda två kissade hur mycket som helst mest på kvällara. och kände mig seg lite illamående. men nu har det gått över lite grann trodde då att jag skulle få mens men icke. nu har jag väldigt ont i mina bröst "bröstvårtorna" mycket så kan jag vara gravid ??

  min mens är försenad med 1 vecka 3 dar.

  Hej! jag är orolig över att jag är gravid, jag spyr/ har illamående varje morgon och även under dagen. speciellt mycket är det på morgonen/natten. jag har ont i svanken och magen. känner mig väldigt trött även fast jag sovit någorlunda bra. några dagar nu har jag spytt 4 gånger per dag.

   

  jag hade mens liknande i 2 dagar, jag brukar alltid ha ont i magen när jag har mensen men denna gång hade jag inte det. och jag har bara haft oskyddat sex med min pojkvän. jag har inte ätit ppiller på snart 14 månader.

  Hej, hittade till den här sidan alldeles nyss. Har några frågor, e tacksam för svar, jag och min pojkvän, har inte försökt få barn, trots det har vi endast kört med oskyddat sex. Förmodligen dum, men men... har den senaste tiden känt mig väldigt överkänslig mot lukt, o väldigt hängig.. jag har inte stressat lr så den senaste tiden så tycker inte det borde vara det som e problemet... dock för jag ingen koll på min mens, har haft blödningar två ggr nu som vadera hållit i sig i tre dagar, brukar alltid ha min mens i cirka 5 dagar, dessutom har dessa två tillfällen känts annorlunda än en vanlig mensturation... har akdrigt tagit p-piller eller dyligt, han har alltid dragit ur den innan han kommit, förutom en gång o nu e jag väldigt orolig att jag e gravid... det var cirka 6 veckor sedan, borde jag göra ett graviditets test?

  hej, mitt namn är Rebecka Friden. jag hade sex med mitt ex av någon konstig anledning.. och jag ha slutat med mina p piller för ungefär ett halvårsen. Och nu är jag riktigt orolig att jag är gravid... men helst vill jag vara de,för att hämnas på mitt ex för han är en jävulo går o knulla med varenda tjej han ser. Tycker ni de låter som en bra ide ?

  Hej jag heter Emma och jag är ganska så stressad. Det är så att jag och min kk hade sex (utan kondom) för ca 2 månader sedan men dagen innan hade jag glömt och ta mitt p-piller. Några dagar senare slutade jag med mina p-piller för att jag ville ha ett uppehåll under sommaren. Nu är det så att jag inte har haft mens sedan i början av juni. Så min fråga är alltså: kan jag vara gravid? Det har hänt en gång tidigare att jag under min regelbundna mens haft ett uppehåll i 3 månader utan att jag varit gravid. Tacksam för svar!

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.