Mer i kategorin Bli gravid |

Är jag gravid? Tio vanliga tidiga tecken på graviditet

vanliga tidiga tecken på graviditetOm du misstänker att du blivit gravid så är du kanske både nyfiken, ängslig och glad, och ivrig att veta om du verkligen har ett litet växande frö i magen.

Eftersom många av de tidiga tecken på graviditet kan orsakas av stress, hormoner eller andra faktorer, så kan det vara svårt att veta säkert om dina symptom egentligen är tecken på graviditet. Därför har vi sammanställt en lista av de tio vanliga tidiga symptom som kan uppkomma tidigt i en graviditet; ju fler symptom som passar in på dig, desto större är chansen att du är gravid. Du kan också göra vårt online-graviditetstest för att beräkna din "graviditetspoäng" som en indikation på hur det ligger till.

1. Utebliven menstruation

Försenad eller utebliven menstruation är förmodligen det vanligaste skälet till att kvinnor köper graviditetstest för att testa sig hemma. Trots detta är det för kvinnor med oregelbundna menstruation, eller för dem som helt enkelt inte för anteckningar, troligen en god ide att vara uppmärksam också på några av de andra symptomen.

2. Illamående

Illamående eller kräkningar är andra vanliga tecken på graviditet. Man pratar ofta om "morgonsjukdom", men förekomsten av illamående eller kräkningar kan uppstå när som helst under dygnet. Medan dessa symptom normalt sett inte uppkommer förrän efter en månad, så rapporterar många lyckliga kvinnor tidigare uppkomst av illamående, medan andra inte drabbas alls.

3. Ömma, svullna bröst

Ungefär två veckor efter befruktningen, så mörknar och förstoras området runt bröstvårtorna. Höjda hormonnivåer medför sannolikt också svullna eller ömma bröst. Lyckligtvis så försvinner detta besvär oftast efter den första trimestern (ungefär 12 veckor efter befruktningen)

4. Trötthet

Har du svårt att vakna även efter en god natts sömn? En av de första symptomen på graviditet är intensivt trötthet; och även om man fortfarande inte vet vad orsakar denna trötthet, så är det sannolikt fluktuerande hormoner som ligger bakom.

5. Ökad känslighet för dofter

Nej, det är inte bara ett gammalt talesätt - gravida kvinnor har faktiskt ett känsligare luktsinne, vilket förklarar varför många gravida inte längre står ut med mat och dofter som de tidigare gillat. Likaså kan vissa plötsligt attraheras av luktar som de tidigare ogillat.

6. Svullen mage

Har dina jeans plötsligt blivit tightare? På samma sätt som precis innan menstruation kan hormonnivåerna under graviditeten orsaka uppsvullnad av magen, långt innan livmodern börjat växa.

7. Ökad urinering

Sex veckor efter befruktningen, orsakar ökningen av kroppsvätskor känslan att man oftare än vanligt behöver urinera.

8. Ökad basaltemperatur

Om du för anteckningar över din basaltemperatur för att utöka chanserna att bli gravid, så vet du säkert att om termometern under flera dagar i rad visar maximalt värde för månaden (37-38 grader), så är du sannolikt gravid.

9. Blödning

Många gravida rapporterar också om mindre blödningar en till två veckor efter befruktningen när embryot växer fast I livmodern. Den här typen av blödning är ljusare till färgen än vanliga menstruationblödningar och uppkommer bara för några dagar. Trots att det anses normalt, så bör du söka medicinsk hjälp om blödningen fortsätter, eftersom det kan röra sig om utomkvedshavandeskap.

10. Positivt graviditetstest

Även om många graviditetstest  påstås kunna påvisa graviditet till och med innan utebliven mens så bör man vara medveten om att det är en ganska osäker metod fram till dagen för utebliven mens. Bättre tillförlitlighet får man om man testar sig på dagn för utebliven mens, eller strax därefter. Om du ändå bestämmer dig för att utföra ett test innan dess så bör du välja ett extra känsligt graviditetstest, samt vara medveten att ett negativit resultat inte alltid är korrekt.

Fortfarande osäker?

Testa vårt Online-graviditetstest eller beställ ett  gravidtest.

Läs mer om tidiga graviditetstecken

Gravid?

Om du har tecken på att du är gravid, eller kanske har gjort ett positivt gravidtest så rekommenterar vi vår graviditetskalender. Där kan du hålla reda på din graviditet och läsa om vad som händer med din och bebisens utveckling vecka för vecka.

Rekommenderat

Fostrets hjärtfrekvens - när kan man höra bebisens hjärta?

Fostrets hjärtfrekvens - när kan man höra bebisens hjärta?

Fostrets hjärta börjar slå under den femte graviditetsveckan. I början slår hjärtat med 80-85 slag i minuten, men fram till gravititetsvecka nio så ökar hjärtfrekvensen med c:a tre per dag, och i den nionde graviditetsveckan kommer fostrets hjärtfrekvens ligga mellan 155-195 slag i minuten. Många som hör fostrets hjärtljud tycker ... 38

Det finns 119 kommentarer till denna artikel

  Skrivit in en kommentar här innan som ni ser längre ner. Abort va det hemskaste jag gjort. Även om jag sov hela vägen så har jag aldrig känt så som jag gjorde. Blir jag gravid igen så tänker jag inte utsätta mig för detta igen. Men nu är jag mer försiktig. Nästa gång kommer jag ha kvar det. "Fostret" va bara 8 mm litet. Men det kändes ändå annorlunda när man va gravid.. Nu känner jag mig bara helt tom. Nu känner jag inte att jag är två vilket va en underbar känsla. Nu är jag bara tom.. Å på ett sätt så saknar jag det otroligt mkt.. Förhoppningsvis kommer jag skriva här igen om något/några år å ha ngt mkt gladare å berätta. På återseende. Grattis alla gravida/nyblivna mammor.. Jag avundas er. Mvh Issa
  Första veckan mådde jag lite illa och svettades ovanligt mycket. Andra veckan svimmade jag på operation, har jag aldrig gjort förut. Dessutom var jag fasansfullt morgontrött. Det var efter svimningen som jag misstänkte att jag kanske var gravid, testade positivt samma dag som mensen skulle kommit men inte gjorde det (brukar alltid vara punktlig). Nu i vecka 5 och 6 har jag däremot betydligt fler symtom. Min kompis däremot gick genom hela grav och var bara trött de första månaderna, hade foglossningsvärk EN dag och klämde ut ungen på tre timmar utan att spricka. Det är väldigt individuellt, helt enkelt.
  Hej, alla pratar om sympton, har varit gravid 2 ggr har två döttrar har aldrig haft några sympton med någon av dom... Kissat lite mera än vanligt annars inget och det är pga att barnet pressar mot blåsan... Vill inte vara taskig men haka inte upp er på sympton tjejer man kan bli så besviken...
  hejhej, jag har nästan alla symptom som när man är gravid, och jag har haft oregelbunden och ljurare och mindre mens, är jag gravid då ?
  baby87

  5 baby87

  Hejsan!! Har skrivit förrut & har inte blivit eller varit gravid vid tidigare inlägg. Nu är allt upp & ner IGEN!! Jag är så himla osäker så jag kan dö.... gjorde ett test idag & det var negativt men, fick min mens alldeles för tidigt, inte ens efter 3 veckor, & jag går alltid 5 veckor mellan varje mens period. Dessutom vet jag inte om det var mens, det var brunt med någon blodfläck i ibland, blöder alltid jätte mkt så tampong är inte att tänka på då... rinner igenom. Men nu kunde jag ha tampong... Mensvärk har jag alltid haft så mkt att jag inte kunnat jobba, under hela min uppväxt, men nu, inte ens lite smärta :S fattar inget.... det värker i magen & har gjort i flera dagar nu, kissar hela tiden & dricker vatten som en häst, dessutom svettas jag som aldrig förr. men ändå, ett negativt test. dock var det något fel på testet, ändrade sig från "gravid" till "icke gravid" så ska göra om det i morgon bitti igen. Vad är det som händer??? någon som varit med om lika?
  12 dagar sen menstruation. Posetivt test.. 7 av 10 i symptom. Jobbiga är att jag inte kan behålla det. :( Olyckshändelse med andra ord. Önska jag kunde behålla det men ekonomin tillåter inte.. Har alltid trott att jag inte kunnat bli gravid men så händer det.. Min kropp har väl inte varit redo innan. Tänker inte ta ett barn till världen utan å kunna försörja mig själv eller ge barnet det jag aldrig fick som liten.. Samtal till mödravården imorron. Wish me luck before im gonna need it. :( Önska omständigheterna va annorlunda. Å det är väldigt svårt å försöka få killen å förstå hur man känner.
  Hej. Jag gjorde en skrapning för drygt två år sedan, kännde då att jag inte var riktigt redo plus att jag precis blivit tillsammans med mitt ex igen och ville inte säga nått till han för jag var rädd och osäker, och tänkte att det skulle ta slut igen om jag sa nått, för det var inte han som var pappan. Men nu känner vi att vi båda är redo att bilda familj, men jag är ännu mer rädd nu att han ska få veta av någon anledning att jag varit gravid en gång innan och tog bort de. Är tidigare abortet något läkare tar upp under undersökninarna man gör? och i så fall vad kan man göra för att undvika det? Jag har just nu slutat med mina p-piller och undrar på ett ungefär hur lång tid det tar innan man kan bli gravid. Tack på förhand.
  Hejsan , Jag gjorde en skrapning för drygt 7 veckor sedan, jag¨ångrade mig djupt och vi försöker nu bli bravida igen, de e inte så att vi "ligger i" men vi har sex som vanligt. jag blödde typ 1 månad efter aborten, vet inte om mensen va inblandad i dom blödningarna jag hadde? så därför vet jag inte heller när jag ska få mens nästa gång. nu har jag ont i magen som mensverk och de stramar lite i brösten, kommer inte riktigt ihåg hur de känndes sist jag var gravid, men jag gjorde ett gravtest för en vecka sen o de visade negativt. tycker ni jag ska göra ett till nu? // S
  Hej! Jag jag e en 24 åring som har en dottter sen innan o vi försöker bli gravida igen. Jag tror att jag e gravid igen men när jag tog ett grav test 1-2 dagar innan jag skulle ha mens så visade det negativt men jag har fortfarande inte fått min mens. Jag har haft mens liknande värk i flera dagar så jag tycker att det e lite konstigt! Kan jag vara gravid ändå. Kan jag ha testat för tidigt? kram alla
  Har varit illamåande i en vecka nu och fler toabesök har de blivit. Har inte heller alla symptom som de sägs att man ska ha, men några av dem. Ömma bröstvårtor som gör mig mer orolig. Hur ska man veta?

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.