Mer i kategorin Bli gravid |

Är jag gravid? Tio vanliga tidiga tecken på graviditet

vanliga tidiga tecken på graviditetOm du misstänker att du blivit gravid så är du kanske både nyfiken, ängslig och glad, och ivrig att veta om du verkligen har ett litet växande frö i magen.

Eftersom många av de tidiga tecken på graviditet kan orsakas av stress, hormoner eller andra faktorer, så kan det vara svårt att veta säkert om dina symptom egentligen är tecken på graviditet. Därför har vi sammanställt en lista av de tio vanliga tidiga symptom som kan uppkomma tidigt i en graviditet; ju fler symptom som passar in på dig, desto större är chansen att du är gravid. Du kan också göra vårt online-graviditetstest för att beräkna din "graviditetspoäng" som en indikation på hur det ligger till.

1. Utebliven menstruation

Försenad eller utebliven menstruation är förmodligen det vanligaste skälet till att kvinnor köper graviditetstest för att testa sig hemma. Trots detta är det för kvinnor med oregelbundna menstruation, eller för dem som helt enkelt inte för anteckningar, troligen en god ide att vara uppmärksam också på några av de andra symptomen.

2. Illamående

Illamående eller kräkningar är andra vanliga tecken på graviditet. Man pratar ofta om "morgonsjukdom", men förekomsten av illamående eller kräkningar kan uppstå när som helst under dygnet. Medan dessa symptom normalt sett inte uppkommer förrän efter en månad, så rapporterar många lyckliga kvinnor tidigare uppkomst av illamående, medan andra inte drabbas alls.

3. Ömma, svullna bröst

Ungefär två veckor efter befruktningen, så mörknar och förstoras området runt bröstvårtorna. Höjda hormonnivåer medför sannolikt också svullna eller ömma bröst. Lyckligtvis så försvinner detta besvär oftast efter den första trimestern (ungefär 12 veckor efter befruktningen)

4. Trötthet

Har du svårt att vakna även efter en god natts sömn? En av de första symptomen på graviditet är intensivt trötthet; och även om man fortfarande inte vet vad orsakar denna trötthet, så är det sannolikt fluktuerande hormoner som ligger bakom.

5. Ökad känslighet för dofter

Nej, det är inte bara ett gammalt talesätt - gravida kvinnor har faktiskt ett känsligare luktsinne, vilket förklarar varför många gravida inte längre står ut med mat och dofter som de tidigare gillat. Likaså kan vissa plötsligt attraheras av luktar som de tidigare ogillat.

6. Svullen mage

Har dina jeans plötsligt blivit tightare? På samma sätt som precis innan menstruation kan hormonnivåerna under graviditeten orsaka uppsvullnad av magen, långt innan livmodern börjat växa.

7. Ökad urinering

Sex veckor efter befruktningen, orsakar ökningen av kroppsvätskor känslan att man oftare än vanligt behöver urinera.

8. Ökad basaltemperatur

Om du för anteckningar över din basaltemperatur för att utöka chanserna att bli gravid, så vet du säkert att om termometern under flera dagar i rad visar maximalt värde för månaden (37-38 grader), så är du sannolikt gravid.

9. Blödning

Många gravida rapporterar också om mindre blödningar en till två veckor efter befruktningen när embryot växer fast I livmodern. Den här typen av blödning är ljusare till färgen än vanliga menstruationblödningar och uppkommer bara för några dagar. Trots att det anses normalt, så bör du söka medicinsk hjälp om blödningen fortsätter, eftersom det kan röra sig om utomkvedshavandeskap.

10. Positivt graviditetstest

Även om många graviditetstest  påstås kunna påvisa graviditet till och med innan utebliven mens så bör man vara medveten om att det är en ganska osäker metod fram till dagen för utebliven mens. Bättre tillförlitlighet får man om man testar sig på dagn för utebliven mens, eller strax därefter. Om du ändå bestämmer dig för att utföra ett test innan dess så bör du välja ett extra känsligt graviditetstest, samt vara medveten att ett negativit resultat inte alltid är korrekt.

Fortfarande osäker?

Testa vårt Online-graviditetstest eller beställ ett  gravidtest.

Läs mer om tidiga graviditetstecken

Gravid?

Om du har tecken på att du är gravid, eller kanske har gjort ett positivt gravidtest så rekommenterar vi vår graviditetskalender. Där kan du hålla reda på din graviditet och läsa om vad som händer med din och bebisens utveckling vecka för vecka.

Rekommenderat

Hur använder man Angelsound ultraljudsmonitor?

Det har blivit allt vanligare att man under graviditeten skaffar sig en ultraljudsmonitor för hemmabruk, för att i hemmets lugna vrå kunna lyssna på bebisens hjärtljud. Det är dock inte alltid så enkelt att lyckas, och det är vanligt att man gör fel, eller helt enkelt har för höga förväntningar ... 11

Det finns 120 kommentarer till denna artikel

  "rapporterar många lyckliga kvinnor tidigare uppkomst av illamående" Vem f-n blir lycklig av att må illa!? Hade kunnat göra vad som helst för att slippa eländet...

  hej ! 
  jag är 17 , snart 18 och jag har en helt underbar kille men det är det att min mens är försenad och jag har spytt 1 gång , mår illa hela tiden typ och skit trött , har dock inte kollat mig än .

  vad tror ni ? :/ 

  baby87

  5 baby87

  Jag har en dotter på 13 månader, när jag blev gravid med henne kan jag inte minnas att jag hade några som helst syptom, alls.
  Inga ömmande bröst, inget illamående ( hade jag iofs aldrig nått av ) ingen nidblödning, bara lite mensvärk liknande runt vecka 5-6, sen var det som att jag inte var gravid, så det är jätte olika från person till person hur man blir påverkad när man blir gravid :)

  Hoppas ni plussar snart tjejer!

  Själv väntar jag på mensen om 5 dagar, inte försökt bli gravida heller, men råkade räkna fel & hade sex 2 dagar före ÄL, liten chans, men den finns.
  Mått lite som vissa av er beskriver, trött, mensvärk (min mensvärk brukar också komma dagen före, samma dag som tidigast!) kissnödig & svullen under naveln på kvällarna.
  Mysko, visar sig helt enkelt :)

  LYCKA TILL!

  hej.. jag har en fråga om ni kan svara på det , och det är inte så stårt fråga..

  jag tror att min älskade tjej är gravid och jag har aldrig varit pappa tidigare så jag vet inte så mycket om det men jag har hört att om man är gravid så kommer man spy, men det jag inte vet är kommer man spy så fort man blir gravid lr det tar lite tid om svaret är att det tar lite tide hur länge typ?

  Hej har en fråga !  jag har planerat för flera månad att bli gravid men det är så att jag har oregelbunden mens, haft det sen jag va 15 tills nu 25...Har undersökning mig hos gynekologen men allt ser bra ! Men denna månat känner jag mig så trött, det känns som jag har mensvärk fast har inte mens och har så ont i ryggen och i sidan plus känner mig så konstig och krämp i magen. Har inte gjord gravidietstest än..

  Någon som har en aning om vad det kan vara?

  fråga?

  hej... jag använde pippiler för ett år sedan men i mitten av mars föra året slutade jag o forsökt  bli gravid nu är bara 2 månader  kvar tills blir ett år men den sissta månaderna mensen har blivit regelbundet jag undrar att ska jag vänta eller går hus gynokolog snälla svara på min fråga

  Hej! Jag har precis gjort ett graviditetstest, och den var positiv. Min sista mens var för ca 6 veckor sedan. För en månad sedan har kraftiga humörsvängningar drabbat mig, samt att jag även nu under de 2 senaste veckorna känt av mensvärk-liknande smärta i livmodern, fast några grader kraftigare än vad jag är van vid.  För drygt en vecka sedan har mina bröst svullnat upp ganska mycket, samt att de är väldigt ömma. Min fråga är nu; i vilken vecka kan jag vara i? - En källa hos ungdomsmottagningen påstår att jag kan vara längre fram än 6 veckor, men jag läste att ömma bröst och svullnad är i 12e veckan.  Vilken källa ska jag tolka som mest pålitlig?  

  Hej , vad tror ni ? Jag gjorde ett graviditets test i dag för min mens är sen o jag fick minus på testet. Har haft en konstig känsla i magen de senaste 2 veckorna . Symptom. * Är trött som bara den , ja sover hela nätter som ja ska men när ja typ ska upp o när klockan ringer så vaknar ja till o stänger den men så känns det som om att ja inte har sovit på flera dagar .. Är jätte trött hela tiden . * Min mage är svullen *Är jätte varm i kroppen man nog ligga på en 37-39 grader . * Utebliven mens * Är jätte kissnödig hela tiden .
  HEJ Allihop!. jag var gravid och fick missfall för några veckor sen. hade precis gått in i vecka 10 så började jag blöda och hade ont i magen. Sen slutade jag blöda och vi har börjat om. Men hur ska man gör för att bli gravid snabbare??????

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.