Mer i kategorin Gravid |

Fosterdiagnostik

Ultraljud

Kan användas för att kontrollera att fostret lever och vissa typer av missbildningar. Ultraljud (UL) görs rutinmässigt under graviditeten; hur många som görs och när de görs kan variera mellan olika landsting, men det vanliga är att man gör åtminstonde ett UL omkring vecka 17.

UL är en icke invasiv metod som anses vara riskfri för mamman och fostret. Inga förberedelser krävs, men det kan underlätta om du låter bli att kissa innan då en fylld urinblåsa gör det enklare att se detaljer. Själva undersökningen är smärtfri och tar vanligtvis 10-20 minuter.

Ofta får du med dig en bild hem av din växande bebis.

NUPP/KUB

Genom ett NUPP-test kan man hitta c:a 70% av de foster med Downs syndrom
NUPP eller nackuppklarningstest är en ultraljudsundersökning som kan utföras mellan vecka 11 och vecka 13+6, där man mäter en vätskespalt i fostrets nacke. Om den är bredare än normalt kan det tyda på ökad risk för kromosomförändringar. I kombination med ett blodprov (KUB) så ger denna medtod en god riskbedömning för huruvida fostret har Downs syndrom eller vissa andra typer av kromosomavvikelser.

Genom ett NUPP-test kan man hitta c:a 70% av de foster med Downs syndrom, och i kombination med blodprov/biokemisk screening så ökar det till c:a 90%. Det är dock viktigt att veta att NUPP/KUB inte är 100% tillförlitligt och inget diagnostiskt verktyg, utan endast en riskbedömning. Vid förhöjd risk erbjuds fostervattenprov eller moderkaksprov, vilka båda är 100% tillförlitliga.

En annan faktor är att undersökningen resulterar i ungefär 5% falska positiva resultat, d.v.s en indikerad höjd risk där fostret är normalt.

Fostervattenprov

Fostervattenprov används vanligtvis för att undersöka om det finns kromosomförändringar hos fostret. Denna underesökning erbjuds till kvinnor över 35 års ålder, om ett KUB test visat på förhöjd risk, eller om mannen eller kvinnan har någon nära släkting med kromosomavvikelse.

Provet, som sker helt utan bedövning och är i princip smärtfri, går till som så att en nål sticks in genom bukväggen och ett prov tas ut. Ur provet samlar man celler som lossnat från foster och fosterhinna som man sedan analyserar på ett laboratorium. Du får gå hem direkt efter provtagningen och rekommenderas vila och att undvika tunga lyft under några dagar.

man beräknar att den leder till missfall i 0,5-1% av alla fall
Provsvar dröjer c:a en vecka om det är en s.k. snabbanalys där man letar efter enbart downs syndrom, eller c:a 3 veckor om det rör sig om en fullständig kromosomundersökning, där även andra typer av avvikelser screenas.

Provtagningen påverkar i princip inte fostret men man beräknar att den leder till missfall i 0,5-1% av alla fall.

Moderkaksprov

Moderkaksprovet liknar i mycket fostervattenprovet. Det tas med en tunn nål som sticks in genom bukväggen in i moderkakan, från vilken celler tas ut för att sedan undersökas på laboratorium.

Provtagningen underlättas om din urinblåsa är fylld, eftersom livmodern då lyfts upp ur bukhålan, så undvik att kissa innan provtagningen.

Provsvar inom 1-3 veckor beroende på om man gör ett snabbtest eller en fullständig screening (se under fostervattenprov). Risken för missfall är i stor sett samma som vid fostervattenprovtagning (c:a 1 på 100).

Rekommenderat

Prematur – är det farligt för mitt barn att komma ut?

Prematur – är det farligt för mitt barn att komma ut?

Många gravida mammor kommer till sjukhus med viss sjukdom eller med förtidsvärkar och få höra att de ska få prematura barn. Största del av de mammor kommer att klara sig och uppnå fullgången tid, men i sex procent av fallen så kommer barnet innan fullgången tid.  Varför blir det så? ... 3

Det finns 24 kommentarer till denna artikel

  När man gjort ett ultraljud kan man sedan skapa ett unikt halsband:
  theoddway.colin.se/2014/12/unikt-halsband/

  Kolla: www.fostertest.se!

  Någon som testat NIPT? 

  UL är både bland det värsta och härligaste jag varit med om. Vårt första var precis som det ska vara! En perfekt liten sprattlande kille som sedan föddes frisk o han fyller snart två år nu. Men i förrgår var vi på rul för att se vårt andra barn i magen, som vi dessutom sett en gång tidigare i v12. Hjärtat slog som det skulle o ryggraden var hel o fin, men armar, ben, huvud och bröstkorg var allvarligt missbildade. Vi fick göra två ul till med två olika läkare sedan, samt ta fostervattensprov, o dr kunde bara konstatera att den här bebisen kommer inte att överleva. Det här hände för två dagar sedan och imorgon ska vi fullfölja en sen abort. Hittills är det här det värsta jag någonsin upplevt.

  någon som gjort kub test och tagit blodprovet på samma gång som ultraljudet för det ska ju tas tidigare. men jag va för sent ute och hur pålitligt är då testet?

  Gör två ultaljud i månaden men väntar enäggstvillingar då gör man så många ultraljud :) för att se att inte det blir transfusion så mysigt att få se dom små så ofta :)
  Jilted

  2 Jilted

  Jag gjorde mitt första ul i vecka 7+5 ska göra 2 nya ultraljud på spec mvc i veckan som kommer vilket blir vilket kommer att bli 13+3 och 13+4 (fast enligt förra ul blir det 12+ då jag antagligen haft sen äl och fostret ligger en vecka efter). Sen kommer jag att få göra en hel massa ul till främst i slutet på grav. Är nu inne på kontroll på sjukhuset minst en gång i veckan, detta pga högriskgraviditet pga diabetes typ 1. Än så länge är allt bara fint. :o)

  Risken för att få ett barn med DS ökar om mamman är 35 eller mer, är man ung är det liten risk. Vi valde att göra det då jag är 32.

  Någon som vet hur ofta man får göra UL om man bor i växjö ? Kan tillägga att jag är 22 år bara :)

  jag har gjort 4 ul och det känns skönt att se hur jr utväcklas o att han mår bra.. 4 v kvar nu till bf :)..

  hur stor är chansen att ens barn ska ha något fel? jag är 26? jag frågade om nupp o kud men dom säger att jag är för ung.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.