Mer i kategorin Gravid |

Fosterdiagnostik

Ultraljud

Kan användas för att kontrollera att fostret lever och vissa typer av missbildningar. Ultraljud (UL) görs rutinmässigt under graviditeten; hur många som görs och när de görs kan variera mellan olika landsting, men det vanliga är att man gör åtminstonde ett UL omkring vecka 17.

UL är en icke invasiv metod som anses vara riskfri för mamman och fostret. Inga förberedelser krävs, men det kan underlätta om du låter bli att kissa innan då en fylld urinblåsa gör det enklare att se detaljer. Själva undersökningen är smärtfri och tar vanligtvis 10-20 minuter.

Ofta får du med dig en bild hem av din växande bebis.

NUPP/KUB

Genom ett NUPP-test kan man hitta c:a 70% av de foster med Downs syndrom
NUPP eller nackuppklarningstest är en ultraljudsundersökning som kan utföras mellan vecka 11 och vecka 13+6, där man mäter en vätskespalt i fostrets nacke. Om den är bredare än normalt kan det tyda på ökad risk för kromosomförändringar. I kombination med ett blodprov (KUB) så ger denna medtod en god riskbedömning för huruvida fostret har Downs syndrom eller vissa andra typer av kromosomavvikelser.

Genom ett NUPP-test kan man hitta c:a 70% av de foster med Downs syndrom, och i kombination med blodprov/biokemisk screening så ökar det till c:a 90%. Det är dock viktigt att veta att NUPP/KUB inte är 100% tillförlitligt och inget diagnostiskt verktyg, utan endast en riskbedömning. Vid förhöjd risk erbjuds fostervattenprov eller moderkaksprov, vilka båda är 100% tillförlitliga.

En annan faktor är att undersökningen resulterar i ungefär 5% falska positiva resultat, d.v.s en indikerad höjd risk där fostret är normalt.

Fostervattenprov

Fostervattenprov används vanligtvis för att undersöka om det finns kromosomförändringar hos fostret. Denna underesökning erbjuds till kvinnor över 35 års ålder, om ett KUB test visat på förhöjd risk, eller om mannen eller kvinnan har någon nära släkting med kromosomavvikelse.

Provet, som sker helt utan bedövning och är i princip smärtfri, går till som så att en nål sticks in genom bukväggen och ett prov tas ut. Ur provet samlar man celler som lossnat från foster och fosterhinna som man sedan analyserar på ett laboratorium. Du får gå hem direkt efter provtagningen och rekommenderas vila och att undvika tunga lyft under några dagar.

man beräknar att den leder till missfall i 0,5-1% av alla fall
Provsvar dröjer c:a en vecka om det är en s.k. snabbanalys där man letar efter enbart downs syndrom, eller c:a 3 veckor om det rör sig om en fullständig kromosomundersökning, där även andra typer av avvikelser screenas.

Provtagningen påverkar i princip inte fostret men man beräknar att den leder till missfall i 0,5-1% av alla fall.

Moderkaksprov

Moderkaksprovet liknar i mycket fostervattenprovet. Det tas med en tunn nål som sticks in genom bukväggen in i moderkakan, från vilken celler tas ut för att sedan undersökas på laboratorium.

Provtagningen underlättas om din urinblåsa är fylld, eftersom livmodern då lyfts upp ur bukhålan, så undvik att kissa innan provtagningen.

Provsvar inom 1-3 veckor beroende på om man gör ett snabbtest eller en fullständig screening (se under fostervattenprov). Risken för missfall är i stor sett samma som vid fostervattenprovtagning (c:a 1 på 100).

Rekommenderat

Bristningar under graviditeten

Bristningar under graviditeten

Bristningar under graviditeten ses som streck eller ränder i huden av varierande tjocklek och färg. De kan vara allt från ljust rosa märken som knappt syns, till djupt röda väl framträdande. Bristningar kan uppstå tidigt eller sent i graviditeten, vanligt är att de uppkommer mellan vecka 13-37, ett väldigt stort intervall ... 25

Det finns 24 kommentarer till denna artikel

 1. Postades 2011-05-25 15:21:13
  Gäst

  Hej

  Jag gjorde moderkaks provet , och kan säga att det känns inte alls, litet stick i magen och jag har stort förtroende för dom som utförde det, dom är ju proffs. Efteråt kändes det ungefär som en lättare mensvärk i några timmar och idag mår jag bra, men tar det lugnt ändå. Och tycker att det är en bra metod, och många pratar gärna om "risken" för missfall (0,5-1%) men inte många som pratar om den positiva procenten 99% att det troligtvis går bra....Så om du/ni oroar er så tveka inte det underlättar så mycket.

 2. Postades 2011-03-18 22:13:02
  viklu:s avatar

  Är det ngn som gjort moderkaksprov? Läste någnstans att ryggmärgsbråck inte syns på det...kan man se det på ultraljudet? /P

 3. Postades 2011-01-14 15:59:47
  gulle_erris89:s avatar

  UL är den mest fantastiska upplevelse jag vart med om =)

 4. Postades 2010-12-09 13:52:50
  San87:s avatar

  Tycker detta test är väldigt bra, jag är ung och min sambo är ung. Men vi båda kände att vi ville se att allt stog rätt till och sedan fatta ett beslut. Men vi var så lågt nera i riskgruppen så det vart en stor lättnad. Vi ifck ju se våran lillafis och det är FAN värt det :P

 5. Postades 2010-10-15 18:15:15
  Caroline83:s avatar

  Hej, ar bostatt i Italien o precis komit hem fran sjukhuset o gjort NUPP/KUB, just darfor att har ar det standard att utfora "test combinato" som dom kallar det har. Hade foredragit att ej behovt gora det darfor att om man nu e under 35 sa ar risken valdigt liten, men iome alla andra gor det har sa kanns det fel att inte gora det! Dom ger dig sen en risk i procent dvs om chansen e liten ska det vara 1 utav 1000, manga har gor sedan fostervatten prov om man ist  fatt besked att proenten ligger lite hogre  dvs 1 utav 100" vilket enligt mig ar en ganska liten chans aven det...

  Tycker att man ist far stalla sig fragan vad man gjort om nu fatt beskedet att ens bebis kan fodas me dawns syndrom?

 6. Postades 2010-09-29 20:27:14
  Daria:s avatar

  Är det bara jag som inte är särskilt intresserad av UL? :P

 7. Postades 2010-09-28 20:33:15
  demonbruden:s avatar

  vad ska man göra för att kunna göra ett UL eller höra hjärtljud innan vecka 22? tycker de är så långt dit eftersom jag bara är i vecka 11.. vill bara veta

 8. Postades 2010-08-04 13:30:29
  stinaa:s avatar
  har gjort ultraljud en gång i månaden.. känns skönt å se hela tiden att bebisen mår som den ska =)
 9. Postades 2010-07-25 22:29:12
  FridaS:s avatar
  Ni som gjort Nupp/Kub testet, rekomenderar ni det? Jag är jättekluven!
 10. Postades 2010-06-05 17:53:48
  Eleena:s avatar
  Ultraljud är det bästa man kan vara med om jag har vill säga fått göra många ultraljud . Man blir så förälskad i sin lilla bebis åhh :)

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.