Vilka undersökningar och vilka kontroller som uförs hos barnmorskan och MVC (mödravårdscentralen) varierar från landsting till landsting. I den här artiklen försöker vi beskriva de vanligast förekommande undersökningarna och kontrollerna som man genomgår hos MVC. Kom ihåg att du själv kan välja vilken MVC du ska gå till. Pappan är också alltid välkommen att följa med och att han gör det ses som positivt.
Vecka 8-12
Vanligtvis är första besöket mellan vecka 8 till 12. Då registreras du som gravid hos MVC, ni träffar den barnmorska som skall följa hela din graviditet. Vid besöket påbörjas din journal, som kan vara antingen elektronisk eller i pappersform. Den inkluderar din vikt, längd, blodtryck, blodvärden och plasma glukos (alla dessa värden tas normalt sett vid första besöket genom ett blodprov). Barnmorskan frågar dig om sjukdomar och genetiska defekter inom familjen, om du har ätit några läkemedel, rökt eller druckit sedan du fick beskedet att du är gravid. Prov tas också för att få svar på om du är immun mot röda hund, har eller har haft gulsot, syfilis eller HIV.Barnmorskan avgör om du ska träffa gynekolog och eventuellt bokar tid för genetisk undersökning. Du får också information om vilka vitaminer du skall ta, och vilken mat du bör undvika framöver.
Vecka 16-20
Dags för ultraljudsundersökning (UL) som skall fastställa antalet foster och graviditetens längd. Då kan man också upptäcka en del typer av skador eller missbildningar hos fostret. Beräknat förlossningsdatum fastställs genom att fostrets huvud och lårben mäts vid ultraljudsundersökningen.
Barnmorskan mäter och kontrollerar också ditt blodtryck, som vanligtvis har sjunkit i början av graviditeten.
Vecka 20-25
Från vecka 20 träffar du din barnmorska var 3:e till 4:e vecka. Nu kontrolleras bebisens hjärtfrekvens (bör ligga mellan 110-160 slag per minut), ditt blodtryck mäts, samt livmoderns tillväxt. Den senare mäts genom s.k. SF-mått (symfys-fundusmått, mäts från blygdben till till övre delen av din livmoder). Under vecka 20 får du ett moderskaps intyg som bekräftar att du är gravid och innehåller ditt beräknade förlossningsdatum. Intyget skall du skicka till försäkringskassan för att så småningom kunna få din föräldrapenning.
Vecka 25-32
Från vecka 25 träffar du din barnmorska var 3:e vecka. Vid varje besök mäts livmoderns tillväxt genom SF-måttet och antecknas i ett diagram i din journal. Detta diagram visar hur fostret växer. Vid varje besök mäts också blodtryck och fostrets hjärtfrekvens mäts. Det är också dags att fastställa din blodgrupp (A, B, AB eller 0) för att man under förlossningen skall kunna förbereda blod för transfusion om det skulle behövas. Rh-faktor kontrolleras också för att se om du är Rh-negativ och löper risk att utveckla antikroppar mot bebisens blod vid förlossningen om det skulle vara Rh+. 85% av alla människor är Rh+. Är du Rh- så får du en gamma globulinspruta för att förhindre att antikroppar bildas och komplikationer under följande graviditeter.
Vecka 32-36
Nu träffar du barnmorskan varannan vecka. Då känner barnmorskan på din mage för att kontrollera om fostret ligger med huvudet nedåt eller uppåt, samt hur långt ned i bäckenet det sjunkit. Om bebisen ligger med fötterna nedåt så remitteras man till den tilltänkta förlossningskliniken där läkare och barnmorska tar ställning till om att försöka vända bebisen så att huvudet är nedåt eller om man skall rekommendera kejsarsnitt. Vid varje besök på MVC fortsätter barnmorskan mäta blodtryck, plasma-glukos samt ta urinprov för att kontrollera förekomst av protein och socker, vilka kan vara tecken på havandeskapsförgiftning.
Efter vecka 36
Nu träffar du din barnmorska varje vecka. Fosterläget kontrolleras vid varje besök. Graviditeten sammanfattas och man dokumenterar hur den fortlöpt hittills. En kopia av denna lämnas med ditt samtycket till barnavårdscentralen (BVC). Prover som tas är urinprov, blodprov och blodtryck.
Efter vecka 40
Harry
Micah
Lucy
Joanne
2 Jacquie
Jag får gå var 3dje vecka nu och är 25+ .. Mycket konstigt att ni inte får mer tider.. Tycker ni ska prata med eran bm om ni vill ha mer hur ni ska göra om man kan få det. Har mycket bra kontakt med min BM vilket jag är väldigt glad över pga det är första, sen väntar min mamma barn när som helst så har mycket hjälp av henne också! :)
Lycka Till <3
6 Babsy
1 e_h_1990
Hej!
Jag skrev in mig i vecka 12 tror jag, jag ringde rätt sent. Jag visste inte om den lille än.
Men när jag fick redan på det fick jag panik. Hur kunna det hända mig? ;P
(Måste tillägga att jag trodde inte jag kunna få några barn:( )
Jag har varit hos min barnmorska 2 ggr bara och då är jag i vecka 26(IDAG) nästa gång är det 7 januari, så jag tycker att det är jätte låååångt mellan gångerna för jag har inte kommit upp i var 3:dje vecka än.
Den 19 oktober var jag på ultraljud och ringde min barnmmorska och berätta de så hon gav mig tiden 6 December och många jag sa det till tyckte det var hysteriskt långt emellan. så det beror kanske på vart man bor, hur långt det är mellan gångerna eller hur dom gör :/
Men nu har vi varit där och allt såg jätte bra ut. bara man får komma till ultrljudet så tror jag att tiden bara flyger iväg. Nu kan jag känna mig lite stressad för det är inte många veckor kvar och det kommer gå med storm fart, nästan inget av det jag vill ha gjort är gjort så det är snabba ryck fram till mars :)
Lycka till och Grattis!! :)
6 Akilles
Jag var hos BM för inskrivning vecka 12, och skall inte till henne igen förrän vecka 25.. Känns som en oändlighet. Skall dock på ultraljud v.18, men det är inte på BM-mottagningen + att det skall inte räknas in till besöken hos BM. Sen blir det vecka 29, 32, 34, 36, 38, 39, 40.
Att tillägga är också att det är första barnet, självklart har jag möjlighet att ringa/maila och ställa frågor, men känns som att 13 veckors väntan är rätt så länge.
4 AmelieM
3 Junior
jag kommer inte gå till mvc var 3e vecka förns efter vecka 34.. kanske är olika beroende på landsting? men det känns ju lite väl sent väl?