Mer i kategorin Gravid

Halsbränna - vad kan man göra åt den?

Halsbränna är väldigt vanligt bland gravida. I de allra flesta fall så är det ett helt ofarligt, men nog så obehagligt tillstånd, som försvinner kort efter förlossningen. Mer än hälften av alla gravida kvinnor drabbas av någon form av halsbränna.

Halsbränna, eller sura uppstötningar som det också kallas, förekommer när magsyra tränger upp från magsäcken till matstrupen. Detta framkallar den brännande känslan i bröstet och ibland också i strupområdet, som ibland kan vara ganska smärtsam. Ibland kan du till och med känna en sur smak i munnen från uppträngande magsyra.

På grund av dina galloperande hormoner, din växande livmoder och en avslappnad nedre magmun, gravida är extra drabbade av halsbränna. Det är mer risk att drabbas under andra och tredje trimestern, när livmodern trycker upp maginnehållet i matstrupen, men den kan förekomma när som helst under graviditeten.

Nedan följer några tips du kan prova för att lindra dina besvär.

  • Undvik att äta snabbt
  • Ät flera mindre mål mat varje dag
  • Ät inte stekt eller friterad mat
  • Undvik starkt kryddad mat
  • Undvik mat som innehåller tomat
  • Begränsa eller avstå från choklad
  • Undvik senap och vinäger
  • Sitt upprätt istället för att luta dig bakåt i soffan
  • Undvik att lägga dig ner direkt efter att du har ätit
  • Använd kuddar för att palla överkroppen upp dig när du ska sova
  • Drick mjölk
  • Undvik kaffe, kolsyrade drycker och alkohol
  • Undvik sur mat och sura drycker (ex. apelsinjuice)
  • Håll ett öga på vikten

Ibland kan man inte helt förebygga halsbränna, men man kan oftast lindra den. Om din halsbränna är mycket besvärande och smärtsam, och inget du provat hjälper så bör du kontakta din läkare eller barnmorska.

Kuriosa: Enligt gamla sägner så hänger halsbrännan samman med bebisar som föds med mycket hår.

Det finns 21 kommentarer till denna artikel

Skriv en kommentar

För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas