Mer i kategorin Gravid |

Så hittar du den billigaste och bekvämaste flygresan

Sommaren närmar sig alltmer och det börjar bli dags att planera resan till lite mer solsäkra destinationer. Det finns en del funderingar som man alltid har innan man bokar resa och är man gravid är de här funderingar extra aktuella då det är egentligen inte en utan två personer i en och samma kropp som skall resa. Dessutom så är komforten och känslan av säkerhet extra viktiga för hur resan skall upplevas och sparar man en extra slant så brukar det vara ett välkommet tillskott till reskassan.  Vi på Bli Mamma har ju också haft våra funderingar om flygplansresor, så därför ställde vi lite frågor till en kontakt på en bokningsfirma för flygbiljetter, och här i artikeln hittar ni de något oväntade svaren som vi fick.

Vi är självklart glada om ni fyller på listan så att varje blivande mamma kan hitta svar på sina frågor och känner sig extra trygg på resan som kanske är sista resan utan en ny liten medresenär.

Hur skall man tänka för att få en billig resa?

Vi börjar med priset självklart för den avgör om man har råd med resan eller inte och har man inte råd så hjälper det inte att fortsätta bokningen av resan. Så hur ska man tänka när man skall boka billigaste resan?

Det finns inga säkra regler och självklart varierar priserna mycket bland olika flygbolag, men man kan ändå säga att statistiskt sett så är priserna som lägst om man bokar 50-60 dagar i förväg. Då kostar resan statistiskt 30% mindre. Ju närmare flyget kommer desto högre blir priserna och på avresedatumet är biljetten allra dyrast.

En annan regel är att om man har möjlighet bokar på en torsdag, då priserna statistiskt är som lägst. Högst är priserna på måndag då de många har funderat över en resa under helgen och i regel bokar den första dagen på jobbet. Måndag är också den tuffaste dagen på jobbet så de flesta ser bokningen som en sorts undanflykt.  Statistiken säger att man kan spara upp till 2000 kronor genom att boka på en torsdag istället (på långa resor).

Det är inte bara bokningsdagen har betydelse utan även vilken dag man flyger. Som regel är tisdagar den billigaste veckodagen att flyga och lördagar de dyraste. Priset kan skilja upp till 15% mellan dessa två dagar. På tisdagar skall man också helst flyga på kvällen och inte på eftermiddagarna då eftermiddagar är 5%dyrare med jämfört med de andra flygavgångar.

Säsong spelar också roll och för långflygningar är juli den bästa månaden att boka (och dyraste är oktober) medan inom Europa är resorna billigast att boka under december (och dyraste i februari).

Hur skall man tänka för att få en bekväm resa?

Bagage och tomma platser

Har du stor kabinväska är en del av bekvämligheten att kunna ställa den ovanför stolen i bagagehyllan. Flygpersonal rekommenderar att välja bakre stolarna om så är fallet då mindre antal passagerare väljer att sitta i bakre delen av flygplanet och där finns fler tomma platser och mer utrymme i bagagehyllan. De som har platser i bakre delen brukar också bli insläppta först om det är lång resa så då kan man också vara först ombord på flygplanet.

Oljud

Sitter man längst fram så är oljudet från flygplanet som minst enligt flygpersonal. Här är ljudet från motorerna som lägst. Det finns även skillnad i ljudnivån beroende på om man sitter vid fönstret eller gången. Vid gången kan ljudnivån ligga på flera decibel lägre än vid säten nära fönstren. Självklart finns det alltid risk att man har en granne som reser med en bebis som gråter eller ett sällskap som är högljutt men i dessa fall kan kabinpersonalen hjälpa dig som blivande mamma om du ber dem.

Turbulens

Turbulens kan vara både otäck och irriterande om man vill ha det lugnt på flygplanet. Den goda nyheten är att om man sitter vid vingarna känns turbulensen inte av lika mycket som i de övriga delarna av planet.  Dessutom skall man välja att resa med stora flygplan, vilka flyger på hög höjd om man kan eftersom turbulensen som regel är mindre där.

Lufttryck

Lufttrycket som man känner i öronen kan man tyvärr inte göra så mycket åt då lufttrycket är detsamma i hela kabinen. Flygvan personal tipsar dock om att tryckutjämna genom att hålla för näsan och blåsa ut vilket kan vara till stor hjälp. Andra tips som kan hjälpa i olika grad är att tugga tuggummi och gäspa, vilket också kan vara tryckutjämnande. Slutligen kan man prova produkter som finns att köpa på apoteket (ett exempel är flyganpassade öronpropar samt så kallad otoventballong).

Säkerhet

Var sitter man då säkrast i ett flygplan? Enligt experterna är det nästan lika säkert i alla delar av flygplanet men enligt statistik från olika bolag sammanställd från de senaste 35 åren, har personer som sitter mittensäten i planets bakre del störst chans att klara sig vid en eventuell krasch. Enligt en annan studie så är chansen för att överleva om ett plan störtar istället störst om man sitter vid vingarna. Detta förklarar de med att planets konstruktion är som starkast vid vingarna och är därmed har den delen mindre risk att slitas sönder.

Så hur bokar man då sin flygresa som ett proffs? Jo, man ska boka 50-60 dagar i förväg under juli för långa resor och under december för resor inom Europa, helst på en torsdag och helst en avgång som är sent på kvällen på en tisdag. Man ska välja ett stort flygplan och platser vid vingarna för mindre turbulens och där också planet är som mest stabilt konstruerat. Om man är ljudkänslig så väljer man en plats långt fram i kabinen nära mittgången, och man tar definitivt med sig öronproppar och/eller tuggummi för tryckutjämningen.

Eller så kan man helt enkelt spontant resa när man känner för det utan att fundera på så mycket annat utom på själva resan och på det lilla miraklet som finns i magen.

Rekommenderat

Sola under graviditeten?

Sola under graviditeten?

Nu när det är sommar så vill man ju ut och njuta i solen, och kanske sola och skaffa sig lite färg, men hur är det under graviditeten, är det farligt för fostret eller för dig att sola under gravditeten? Frågetecknen är många, men i denna artikel försöker vi reda ... 20

Det finns 1 kommentarer till denna artikel

    Very interesting information! Perfect just what I was looking for! My site: <a href="https://okbetsports.com/en/ok-live/">Ok-Live</a>

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.