Mer i kategorin Gravid |

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016.

För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag (dagar på lägstanivå).

Gemensamt för alla

De första 180 dagarna som tas ut för barnet måste vara dagar på sjukpenningnivå. När ni har tagit ut 180 dagar på sjukpenningnivå kan ni börja ta ut dagar på lägstanivå också. Det är ert gemensamma uttag av dagar på sjukpenningnivå för barnet som räknas.

Om barnet är fött före 1 januari 2014

Ni får hälften av de 480 dagarna var, men 60 dagar på sjukpenningnivå är reserverade för varje förälder. Övriga dagar kan ni avstå till varandra.

Om barnet är fött 2014 eller 2015

Ni får 195 dagar var på sjukpenningnivå och 45 dagar var på lägstanivå. Ni kan fördela dagarna mellan er genom att avstå dagar till varandra, men 60 dagar på sjukpenningnivå är reserverade och kan inte avstås till den andra föräldern. Notera att detta är samma regler som ovanstående!

Om barnet är fött 2016 eller senare

Ni får 195 dagar var på sjukpenningnivå och 45 dagar var på lägstanivå. Ni kan fördela dagarna mellan er genom att avstå dagar till varandra, men 90 dagar på sjukpenningnivå är reserverade och kan inte avstås till den andra föräldern. Denna förändring är tänkte som en förstärkning av jämställdheten och något som ska uppmuntra båda föräldrar att vara föräldralediga.

Systemet har dock kritiserats för att vara oflexibelt och skapa besvärliga situationer för många familjer, något som kan blir ännu mer påtagligt om det förslag om 5 månaders öronmärkta föräldraledighet läggs fram och röstas igenom i riksdagen.

Hur påverkas du? Skriv en kommentar nedan!

Jämställdhetsbonus, så funkade det:

Jämställdhetsbonusen utdelas till de föräldrar som delar helt lika på föräldraledigheten genom att ta ut lika många föräldrapenningdagar var. Tanken är att det ger möjlighet till en stärkt relation mellan barnet och båda föräldrarna. Som det är idag statisktiskt sett så att det är mamman som använder största delen av föräldraledigheten, vanligen av ekonomiska skäl.

Jämställdhetsbonusen ska stimulera att pappans relation till barnet stärks genom att man ekonomiskt underlättar

en jämnare fördelning av föräldrapenningdagarna genom utbetalning av ett ekonomiskt incitament.

Praktiskt så gäller den nya reformen

Ekonomiskt innebär jämställdhetsbonusen

Jämställdhetsbonus har relativt mest ekonomisk betydelse för familjer med låg inkomst eftersom det är de som idag delar föräldraledigheten minst jämställt då pappor med låg inkomst tar ut minst föräldraledighet och mammor med låg inkomst tar ut mest (se t ex Försäkringskassan 2008).

Mer kalkyler och detaljerad information finns på försäkringskassans sida (funkar inte längre).

Rekommenderat

Sola under graviditeten?

Sola under graviditeten?

Nu när det är sommar så vill man ju ut och njuta i solen, och kanske sola och skaffa sig lite färg, men hur är det under graviditeten, är det farligt för fostret eller för dig att sola under gravditeten? Frågetecknen är många, men i denna artikel försöker vi reda ... 19

Det finns 12 kommentarer till denna artikel

  Very interesting information! Perfect just what I was looking for! My site: OKBet review

  Благодарствую ! Заворачиваете да и на родной сайтец ;) Купить ортопедический матрас кривой рог купить

  kim

  Detta är ju borttaget nu. Nu har pappa staten bestämt att vi ska ta ut jämnt oavsett hur det påverkar vår ekonomi, vilket vanligen är det som är det mest påfrestande för en relation enligt all forskning..

   

  Intressant nog så glömmer man att det inte är jämt från början, eftrsom partnern alltid får 10 dagar extra i början.

  Jag och min man ska dela lika...Vi har aktivt valt att inte ta lån och köpa hus just nu inte heller ny bil och dyl. Sen har vi också fördelen att tjäna nästan lika mycket så det skiljer inte många hundralappar oavsett vem av oss som är hemma. Förstår att det kan vara stora skillnader i inkomst och att det såklart påverkar möjligheten för den part (oftast pappan) som tjänar mest. Men tycker det kan vara viktigt att påminna om den forskning som visar att par som delar jämnare (behöver ju inte vara helt 50/50) har och får en bättre relation inte bara till barnet utan också till varandra! Vilket ju inte kan vara så fel med tanke på att småbarns åren är en av de mest påfrestande perioderna i en tvåsamhet. Lycka till alla!

  Mmm

  Någon här som vet om pappan måste ta ut föräldraledighet, och i så fall hur många dagar? Har letat överallt efter information om detta, men hittar inget.
  igor

  0 igor

  Samma här vi ska också försöka dela lika. I vårt fall också så tjänar jag lite mer än min sambo så det är dessutom det mest ekonomiskt fördelaktigaste. Har tänkt att försöka få ta del av jämställdhetsbonusen för att få lite extra till kassa. Tror också att det kan bli knapert under ledigheten men det måste ju gå på något sätt. Får köpa det mesta begagnat måste ju inte ha alla saker nya. Kan låna av kompisarna dessutom i de fall det går...
  ikaros

  0 ikaros

  jag och min man kommer att dela det så att jag är hemma de första 2 månaderna och sedan är han hemma i 10 månader detta så att jag kan forsätta läsa. Det kommer innebära en hel del extra jobb för att jag vill amma på heltid minst i 4 månader och sedan fortsätta i ett år. Men som man säger det löser sig alltid. min man är överlycklig över att få vara hemma en sådan lång tid. Visst kommer vi få det tufft ekonomiskt men vi har sparat och han får en hygglig föräldrarpenning, mer än vad jag kommer att få tror jag.
  I vårat fall är det tvärtom. Jag är den som tjänar mest. Min sambo jobbar dagtid och jag jobbar 5-skift så jag har mer än 5000 kr mer än honom i månaden. Men jag är ju den som har maten i tutten så vi får försöka klara oss ändå men det kommer att bli knapert.
  Nog är allt ett pussel med skenande räntor på bostadslånen. Min sambo vill också vara hemma, men eftersom avbräcket blir nästan 13 000 i månaden! så blir back kostnaden allt för stor. Kanske hinner marknaden stabilisera sig så att det går att planera annorlunda, men i dagsläget är han tyvärr hemma mindre än önskat.
  Vi ska också dela helt lika på ledigheten, det är ju ändå vårt barn tillsammans. Jag vet inte riktigt hur det ska gå ihop ekonomiskt, känns som att vi redan nu har precis så att vi klarar oss men det får ju lov att fungera!

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.