Mer i kategorin Gravid |

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016.

För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna är ersättningen 180 kronor per dag (dagar på lägstanivå).

Gemensamt för alla

De första 180 dagarna som tas ut för barnet måste vara dagar på sjukpenningnivå. När ni har tagit ut 180 dagar på sjukpenningnivå kan ni börja ta ut dagar på lägstanivå också. Det är ert gemensamma uttag av dagar på sjukpenningnivå för barnet som räknas.

Om barnet är fött före 1 januari 2014

Ni får hälften av de 480 dagarna var, men 60 dagar på sjukpenningnivå är reserverade för varje förälder. Övriga dagar kan ni avstå till varandra.

Om barnet är fött 2014 eller 2015

Ni får 195 dagar var på sjukpenningnivå och 45 dagar var på lägstanivå. Ni kan fördela dagarna mellan er genom att avstå dagar till varandra, men 60 dagar på sjukpenningnivå är reserverade och kan inte avstås till den andra föräldern. Notera att detta är samma regler som ovanstående!

Om barnet är fött 2016 eller senare

Ni får 195 dagar var på sjukpenningnivå och 45 dagar var på lägstanivå. Ni kan fördela dagarna mellan er genom att avstå dagar till varandra, men 90 dagar på sjukpenningnivå är reserverade och kan inte avstås till den andra föräldern. Denna förändring är tänkte som en förstärkning av jämställdheten och något som ska uppmuntra båda föräldrar att vara föräldralediga.

Systemet har dock kritiserats för att vara oflexibelt och skapa besvärliga situationer för många familjer, något som kan blir ännu mer påtagligt om det förslag om 5 månaders öronmärkta föräldraledighet läggs fram och röstas igenom i riksdagen.

Hur påverkas du? Skriv en kommentar nedan!

Jämställdhetsbonus, så funkade det:

Jämställdhetsbonusen utdelas till de föräldrar som delar helt lika på föräldraledigheten genom att ta ut lika många föräldrapenningdagar var. Tanken är att det ger möjlighet till en stärkt relation mellan barnet och båda föräldrarna. Som det är idag statisktiskt sett så att det är mamman som använder största delen av föräldraledigheten, vanligen av ekonomiska skäl.

Jämställdhetsbonusen ska stimulera att pappans relation till barnet stärks genom att man ekonomiskt underlättar

en jämnare fördelning av föräldrapenningdagarna genom utbetalning av ett ekonomiskt incitament.

Praktiskt så gäller den nya reformen

Ekonomiskt innebär jämställdhetsbonusen

Jämställdhetsbonus har relativt mest ekonomisk betydelse för familjer med låg inkomst eftersom det är de som idag delar föräldraledigheten minst jämställt då pappor med låg inkomst tar ut minst föräldraledighet och mammor med låg inkomst tar ut mest (se t ex Försäkringskassan 2008).

Mer kalkyler och detaljerad information finns på försäkringskassans sida (funkar inte längre).

Rekommenderat

Så hittar du den billigaste och bekvämaste flygresan

Så hittar du den billigaste och bekvämaste flygresan

Sommaren närmar sig alltmer och det börjar bli dags att planera resan till lite mer solsäkra destinationer. Det finns en del funderingar som man alltid har innan man bokar resa och är man gravid är de här funderingar extra aktuella då det är egentligen inte en utan två personer ... 2

Det finns 12 kommentarer till denna artikel

    Nitara

    0 Nitara

    För mig och min sambo så funkar de knappt att dela lika. Eftersom jag är arbetslös och min sambo tjänar mycket mer än vad ja kommer kunna göra. Så vi går minus hur vi än gör. Men klart att min sambo ska ha sina dagar ändå. Men me massor av minus i kassan. Men man får förska klara de ändå
    sara84

    0 sara84

    För mig och min sambo har det kännts helt naturligt och självklart att vi ska dela lika på föräldrarledigheten. Den ekonomiska biten av det hela spelar inte sån stor roll i vårt fall, då vi jobbar på samma företag och har i stort sett samma lön (skiljer bara lite då han arbetar heltid och jag jobbar ca 90%). Det vi har tänkt på är mer det där med "rättvisan", att båda vill ju vara hemma med den lilla krabaten =) Jag hade inte ens reflekterat över detta med jämställdhetsbonus innan ni tog upp det här. Men det är ju faktiskt väldigt intressant =)

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.