När du använder och besöker BliMamma.se godkänner du vår Cookie och sekretesspolicy. Ok, jag förstår
Inloggade medlemmar: 378 gäster
Jag vill använda sajten anpassad för... laptop/dator mobil/surfplatta

Huvudmeny

Mer i kategorin Gravid |

Besvär under graviditeten

Denna artikel tar upp några av de vanligaste besvären som kan dyka upp under graviditeten, och enkla saker du kan göra för att försöka lindra symptomen. Det är viktigt att påpeka att denna guide inte är tänkt att ersätta kontakt eller rådgivning med din läkare eller barnmorska. Kontakta alltid din vårdgivare om du misstänker ett allvarligt tillstånd.

 1. Bristningar i hud på mage, lår och bak
 2. Flytningar från underlivet
 3. Foglossning
 4. Orolig mage och förstoppning
 5. Halsbränna och sura uppstötningar
 6. Illamående

Bristningar i hud på mage, lår och bak

Bristningar i huden under graviditeten är mycket vanliga och drabbar 50-90% av alla gravida. Bristningarna ser ut som röda streck i huden om du är ljushyad, eller blekljusa streck om du har en mörkare hudtyp. De uppstår på grund av att de undre hudlagren inte riktigt hänger med i kroppens expansion och små sprickor och bristningar uppstår. Ofta försvinner bristningarna nästan helt efter graviditeten, men ibland kan de bestå. Det bästa sättet att bekämpa dem är att försöka hindra dem från att uppstå överhuvudtaget. Första åtgärden man kan vidta är att dricka mycket vatten för att hjälpa till att hålla huden hydrerad och elastisk. Man kan också använda en hudlotion att smörja på de utsatta områdena. Det finns massor av specialiserade produkter; titta efter de som innehåller vitamin E och kakaofett, eller t.ex. Bio-oil, en mycket populär produkt mot just bristningar och ärr. Se vad som finns mer skrivit om bristningar på BliMamma.

Flytningar från underlivet

Under graviditeten förändras balansen i kroppens system och det är normalt och oftast helt ofarligt med ökade flytningar. Den normala flytningen är oftast vit, tunn och nästan doftfri. När pH-värdet förändras i slidan kan det lätt uppstå svampinfektioner och det är inte ovanligt att en svampinfektion återkommer upprepade gånger under graviditeten. Vanliga symptom på en svampinfektion kan vara klåda och en vit flytning med klumpar. Den kan behandlas med t.ex. Pevaryl eller Canesten som finns receptfritt på apoteket. Rådgör dock alltid med din barnmorska innan du påbörjar behandling.

 • Använd inte tvål när du duschar underlivet Det kan ytterligare irritera slemhinnorna. Ljummet vatten räcker!

Om flytningarna ändrar färg och blir t.ex. gula, röda eller brunaktiga kan det tyda på en bakteriell infektion och då bör du alltid konsultera läkare. Din barnmorska kan hjälpa dig att boka tid hos gynekolog. I handeln finns tester som gör att man själv enkelt kan bestämma sitt vaginala pH-värde.

Foglossning

Foglossning kallas den process som mjukar upp ledbrosk och muskler inför förlossningen, vilket för en del kvinnor leda till smärtor i bäcken, ben och rygg. Denna process är helt normal och inget man kan behandla, och besvären avtar i regel snabbt efter förlossnignen. Det finns dock en del saker man kan göra för att lindra besvären, här är några tips:

 • Undvik att sträcka dig i sidled
 • När du går i trappor, ta ett steg i taget
 • Strunta i de högklackade pumpsen
 • Rör dig överhuvudtaget långsammare än du brukar. Ta det lungt!
 • Undvik kläder som sitter tight och spänner
 • När du ligger på sidan, använd kuddar som stöttar mellan knäna och under magen
 • Om du vill hålla igång med träning är vattengympa den mest skonsamma träningsformen
 • Det finns speciella elastiska gravidbälten som kan lindra och stötta. Fråga din BM!

Tänk på att du också kan få hjälp av sjukgymnast och behandling med akupunktur. Prata med din BM. Se vad som finns mer skrivit om foglossning på BliMamma.

Orolig mage och förstoppning

Det är mycket vanligt att drabbas av orolig mage och förstoppning är en naturlig följd av graviditeten då musklerna i kroppen mjukas upp och detta påverkar även tarmsystemet. Att maten går långsammare genom matsmältningssystemet gör också att du bättre kan tillgodogöra dig alla näringsämnen som fostret behöver. Det betyder dock inte att man kan strunta i sin mage. Ta hand om den och lyssna på dess signaler. Om du känner dig förstoppad eller uppblåst kan du prova följande:

 • Drick mycket vatten och håll kroppen hydrerad
 • Ta inte järntabletter i onödan då dessa kan förvärra en förstoppning. Vissa järntillskott är snällare mot magen, som t.ex. Niferex
 • Ät torkade aprikoser som du blötlagt över natten.
 • Katrinplommon och fiberrik mat kan också hjälpa en trög mage
 • Tuggumi och kolsyrade drycker kan förvärra känslan av uppsvälldhet

Se vad som finns mer skrivit om förstoppning påBliMamma.

Halsbränna och sura uppstötningar

Allteftersom din livmoder och fostret växer så blir det mindre plats över för mage och övriga organ. Detta kan göra att du lättare drabbas av halsbränna och sura uppstötningar då din ihopträngda magsäck snabbt blir överfull! Det bästa sättet att undvika detta är att äta mindre portioner och undvika starkt kryddad mat. Halvsittande position när man ska sova kan också hjälpa något. Det finns även vissa receptfria tabletter mot hög syraproduktion i magen. Fråga din barnmorska.

Illamående

Redan från början av graviditeten kan man drabbas av illamående med kräkningar som följd. Detta beror till stor del på de förändringar i hormonbalansen som sker i kroppen. Nedbrytningen av överflödiga hormoner sker i levern och är beroende av blodflödet i kroppen, vilket i sin tur påverkas när du äter. Om du är hungrig och inte har ätit på ett tag ökar risken för att du ska må illa, vilket förklarar varför många mår extra illa på morgonen. Här följer några saker du kan prova om du mår illa:

 • Prova att äta och dricka något innan du stiger upp på morgonen, t.ex. ett par kex eller skorpor
 • Ät små portioner men ofta
 • Undvik kryddad och fet mat
 • Har du svåra besvär kan du prova något receptfritt medel mot åksjuka. Fråga på apoteket

Det finns 32 kommentarer till denna artikel

 1. Postades 2017-01-04 15:15:17
  Lilla Bus:s avatar

  Jag tycker jag saknar ett besvär som är vanligt och det är trötthet. Det får ni gärna ta upp om också för jag är mycket trött är i vecka 26. Annars så är jag förstoppad och när jag var sjuk så fick jag begränsat med lactulos men  jag pratade med en neonatal läkare om min dotter som var stenhård i magen man fick hjälpa henne att bajsa för hon fick tillägg och det blev hon hård av vi tryckte påbåda sidor av anus så kunde hon klämma ut stora jättekorvar. men den läkaren sa att det är helt ofarligt att ta för det inehåller bara fruktsocker. Det visste inte medicin läkaren om så det tar jag lite varge dag nu när magenstår still.

 2. Postades 2013-11-20 12:36:23
  Gäst
  jag har mycket sura uppsötningar och har ont i magen.Jag är mycket trött efter jag jobbat o deprimerad.är det normalt? jag är 4vecor gravid
 3. Postades 2012-12-23 10:24:46
  Virre88:s avatar
  Ska tillägga att jag drömmer skumma drömmar varje natt och mina bröst känns som två tunga Meloner som är ömma. Mina ögon är glansiga och det kan sticka till lite i nedre buk. Känner mig inte alls stabil i kroppen. Beter mig som att jag skulle vara bakfull. Törstig hela tiden. Älskar god mat sÅ jag äter det mesta. Har absolut inget godis sug men måste bara äta mina kladdiga äggmackor ;p
 4. Postades 2012-12-23 10:15:37
  Virre88:s avatar
  Hej! Är ny här inne. Är i 7+1 i dag. Mår inte illa än men är alltid jobbigt trött. Står jag länge så får jag ont i korsryggen. Har flytningar och humörsvängningar tror jag He he. Ska den 2/1-2013 göra en hälsoundersökning hos barnmorskan. Sen är det fosterdiagnos efter det.Undrar hur man skulle reagera om man fick se att barnet hade något fel.
 5. Postades 2012-03-02 21:44:45
  Gäst

  Hej!! 

  jag slutade för ca en månad sedan med cilest28 fcik därefter blödning 3-4dagar, har haft oskyddat sex sen dess och nu öär min mens några dagar sen, har en del symptomer som trötthet svett attacker ont i äggstockarna huvudvärk stup i kvarten ,lite svullnabröst och härom dagen då jag trodde min mens hade kommit så var det bara lite rosa aktiga flytningar som ej varade mer en nån timma.gjorde ett gravtest men d visade neg. kan jag vara gravid? är det för tidigt att säga?

 6. Postades 2011-12-30 21:24:01
  stargirll:s avatar

  Jag har känt vissa av dessa symtomer har inte haft mens på 4-5 veckor mina föräldrar vet inget vad ska jag göra

 7. Postades 2011-12-27 02:05:04
  admin:s avatar

  Jag skulle nog göra ett graviditetstest. :)

 8. Postades 2011-12-26 17:02:18
  Candida:s avatar

  Hum blir lite fundersam.. fick min mens den 5 december vilket var väntat då jag tog ett test på morgonen samma dag som visa negativt,  den tog dock slut 2 dagar efter ?? något kort men relativt normal i flöde. Släppte detta för att kämpa vidare och tänkte låta slumpen styra lite. Men nu börjar min kropp förändras å jag funderar på om jag kanske vart gravid i allafall? el förändras brösten så snabbt när man e ny befruktad? Fina flytningar, trötthet osv..

  tacksam för svar :)

 9. Postades 2011-12-25 04:45:17
  minzki:s avatar

  okei

  jag har också nästan av alla dessa symtom och är gravid i 5:e graviditetsveckan

 10. Postades 2011-12-19 16:20:22
  Gäst

  Jasmin: Okej! Jo tog ett förut.. men inget. brukar ju inte visas nått sådär innan. Men ska till läkare imorgon på akut tid så får vi se vad dom säger! kanske är något helt annat.. Dock vill jag ju ha barn! Man får väl se imorgon!

Skriv en kommentar

Namn

Email

Kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.