Mer i kategorin Bli gravid |

Är jag gravid? Tio vanliga tidiga tecken på graviditet

vanliga tidiga tecken på graviditetOm du misstänker att du blivit gravid så är du kanske både nyfiken, ängslig och glad, och ivrig att veta om du verkligen har ett litet växande frö i magen.

Eftersom många av de tidiga tecken på graviditet kan orsakas av stress, hormoner eller andra faktorer, så kan det vara svårt att veta säkert om dina symptom egentligen är tecken på graviditet. Därför har vi sammanställt en lista av de tio vanliga tidiga symptom som kan uppkomma tidigt i en graviditet; ju fler symptom som passar in på dig, desto större är chansen att du är gravid. Du kan också göra vårt online-graviditetstest för att beräkna din "graviditetspoäng" som en indikation på hur det ligger till.

1. Utebliven menstruation

Försenad eller utebliven menstruation är förmodligen det vanligaste skälet till att kvinnor köper graviditetstest för att testa sig hemma. Trots detta är det för kvinnor med oregelbundna menstruation, eller för dem som helt enkelt inte för anteckningar, troligen en god ide att vara uppmärksam också på några av de andra symptomen.

2. Illamående

Illamående eller kräkningar är andra vanliga tecken på graviditet. Man pratar ofta om "morgonsjukdom", men förekomsten av illamående eller kräkningar kan uppstå när som helst under dygnet. Medan dessa symptom normalt sett inte uppkommer förrän efter en månad, så rapporterar många lyckliga kvinnor tidigare uppkomst av illamående, medan andra inte drabbas alls.

3. Ömma, svullna bröst

Ungefär två veckor efter befruktningen, så mörknar och förstoras området runt bröstvårtorna. Höjda hormonnivåer medför sannolikt också svullna eller ömma bröst. Lyckligtvis så försvinner detta besvär oftast efter den första trimestern (ungefär 12 veckor efter befruktningen)

4. Trötthet

Har du svårt att vakna även efter en god natts sömn? En av de första symptomen på graviditet är intensivt trötthet; och även om man fortfarande inte vet vad orsakar denna trötthet, så är det sannolikt fluktuerande hormoner som ligger bakom.

5. Ökad känslighet för dofter

Nej, det är inte bara ett gammalt talesätt - gravida kvinnor har faktiskt ett känsligare luktsinne, vilket förklarar varför många gravida inte längre står ut med mat och dofter som de tidigare gillat. Likaså kan vissa plötsligt attraheras av luktar som de tidigare ogillat.

6. Svullen mage

Har dina jeans plötsligt blivit tightare? På samma sätt som precis innan menstruation kan hormonnivåerna under graviditeten orsaka uppsvullnad av magen, långt innan livmodern börjat växa.

7. Ökad urinering

Sex veckor efter befruktningen, orsakar ökningen av kroppsvätskor känslan att man oftare än vanligt behöver urinera.

8. Ökad basaltemperatur

Om du för anteckningar över din basaltemperatur för att utöka chanserna att bli gravid, så vet du säkert att om termometern under flera dagar i rad visar maximalt värde för månaden (37-38 grader), så är du sannolikt gravid.

9. Blödning

Många gravida rapporterar också om mindre blödningar en till två veckor efter befruktningen när embryot växer fast I livmodern. Den här typen av blödning är ljusare till färgen än vanliga menstruationblödningar och uppkommer bara för några dagar. Trots att det anses normalt, så bör du söka medicinsk hjälp om blödningen fortsätter, eftersom det kan röra sig om utomkvedshavandeskap.

10. Positivt graviditetstest

Även om många graviditetstest  påstås kunna påvisa graviditet till och med innan utebliven mens så bör man vara medveten om att det är en ganska osäker metod fram till dagen för utebliven mens. Bättre tillförlitlighet får man om man testar sig på dagn för utebliven mens, eller strax därefter. Om du ändå bestämmer dig för att utföra ett test innan dess så bör du välja ett extra känsligt graviditetstest, samt vara medveten att ett negativit resultat inte alltid är korrekt.

Fortfarande osäker?

Testa vårt Online-graviditetstest eller beställ ett  gravidtest.

Läs mer om tidiga graviditetstecken

Gravid?

Om du har tecken på att du är gravid, eller kanske har gjort ett positivt gravidtest så rekommenterar vi vår graviditetskalender. Där kan du hålla reda på din graviditet och läsa om vad som händer med din och bebisens utveckling vecka för vecka.

Rekommenderat

Vändningsförsök vid sätesbjudning

Omkring 3% av alla foster ligger i sätesbjudning (rumpan nedåt och huvudet uppåt, med olika variationer) vid fullgången graviditet. Då denna position hos fostret är förknippad med en del ökade risker, bland annat för navelsträngprolaps, så gör man ofta ett vändningsförsök. Att göra yttre vändning av säte till huvud är en ... 49

Det finns 119 kommentarer till denna artikel

  Hej jag är 16 år och sjukt rädd att jag är gravid!! Har varit otroligt trött på sistonde, ömma bröst, humörsvegningar som aldrig förut, illa mående och har sura uppstötningar, jag äter p-piller och sldrig missat en dag, men när jag hade mens hade jag och min pojkvän sex väldigt ofta och är jätte rädd att det är så jag blivit gravid isånafall, vad tror ni? Och jag har tagit p-piller länge så vet att det inte är biverkningar från dom. Snälla hjälp mig!!!

  Är en tjej på 21 år och har haft sen i söndags varit trött och kräktes i söndags hela dage. Mensen är beräknad att komma denna vecka , vecka 4, vet inte om det beror på mensen eller om jag är gravid med mitt andra barn ? Är verkligen osäker just nu

  hej, jag undrar om man kan känna om man är gravid efter bara ungefär nån dag eller ja en veckan nu. För jag har mått illa nu dom sista dagarna och de brukar jag inte göra i vanliga fall. jag är en frisk tjej som knappt kan ha ont i huvet. Jag har haft min mens för ett tag sen eller ca 2 veckor sen. Men de känns precis som att ja ska få mens när ja mår illa. men när jag vanliga fall ha mens känner ja att ja ha ont i magen sen kommer mensen. ska jag testa mig ?

  Semba

  1 Semba

  Hej!  Jag har super bra koll på min mens, när den ska komma och hur länge den varar och varför, ja de är för att jag va tvungen att göra en ofrivillig abort år 08.  Efter aborten satte jag in en p-stav som jag tog ut i september förra året och började direkt äta p-piller, p-pillerna slutade jag äta i december och i februari började jag å min sambo att försöka bli gravida igen... Mitt dilemma är att i mars började mensen 13:de till 17:de, alltså vad jag redan visste dock fick jag mens igen 2:dra april till 9:de april alltså varade den två dagar längre än vanligt och nu har den ännu inte dykt upp..  Jag hoppades självklart nu när mensen inte kom som planerat den 26e april att vi kanske kunde ha blivit med barn men gravtesten säger annat..  Om jag hade blivit gravid så hade jag idag varit i 4 + 2 men tycker att ett gravtest borde känna de?  Börjar även fundera på om man kanske fått ett tidigt missfall då i april eller kanske om aborten år 08 har något med min mens försvinnande att göra???  Kanske är jag nojjig då jag oroar mig men som många vet så är man ju lite ivrig kring ett positivt resultat, någon som varit med om liknade??  Tacksam för alla svar!! 

  hejsan,

  hade oskyddat sex den 9 mars ungefär en vecka innan beräknad mens. veckan efter fick jag mens, första natten hade jag super ont. brukar alltid ha ont under mensen men denna gang var det ngt fruktansvärt. dagen efter hade jag ingen smärta alls och knappt ngn mens och sa fortsatte det i 2 dagar till. Jag tog det som att jag inte kunde vara gravid eftersom mensen kommit. Men strax efter det började jag känna mig illamaende, trött, kall, och hade ngn sorts mildare värk i tjejmagen. Det har bara blivit värre. Har tom haft lite feber till och fran. Kissar göra jag väldigt ofta, hicka har jag ocksa börjat fa väldigt ofta vilket jag inte haft tidigare. fryser mera nu och mina fötter domnar lätt. om jag inte äter mar jag illa och en stund efter att jag ätit känns det som om jag inte ätit pa hela tagen.

  Kan jag vara gravid tro? Eller kan det vara ngt annat allvarligt?

  Tack pa förhand :)

  Hej om min inte får menc i två monad kan man bli gravit?u

  Mia

  Hej har väldiga kramper och är illamående sen i onsdags misstänker att jag är gravid. Är orolig. 

  Hej.. Jag är en tjej på 17 år snart 18, för cirka 2 månadersen träffade jag en kille, vi har haft det väldrigt struligt, träffas & har sex sen lämnar han mig igen, I cirka en månad har jag haft kramper i magen, dåligt humör, tappat mat lusten helt & hållet, min mens har inte kommit ... Någon gång i Agusti 2010 satt jag i en P-stav men den brukar krongla,. Hur stor risk är det att jag är gravid ?!

  Hej! Jag undrar bara om det är möjligt att känna om man är gravid redan efter en vecka eller efter nån dag man har haft sex?? För jag har så ont i magen. Längst ner typ under navlen. Får mest värk på nätterna. Skulle haft min mens i Måndags men har inte fått den än. Och jag hade sex med en kille förra Söndagen. Och direkt dagen efter så kändes det konstigt i magen. Och sen på tisdagen så började jag får sån värk. Sen dess har det hållt på. Så kan man verkligen känna nåt nästan så direkt?

  sara_k

  5 sara_k

  Jag har 8/10 grav symtom. Men gravtesterna cb vissar trådsmal streck tog tre sticken idag.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.