Mer i kategorin Bli gravid |

Är jag gravid? Tio vanliga tidiga tecken på graviditet

vanliga tidiga tecken på graviditetOm du misstänker att du blivit gravid så är du kanske både nyfiken, ängslig och glad, och ivrig att veta om du verkligen har ett litet växande frö i magen.

Eftersom många av de tidiga tecken på graviditet kan orsakas av stress, hormoner eller andra faktorer, så kan det vara svårt att veta säkert om dina symptom egentligen är tecken på graviditet. Därför har vi sammanställt en lista av de tio vanliga tidiga symptom som kan uppkomma tidigt i en graviditet; ju fler symptom som passar in på dig, desto större är chansen att du är gravid. Du kan också göra vårt online-graviditetstest för att beräkna din "graviditetspoäng" som en indikation på hur det ligger till.

1. Utebliven menstruation

Försenad eller utebliven menstruation är förmodligen det vanligaste skälet till att kvinnor köper graviditetstest för att testa sig hemma. Trots detta är det för kvinnor med oregelbundna menstruation, eller för dem som helt enkelt inte för anteckningar, troligen en god ide att vara uppmärksam också på några av de andra symptomen.

2. Illamående

Illamående eller kräkningar är andra vanliga tecken på graviditet. Man pratar ofta om "morgonsjukdom", men förekomsten av illamående eller kräkningar kan uppstå när som helst under dygnet. Medan dessa symptom normalt sett inte uppkommer förrän efter en månad, så rapporterar många lyckliga kvinnor tidigare uppkomst av illamående, medan andra inte drabbas alls.

3. Ömma, svullna bröst

Ungefär två veckor efter befruktningen, så mörknar och förstoras området runt bröstvårtorna. Höjda hormonnivåer medför sannolikt också svullna eller ömma bröst. Lyckligtvis så försvinner detta besvär oftast efter den första trimestern (ungefär 12 veckor efter befruktningen)

4. Trötthet

Har du svårt att vakna även efter en god natts sömn? En av de första symptomen på graviditet är intensivt trötthet; och även om man fortfarande inte vet vad orsakar denna trötthet, så är det sannolikt fluktuerande hormoner som ligger bakom.

5. Ökad känslighet för dofter

Nej, det är inte bara ett gammalt talesätt - gravida kvinnor har faktiskt ett känsligare luktsinne, vilket förklarar varför många gravida inte längre står ut med mat och dofter som de tidigare gillat. Likaså kan vissa plötsligt attraheras av luktar som de tidigare ogillat.

6. Svullen mage

Har dina jeans plötsligt blivit tightare? På samma sätt som precis innan menstruation kan hormonnivåerna under graviditeten orsaka uppsvullnad av magen, långt innan livmodern börjat växa.

7. Ökad urinering

Sex veckor efter befruktningen, orsakar ökningen av kroppsvätskor känslan att man oftare än vanligt behöver urinera.

8. Ökad basaltemperatur

Om du för anteckningar över din basaltemperatur för att utöka chanserna att bli gravid, så vet du säkert att om termometern under flera dagar i rad visar maximalt värde för månaden (37-38 grader), så är du sannolikt gravid.

9. Blödning

Många gravida rapporterar också om mindre blödningar en till två veckor efter befruktningen när embryot växer fast I livmodern. Den här typen av blödning är ljusare till färgen än vanliga menstruationblödningar och uppkommer bara för några dagar. Trots att det anses normalt, så bör du söka medicinsk hjälp om blödningen fortsätter, eftersom det kan röra sig om utomkvedshavandeskap.

10. Positivt graviditetstest

Även om många graviditetstest  påstås kunna påvisa graviditet till och med innan utebliven mens så bör man vara medveten om att det är en ganska osäker metod fram till dagen för utebliven mens. Bättre tillförlitlighet får man om man testar sig på dagn för utebliven mens, eller strax därefter. Om du ändå bestämmer dig för att utföra ett test innan dess så bör du välja ett extra känsligt graviditetstest, samt vara medveten att ett negativit resultat inte alltid är korrekt.

Fortfarande osäker?

Testa vårt Online-graviditetstest eller beställ ett  gravidtest.

Läs mer om tidiga graviditetstecken

Gravid?

Om du har tecken på att du är gravid, eller kanske har gjort ett positivt gravidtest så rekommenterar vi vår graviditetskalender. Där kan du hålla reda på din graviditet och läsa om vad som händer med din och bebisens utveckling vecka för vecka.

Rekommenderat

Hur använder man Angelsound ultraljudsmonitor?

Det har blivit allt vanligare att man under graviditeten skaffar sig en ultraljudsmonitor för hemmabruk, för att i hemmets lugna vrå kunna lyssna på bebisens hjärtljud. Det är dock inte alltid så enkelt att lyckas, och det är vanligt att man gör fel, eller helt enkelt har för höga förväntningar ... 11

Det finns 120 kommentarer till denna artikel

  jag har ont på sidan av mina bröst och i dag fick jag min mens och den ska komma den första februari bevisar det att jag e med barn

  Hej! 
  Jag är en tjej på 17 år och har gått på p-piller i snart 3 år. Förut fick jag mellan blödningar med nu har jag nog inte haft mens på säkert 4 månader. Jag har börjat må väldigt illa och haft ömma bröst. Illa måendet kommer alltid på nätterna... Så jag undrar: Borde jag göra ett grav.test försäkerhetsskull? Eller borde jag vänta?

  För ca en månad sen hade jag sex. Den veckan hade jag varit slarvig med mina p-piller, och nu denna vecka ska jag ha mens. Jag är orolig. Hur stor är risken/chansen att jag är gravid?
  lillT

  4 lillT

  Jf: Du borde inte kolla upp det då?

   

  Jf

  PS. När jag stäcker på mig känns det sååå otroligt konstigt...

   

  Jf

  hej jag är en tjej som undrar om jag kanske är gravid.. Jag testa mig hos en undersköterska,de visa negativt men hon sa att jag skulle komma tillbaka och vilket jag inte gjorde:/ nu har jag ont i nedre delen av magen, magen har blivit så uppblåst eller stor av något slag.. Kissar riktigt ofta, Känner sug på saker som jag nästan aldrig har tyckt om förut osv ,trött.. Har nästan alla symtom för att va gravid känns det som men jag kanske bara inbillar mig? SNÄLLA ÄR VÄLDIGT TACKSAM FÖR SVAR!:( kan ju tillägga att jag är 14 år.. 

  Hej? för två veckor sedan blev jag jätte konstig. Kände mig illamående, skakig och Kallsvettig. Även även haft ont i västra delen av huvudet nedanför örat .Alltid på samma sida som kommer och går..Är det någon som känner samma som jag..

  Redan 3-4-dagar efter ÄL kände jag symptom.

  • Fruktansvärt trött
  • Molvärk, som en mild mensvärk, mest på höger sida (normalt att det drar i hormoncystan där)
  • Väldigt gasig och svullen i magen.
  • Starkt luktande urin
  • Uppe för att kissade på nätterna
  • ”Känsla av att något var annorlunda”

  7-10 dagar efter ÄL kom det ytterligare symptom: Extremt känsligt luktsinne och fruktansvärt mycket uppstötningar (kunde inte ligga ner på nätterna, fick sitta och sova).

  Mina bröst började inte ömma förrän en vecka efter att gravtestet gav utslag. Det gjorde extremt  ont i några dagar, men inte mycket mer än så (bara lite ömt efter det).

  Plussade 13 dagar efter ÄL.

  Hade också en period då alla mina symptom försvann i ca en vecka. Men efter det började illamåendet - ca en månad efter utslag på grav test. Å andra sidan försvann sura uppstötningarna då :)

  hej  jag har illamående ont ryggen,  den här veckan,  kan man vara gravid då? hjälp mig snälla. har tagitt gravid test vissas ej gravid.

   

   

  Jag är 43 år och har alla tecken på att vara gravid. Men testet visar neg. Ärt det övergångsåldern som slagit till???

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.