Mer i kategorin Bli gravid |

Är jag gravid? Tio vanliga tidiga tecken på graviditet

vanliga tidiga tecken på graviditetOm du misstänker att du blivit gravid så är du kanske både nyfiken, ängslig och glad, och ivrig att veta om du verkligen har ett litet växande frö i magen.

Eftersom många av de tidiga tecken på graviditet kan orsakas av stress, hormoner eller andra faktorer, så kan det vara svårt att veta säkert om dina symptom egentligen är tecken på graviditet. Därför har vi sammanställt en lista av de tio vanliga tidiga symptom som kan uppkomma tidigt i en graviditet; ju fler symptom som passar in på dig, desto större är chansen att du är gravid. Du kan också göra vårt online-graviditetstest för att beräkna din "graviditetspoäng" som en indikation på hur det ligger till.

1. Utebliven menstruation

Försenad eller utebliven menstruation är förmodligen det vanligaste skälet till att kvinnor köper graviditetstest för att testa sig hemma. Trots detta är det för kvinnor med oregelbundna menstruation, eller för dem som helt enkelt inte för anteckningar, troligen en god ide att vara uppmärksam också på några av de andra symptomen.

2. Illamående

Illamående eller kräkningar är andra vanliga tecken på graviditet. Man pratar ofta om "morgonsjukdom", men förekomsten av illamående eller kräkningar kan uppstå när som helst under dygnet. Medan dessa symptom normalt sett inte uppkommer förrän efter en månad, så rapporterar många lyckliga kvinnor tidigare uppkomst av illamående, medan andra inte drabbas alls.

3. Ömma, svullna bröst

Ungefär två veckor efter befruktningen, så mörknar och förstoras området runt bröstvårtorna. Höjda hormonnivåer medför sannolikt också svullna eller ömma bröst. Lyckligtvis så försvinner detta besvär oftast efter den första trimestern (ungefär 12 veckor efter befruktningen)

4. Trötthet

Har du svårt att vakna även efter en god natts sömn? En av de första symptomen på graviditet är intensivt trötthet; och även om man fortfarande inte vet vad orsakar denna trötthet, så är det sannolikt fluktuerande hormoner som ligger bakom.

5. Ökad känslighet för dofter

Nej, det är inte bara ett gammalt talesätt - gravida kvinnor har faktiskt ett känsligare luktsinne, vilket förklarar varför många gravida inte längre står ut med mat och dofter som de tidigare gillat. Likaså kan vissa plötsligt attraheras av luktar som de tidigare ogillat.

6. Svullen mage

Har dina jeans plötsligt blivit tightare? På samma sätt som precis innan menstruation kan hormonnivåerna under graviditeten orsaka uppsvullnad av magen, långt innan livmodern börjat växa.

7. Ökad urinering

Sex veckor efter befruktningen, orsakar ökningen av kroppsvätskor känslan att man oftare än vanligt behöver urinera.

8. Ökad basaltemperatur

Om du för anteckningar över din basaltemperatur för att utöka chanserna att bli gravid, så vet du säkert att om termometern under flera dagar i rad visar maximalt värde för månaden (37-38 grader), så är du sannolikt gravid.

9. Blödning

Många gravida rapporterar också om mindre blödningar en till två veckor efter befruktningen när embryot växer fast I livmodern. Den här typen av blödning är ljusare till färgen än vanliga menstruationblödningar och uppkommer bara för några dagar. Trots att det anses normalt, så bör du söka medicinsk hjälp om blödningen fortsätter, eftersom det kan röra sig om utomkvedshavandeskap.

10. Positivt graviditetstest

Även om många graviditetstest  påstås kunna påvisa graviditet till och med innan utebliven mens så bör man vara medveten om att det är en ganska osäker metod fram till dagen för utebliven mens. Bättre tillförlitlighet får man om man testar sig på dagn för utebliven mens, eller strax därefter. Om du ändå bestämmer dig för att utföra ett test innan dess så bör du välja ett extra känsligt graviditetstest, samt vara medveten att ett negativit resultat inte alltid är korrekt.

Fortfarande osäker?

Testa vårt Online-graviditetstest eller beställ ett  gravidtest.

Läs mer om tidiga graviditetstecken

Gravid?

Om du har tecken på att du är gravid, eller kanske har gjort ett positivt gravidtest så rekommenterar vi vår graviditetskalender. Där kan du hålla reda på din graviditet och läsa om vad som händer med din och bebisens utveckling vecka för vecka.

Rekommenderat

Vändningsförsök vid sätesbjudning

Omkring 3% av alla foster ligger i sätesbjudning (rumpan nedåt och huvudet uppåt, med olika variationer) vid fullgången graviditet. Då denna position hos fostret är förknippad med en del ökade risker, bland annat för navelsträngprolaps, så gör man ofta ett vändningsförsök. Att göra yttre vändning av säte till huvud är en ... 49

Det finns 119 kommentarer till denna artikel

  hej! jag har vissa symtomer

  1 trötthet

  2 kissar hela tiden

  3 jag får halsbränna nästan hela tiden och jag brukar inte få de

  4 jag får ont i mina äggstockar ibland

  men med svullen mage vet ja inte vad ni menar, ja undrar om jag är gravid?

  hej !

  jag är 19 år och jag gjorde en abort i Juli pga att det absolut inte var lägligt att skaffa barn. Jag fick p-piller samma dag som prossesen och hade sex ca 2-3 veckor efter. Men vill byta p-piller då jag har mini piller och vill ha regelbunden mens så jag sluta med mina p-piller i aug och har sen dess andvänt kondom och fick  blödningar blandat med flytningar som vara i ca tre dagar nu i okt. Jag mår illa dagligen är ständigt trött, svårt för o äta emellan åt, svullen om magen ( har alltid varit väldigt smal o efter aborten fick jag direkt tillbax min slanka mage som nu är mer svullen än annars ) jag får som att det hugger till i magen, väldigt vimsig, öm i kroppen, känslig och mitt humör skiftar. Kan jag ha blivit gravid trotts abort ? har hört att det kan bli svårare och lättare efter det. har gjort gravtest men det visar negtativt? lurar kroppen mig eller kan jag faktiskt vara gravid igen? 

  Hej!Jag kan INGENTING om när min ägglossning är eller nått MEN jag har kollat upp symtomer som man brukar få när man är gravid.Jag hade:
  1. Trötthet

  2. illamående

  3. Huvudvärk/feber (haft feber ett antal dagar)

  4. Magont

  5. Matbegär

  6. Humörssvängningar

  7. Yrsel

  8. känner mig mer kissenödig

  9. Svullnad om magen.

  Detta är alltså mina symtomer jag fått,misstänker att jag kan vara gravid.Är riktigt Ivrig för både jag och min pojkvän vill ha barn!Kan Jag vara gravid? :)

  Hej jag är en tjej på 17 år och jag hade oskyddat sex för 3-4 veckor sen och min mens har varit oregelbunden ända sen jag fick den och jag har gjort ett test men det visade att jag inte är gravid, och jag blöder lite gran i någon dag sen slutar det och börjar igen betyder det att jag är gravid?

  Hej jag är en tjej som är 16 år. Och jag undrar om jag är gravid jag och min kille sex för nästan 4 veckor sedan utan kondom och jag hade mens men jag tog dagen efter piller. men jag hade tagit dagen efter piller (akut p-piller) 2 veckor innan. Jag har pratat med en kompis som vet sånt här och han sa att jag inte är gravid. För jag mår inte illa eller något men är ändå orolig ifall jag är gravid ?

  Hej!

  Jag har haft sex nu utan kondom men han kom inte i mig och från den dagen så har jag känt mig konstig och jag får ont i magen varje gång jag äter. en onaturlig smärta. Vad kan det bero på? Vi hade sex för 5 dagar typ. 

  hej jag är en tjej på 17 år och jag har haft min mens nyss men sedan var de ytterligare 2 dagar som de kom som brun flytning, är jag gravid..? 

  Hem jag hade sex med min Kille 2 dragar efter att min mens hade tagit slut.. Kan jag vara gravid? Jag mår illa, äter typ hela tiden.. Och jag har gått upp i vikt Alla mina kläder är mycket tajtare en vad dom var innan. Och sen så är jag otroligt Trött typ hela tiden.. Kan ban bli gravid efter att ens mena har tagit slut och ha samlag två dagar efter.. Aja jag hoppas att nån kan svara på mina fråga.. Tack!!

  Hejsan!

  Hej jag har tagit mina p-piller i goda tider har varit 24 timmar varje gång, men min fråga är varför har man så ömma bröst.

  Jag hoppade av min mens skulle haft föra månad i januari, och nu har jag ömma och hårda bröst, och bröstvårtorn är lite som sticker ut eller hur man säger men ni kanske förstår va jag menar, kan ni snälla svara va kan det vara ?

  jag har ont på sidan av mina bröst och i dag fick jag min mens och den ska komma den första februari bevisar det att jag e med barn

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.