Mer i kategorin Bli gravid |

Är jag gravid? Tio vanliga tidiga tecken på graviditet

vanliga tidiga tecken på graviditetOm du misstänker att du blivit gravid så är du kanske både nyfiken, ängslig och glad, och ivrig att veta om du verkligen har ett litet växande frö i magen.

Eftersom många av de tidiga tecken på graviditet kan orsakas av stress, hormoner eller andra faktorer, så kan det vara svårt att veta säkert om dina symptom egentligen är tecken på graviditet. Därför har vi sammanställt en lista av de tio vanliga tidiga symptom som kan uppkomma tidigt i en graviditet; ju fler symptom som passar in på dig, desto större är chansen att du är gravid. Du kan också göra vårt online-graviditetstest för att beräkna din "graviditetspoäng" som en indikation på hur det ligger till.

1. Utebliven menstruation

Försenad eller utebliven menstruation är förmodligen det vanligaste skälet till att kvinnor köper graviditetstest för att testa sig hemma. Trots detta är det för kvinnor med oregelbundna menstruation, eller för dem som helt enkelt inte för anteckningar, troligen en god ide att vara uppmärksam också på några av de andra symptomen.

2. Illamående

Illamående eller kräkningar är andra vanliga tecken på graviditet. Man pratar ofta om "morgonsjukdom", men förekomsten av illamående eller kräkningar kan uppstå när som helst under dygnet. Medan dessa symptom normalt sett inte uppkommer förrän efter en månad, så rapporterar många lyckliga kvinnor tidigare uppkomst av illamående, medan andra inte drabbas alls.

3. Ömma, svullna bröst

Ungefär två veckor efter befruktningen, så mörknar och förstoras området runt bröstvårtorna. Höjda hormonnivåer medför sannolikt också svullna eller ömma bröst. Lyckligtvis så försvinner detta besvär oftast efter den första trimestern (ungefär 12 veckor efter befruktningen)

4. Trötthet

Har du svårt att vakna även efter en god natts sömn? En av de första symptomen på graviditet är intensivt trötthet; och även om man fortfarande inte vet vad orsakar denna trötthet, så är det sannolikt fluktuerande hormoner som ligger bakom.

5. Ökad känslighet för dofter

Nej, det är inte bara ett gammalt talesätt - gravida kvinnor har faktiskt ett känsligare luktsinne, vilket förklarar varför många gravida inte längre står ut med mat och dofter som de tidigare gillat. Likaså kan vissa plötsligt attraheras av luktar som de tidigare ogillat.

6. Svullen mage

Har dina jeans plötsligt blivit tightare? På samma sätt som precis innan menstruation kan hormonnivåerna under graviditeten orsaka uppsvullnad av magen, långt innan livmodern börjat växa.

7. Ökad urinering

Sex veckor efter befruktningen, orsakar ökningen av kroppsvätskor känslan att man oftare än vanligt behöver urinera.

8. Ökad basaltemperatur

Om du för anteckningar över din basaltemperatur för att utöka chanserna att bli gravid, så vet du säkert att om termometern under flera dagar i rad visar maximalt värde för månaden (37-38 grader), så är du sannolikt gravid.

9. Blödning

Många gravida rapporterar också om mindre blödningar en till två veckor efter befruktningen när embryot växer fast I livmodern. Den här typen av blödning är ljusare till färgen än vanliga menstruationblödningar och uppkommer bara för några dagar. Trots att det anses normalt, så bör du söka medicinsk hjälp om blödningen fortsätter, eftersom det kan röra sig om utomkvedshavandeskap.

10. Positivt graviditetstest

Även om många graviditetstest  påstås kunna påvisa graviditet till och med innan utebliven mens så bör man vara medveten om att det är en ganska osäker metod fram till dagen för utebliven mens. Bättre tillförlitlighet får man om man testar sig på dagn för utebliven mens, eller strax därefter. Om du ändå bestämmer dig för att utföra ett test innan dess så bör du välja ett extra känsligt graviditetstest, samt vara medveten att ett negativit resultat inte alltid är korrekt.

Fortfarande osäker?

Testa vårt Online-graviditetstest eller beställ ett  gravidtest.

Läs mer om tidiga graviditetstecken

Gravid?

Om du har tecken på att du är gravid, eller kanske har gjort ett positivt gravidtest så rekommenterar vi vår graviditetskalender. Där kan du hålla reda på din graviditet och läsa om vad som händer med din och bebisens utveckling vecka för vecka.

Rekommenderat

Vändningsförsök vid sätesbjudning

Omkring 3% av alla foster ligger i sätesbjudning (rumpan nedåt och huvudet uppåt, med olika variationer) vid fullgången graviditet. Då denna position hos fostret är förknippad med en del ökade risker, bland annat för navelsträngprolaps, så gör man ofta ett vändningsförsök. Att göra yttre vändning av säte till huvud är en ... 49

Det finns 119 kommentarer till denna artikel

  Hej alla glada, förra veckan hade jag otroliga humörsvägningar och grät i skolan osv. I morse så kräktes jag, så jag ringde och sjukanmälde mig, men det visade sig att jag mår jätte bra. Jag hade mens förra veckan och har inte haft sex sen efter mensen, jag gjorde två test idag och båda visade negativt.. För övrigt så har jag inte ont i brösten eller några av de andra symptomen, inte märkbart iallafall.. Vad tror ni?
  hej! ja har ätit p pilleri 2 år, men ibland har jag glömt ett piller. nu är mina bröstvårtor jätte ömma, det har dom varit i 4 dagar. jag gjorde ett test som visades negativt. ska ja ta ett till om ett par dagar? eller kan ja bara ha ömma bröstvårtor av en annan anledning?
  hej! jag har undrat ett tag nu på om jag verkligen är gravid. det har hänt många gånger att jag har trott att jag har varit det, men sedan har det ändå visat negativt. men denna gången känns det annorlunda. har slutat med mina p-piller för lite mer än en månad sen och har efter det haft oskyddat sex regelbundet med min pojkvän. ( har ej användt kondom.. ) och nu har jag de symptomen som står ovan. tröttheten är nog den som är jobbigast, jag sover mycket mer än vanligt och ändå är jag lika trött efter att ha varit vaken i 3 timmar. kissar mycket ofta & har mycket ont i brösten. har även ont i magen till & från. ska ha haft min mens denna veckan,men den har inte kommit än. är jag gravid eller ska jag släppa detta? mycket tacksam för svar.
  MN79

  0 MN79

  Hade ägglossning i söndags/måndags, (lördag idag)har haft molande mensvärk sen dess , ont i ryggen längst ner och har nu lite ont i brösten...Någon gravid som känner igen sig????
  Jag kissar väldigt ofta också. Blev tyvärr påmind om det.. Haha!
  Hejsan! Jag upplever en del av dehär symptomen, tror jag. Jag har nästan alltid varit en "duktig" sovare, så det är väl svårt att gå efter, men jag har haft en del små magsmärtor och svullen/uppblåst mage under en period, och jag har börjat äta allt mer/oftare, och igår när jag duschade tyckte jag att schampoot luktade ovanligt starkt och gott. Jag har dock kopparspiral, sedan ca 3 år tillbaks, men aldrig varit på något kontrollbesök. Skulle jag kunna vara gravid? Är det tydliga och korrekta symptom jag upplever?
  Hejsan! Jag känner av flera av dom här tecken på att vara gravid. jag är trött ofta, mina bröst har börjat ömma och jag kissar jätte oft, plus att jag blir mer kännslig för lukter. men jag äter ju minipiller. kan jag då vara gravid?
  Alla graviditeter är så olika, min första kände jag inte av fören hon börja sparka mig. Och nu med min andra så har jag massor av kramper mina bröst håller på att sprängas och jag känner mig som en uppsvullen groda redan i vecka 8.
  baby87

  5 baby87

  Hejsan Allihopa! EELIN, svårt att säga om du är gravid, jag har haft såna där symptom under flera månader. ( kanske för att jag vill bli gravid så mkt) men, aldrig varit något, gått över tiden 14 dagar & ändå inte gravid, mensen har alltid kommit. Om du verkligen vill veta om du är gravid, ta ett gravtest. Hur länge är det sen du hade mens? & när ska du ha mens igen?? för är det för tidigt, dvs. 3-6 dagar efter ägglossning & ca 10-14 dagar tills du ska ha mens, kan det vara alldeles för tidigt att se, testet visar antagligen negativt för att din kropp inte börjat producera hormonet än. Kan köpa RSFU test (lika som kondomerna) dom är gjorda för att man ska kunna se tidigt i graviditeten att man är gravid, ca 5-7 dagar efter ägglossningen, för vissa. Hoppas du lyckas, skriv gärna tillbaka & berätta hur det går! Själv ska jag testa mig den 22-24 mitt under julstöket så klart :) Men, får se hur det går, antagligen är det inget den här gången heller, men, haft oskyddat sex under hela ägglossningen & hade min mens senast den 25 november, så, det ska bli intressant :) Ha de & god jul alla blivnade & alla mammor!
  eelin

  0 eelin

  hejsan, jag är lite osäker om jag är gravid eller inte. jag är illamående oftast på mogonen när jag vaknat, mina bröst är sjukt ömma,min mage är lite uppsvälld, jag är typ jämt hungrig. och jag tror jag har haft en blödning också. de var bara någon dag. visst är de en blödning? Snälla hjälp mig är jag gravid?

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.