Mer i kategorin Bli gravid |

Är jag gravid? Tio vanliga tidiga tecken på graviditet

vanliga tidiga tecken på graviditetOm du misstänker att du blivit gravid så är du kanske både nyfiken, ängslig och glad, och ivrig att veta om du verkligen har ett litet växande frö i magen.

Eftersom många av de tidiga tecken på graviditet kan orsakas av stress, hormoner eller andra faktorer, så kan det vara svårt att veta säkert om dina symptom egentligen är tecken på graviditet. Därför har vi sammanställt en lista av de tio vanliga tidiga symptom som kan uppkomma tidigt i en graviditet; ju fler symptom som passar in på dig, desto större är chansen att du är gravid. Du kan också göra vårt online-graviditetstest för att beräkna din "graviditetspoäng" som en indikation på hur det ligger till.

1. Utebliven menstruation

Försenad eller utebliven menstruation är förmodligen det vanligaste skälet till att kvinnor köper graviditetstest för att testa sig hemma. Trots detta är det för kvinnor med oregelbundna menstruation, eller för dem som helt enkelt inte för anteckningar, troligen en god ide att vara uppmärksam också på några av de andra symptomen.

2. Illamående

Illamående eller kräkningar är andra vanliga tecken på graviditet. Man pratar ofta om "morgonsjukdom", men förekomsten av illamående eller kräkningar kan uppstå när som helst under dygnet. Medan dessa symptom normalt sett inte uppkommer förrän efter en månad, så rapporterar många lyckliga kvinnor tidigare uppkomst av illamående, medan andra inte drabbas alls.

3. Ömma, svullna bröst

Ungefär två veckor efter befruktningen, så mörknar och förstoras området runt bröstvårtorna. Höjda hormonnivåer medför sannolikt också svullna eller ömma bröst. Lyckligtvis så försvinner detta besvär oftast efter den första trimestern (ungefär 12 veckor efter befruktningen)

4. Trötthet

Har du svårt att vakna även efter en god natts sömn? En av de första symptomen på graviditet är intensivt trötthet; och även om man fortfarande inte vet vad orsakar denna trötthet, så är det sannolikt fluktuerande hormoner som ligger bakom.

5. Ökad känslighet för dofter

Nej, det är inte bara ett gammalt talesätt - gravida kvinnor har faktiskt ett känsligare luktsinne, vilket förklarar varför många gravida inte längre står ut med mat och dofter som de tidigare gillat. Likaså kan vissa plötsligt attraheras av luktar som de tidigare ogillat.

6. Svullen mage

Har dina jeans plötsligt blivit tightare? På samma sätt som precis innan menstruation kan hormonnivåerna under graviditeten orsaka uppsvullnad av magen, långt innan livmodern börjat växa.

7. Ökad urinering

Sex veckor efter befruktningen, orsakar ökningen av kroppsvätskor känslan att man oftare än vanligt behöver urinera.

8. Ökad basaltemperatur

Om du för anteckningar över din basaltemperatur för att utöka chanserna att bli gravid, så vet du säkert att om termometern under flera dagar i rad visar maximalt värde för månaden (37-38 grader), så är du sannolikt gravid.

9. Blödning

Många gravida rapporterar också om mindre blödningar en till två veckor efter befruktningen när embryot växer fast I livmodern. Den här typen av blödning är ljusare till färgen än vanliga menstruationblödningar och uppkommer bara för några dagar. Trots att det anses normalt, så bör du söka medicinsk hjälp om blödningen fortsätter, eftersom det kan röra sig om utomkvedshavandeskap.

10. Positivt graviditetstest

Även om många graviditetstest  påstås kunna påvisa graviditet till och med innan utebliven mens så bör man vara medveten om att det är en ganska osäker metod fram till dagen för utebliven mens. Bättre tillförlitlighet får man om man testar sig på dagn för utebliven mens, eller strax därefter. Om du ändå bestämmer dig för att utföra ett test innan dess så bör du välja ett extra känsligt graviditetstest, samt vara medveten att ett negativit resultat inte alltid är korrekt.

Fortfarande osäker?

Testa vårt Online-graviditetstest eller beställ ett  gravidtest.

Läs mer om tidiga graviditetstecken

Gravid?

Om du har tecken på att du är gravid, eller kanske har gjort ett positivt gravidtest så rekommenterar vi vår graviditetskalender. Där kan du hålla reda på din graviditet och läsa om vad som händer med din och bebisens utveckling vecka för vecka.

Rekommenderat

Bristningar under graviditeten

Bristningar under graviditeten

Bristningar under graviditeten ses som streck eller ränder i huden av varierande tjocklek och färg. De kan vara allt från ljust rosa märken som knappt syns, till djupt röda väl framträdande. Bristningar kan uppstå tidigt eller sent i graviditeten, vanligt är att de uppkommer mellan vecka 13-37, ett väldigt stort intervall ... 35

Det finns 121 kommentarer till denna artikel

  HEJ Allihop!. jag var gravid och fick missfall för några veckor sen. hade precis gått in i vecka 10 så började jag blöda och hade ont i magen. Sen slutade jag blöda och vi har börjat om. Men hur ska man gör för att bli gravid snabbare??????
  Hej! Jag är jätteorolig. Jag gjorde en abort i mitten av december 2009 och satte in en kopparspiral vid återbesöket i mitten av januari då gjorde de även ett grav test och klamydiatest och båda var negativt. Sen fick jag min mens några dagar efter insättandet av spiralen men sen dess har jag haft blodblandade flytningar hela tiden men ingen riktig mens. Flytningarna är bruna och är nästan bara slem. Jag kan känna trådarna på spiralen så den sitter kvar. Är jag gravid? har jag cancer? snälla svara väldigt orolig! mvh
  Hej! Jag är otroligt fundersam.. Jag har hamnat i en knäpp situation, ursäkta uttalet =P.. Men i mina ögon/öron är det verkligen en knäpp situation.. På onsdag den 18 mars, så ska min mens dyka upp, har jag räknat ut.. Och en dag innan min mens brukar mina bröst ömma lite, och det vet jag att det är normalt. Men mina bröst började redan ömma i torsdags-fredags.. Mått illa ibland då o då.. Äter mer än vanligt.. Jag har varit gravid förr, 2006.. Men jag känner inte igen mig, vet att symtomerna kan ändras för varje gång.. Men tycker det verkar så konstigt om ja vore gravid så är jag i cirka 3 veckan o all dessa symtomer som jag känner just nu brukar dyka upp den 4-5 veckan =S.. Och ja kan få små kramper i magen ibland, händer sällan, men kan komma.. För jag vet att graviditeten räknas från första dagen på senaste mens, och jag hade ägglossning för mer än en vecka sedan.. så detta låter inte ritkigt klokt=P.. Det enda jag gör nu är att inte försöka tänka på detta så mycket, men frågan dyker ju upp ibland självklart.. Och jag har inte sagt något till min pojkvän eftersom jag vill inte oroa honom eller något sånt innan man vet säkert.. O jag känner inte så mycket stress eller är orolig för något just nu så jag vet inte vad allt detta kan bero på? Om jag är gravid eller inte, det är liksom frågan =P.. Någon som känner igen sig med detta? Någon som har en aning om vad det kan vara?.. MVH Fundersam =)
  hej, jag har planerat för flera månad att bli gravid , och jag har till och med använt ägglösning men har ingenting har hänt jag väntar att mansen kommer inte den här månader 01-07
  nana84

  2 nana84

  hej har en liten fråga vart finns dem RSFU testerna?? väntar min mens den 8/1 men skulle vilja veta om de e något på gång klarar inte av att vänta till 8/1
  Jag är nygravid, plussade igår. Och jag har i princip inte haft några gravidsymptom alls. Tidigare gånger som mensen varit sen har jag känt mig "konstig" och trott att jag varit gravid, men mensen har alltid kommit. Denna gång så var mensen sen, vilket jag ändå inte tyckte var extremkonstigt, den kan vara det ibland. Däremot så har HÅRET mitt blivit supertrasslgt, det som varit så fint jämt. Läste sedan någonstans att det kan bli så vid graviditet. Så det är mitt enda grav-tecken. Förutom plusset på testet. Har börjat känna mig tröttare än vanligt, men inget illamående i alla fall (ännu).
  Sitter här och läser om alla sympton. Försöker inbilla mig att jag har fler sympton än vad sanningen är. Vill så gärna bli gravid. Jag och min sambo har försökt sedan oktober förra året,men efter utredningen visade det sig att jag inte hade någon ägglossning, så jag tar pergotime som hormonsstimulerande medel( men har använt den till 7cykler så mitt tålamod börjar tryta. Jag orkar inte mer. Jag blir så oerhört ledsen varje gång jag ser att jag fått min mens :(
  Hej jag planerar inget barn (just nu) eftersom min sambo vill vänta några år till, men jag längtar efter barn och tänker på det dagligen. Jag har inte alls koll på min mens eftersom jag har p-stav och har väldigt oregelbunden mens. datumet på p-staven gick ut igår. för ca 4 dagar sen kände jag att jag har ömma bröstvårtor, lite men inte alls mycket illamående, och nu när jag sitter här vid datorn så känner jag av lite "bubblingar" i magen, det känns nästan som luft som rör sig där inne.. ingen känsla jag känner igen. Kan jag vara gravid eller e det vanligt?
  Hej! om man vill blir gravid hur man kan göra efter om ta bort espiral i 10 månad jag vill blir gravitd nu men tills nu jag bilr inte ,vad ska göra och då då jag får två gång mens i månader , med varm hälsningar från RUNAK
  Hej! Min mens skulle ha kommit förra veckan, hur länge måste jag vänta för att göra graviditetstest?

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.