Mer i kategorin Bli gravid |

Är jag gravid? Tio vanliga tidiga tecken på graviditet

vanliga tidiga tecken på graviditetOm du misstänker att du blivit gravid så är du kanske både nyfiken, ängslig och glad, och ivrig att veta om du verkligen har ett litet växande frö i magen.

Eftersom många av de tidiga tecken på graviditet kan orsakas av stress, hormoner eller andra faktorer, så kan det vara svårt att veta säkert om dina symptom egentligen är tecken på graviditet. Därför har vi sammanställt en lista av de tio vanliga tidiga symptom som kan uppkomma tidigt i en graviditet; ju fler symptom som passar in på dig, desto större är chansen att du är gravid. Du kan också göra vårt online-graviditetstest för att beräkna din "graviditetspoäng" som en indikation på hur det ligger till.

1. Utebliven menstruation

Försenad eller utebliven menstruation är förmodligen det vanligaste skälet till att kvinnor köper graviditetstest för att testa sig hemma. Trots detta är det för kvinnor med oregelbundna menstruation, eller för dem som helt enkelt inte för anteckningar, troligen en god ide att vara uppmärksam också på några av de andra symptomen.

2. Illamående

Illamående eller kräkningar är andra vanliga tecken på graviditet. Man pratar ofta om "morgonsjukdom", men förekomsten av illamående eller kräkningar kan uppstå när som helst under dygnet. Medan dessa symptom normalt sett inte uppkommer förrän efter en månad, så rapporterar många lyckliga kvinnor tidigare uppkomst av illamående, medan andra inte drabbas alls.

3. Ömma, svullna bröst

Ungefär två veckor efter befruktningen, så mörknar och förstoras området runt bröstvårtorna. Höjda hormonnivåer medför sannolikt också svullna eller ömma bröst. Lyckligtvis så försvinner detta besvär oftast efter den första trimestern (ungefär 12 veckor efter befruktningen)

4. Trötthet

Har du svårt att vakna även efter en god natts sömn? En av de första symptomen på graviditet är intensivt trötthet; och även om man fortfarande inte vet vad orsakar denna trötthet, så är det sannolikt fluktuerande hormoner som ligger bakom.

5. Ökad känslighet för dofter

Nej, det är inte bara ett gammalt talesätt - gravida kvinnor har faktiskt ett känsligare luktsinne, vilket förklarar varför många gravida inte längre står ut med mat och dofter som de tidigare gillat. Likaså kan vissa plötsligt attraheras av luktar som de tidigare ogillat.

6. Svullen mage

Har dina jeans plötsligt blivit tightare? På samma sätt som precis innan menstruation kan hormonnivåerna under graviditeten orsaka uppsvullnad av magen, långt innan livmodern börjat växa.

7. Ökad urinering

Sex veckor efter befruktningen, orsakar ökningen av kroppsvätskor känslan att man oftare än vanligt behöver urinera.

8. Ökad basaltemperatur

Om du för anteckningar över din basaltemperatur för att utöka chanserna att bli gravid, så vet du säkert att om termometern under flera dagar i rad visar maximalt värde för månaden (37-38 grader), så är du sannolikt gravid.

9. Blödning

Många gravida rapporterar också om mindre blödningar en till två veckor efter befruktningen när embryot växer fast I livmodern. Den här typen av blödning är ljusare till färgen än vanliga menstruationblödningar och uppkommer bara för några dagar. Trots att det anses normalt, så bör du söka medicinsk hjälp om blödningen fortsätter, eftersom det kan röra sig om utomkvedshavandeskap.

10. Positivt graviditetstest

Även om många graviditetstest  påstås kunna påvisa graviditet till och med innan utebliven mens så bör man vara medveten om att det är en ganska osäker metod fram till dagen för utebliven mens. Bättre tillförlitlighet får man om man testar sig på dagn för utebliven mens, eller strax därefter. Om du ändå bestämmer dig för att utföra ett test innan dess så bör du välja ett extra känsligt graviditetstest, samt vara medveten att ett negativit resultat inte alltid är korrekt.

Fortfarande osäker?

Testa vårt Online-graviditetstest eller beställ ett  gravidtest.

Läs mer om tidiga graviditetstecken

Gravid?

Om du har tecken på att du är gravid, eller kanske har gjort ett positivt gravidtest så rekommenterar vi vår graviditetskalender. Där kan du hålla reda på din graviditet och läsa om vad som händer med din och bebisens utveckling vecka för vecka.

Rekommenderat

Att hinna med allt inför barnets hemkomst - rätt att vara ledig från jobbet?

Att hinna med allt inför barnets hemkomst - rätt att vara ledig från jobbet?

 Det är så många saker som ska köpas, fixas, göras innan bebisen anländer. Hela lägenheten är i kaos och du ändå kan inte göra mycket åt det eftersom du spenderar all din tid på jobbet eller med att förbereda dig för jobbet. Så skönt skulle det vara om man kunde ... 2

Det finns 120 kommentarer till denna artikel

  sara_k

  5 sara_k

  Jag har 8/10 grav symtom. Men gravtesterna cb vissar trådsmal streck tog tre sticken idag.
  Hej pågrund av minna p-piller så har jag inte haft mens på ca 1 år . Dom senaste veckorna har jag mått illa , haft huvudvärk , ömma bröst, humör svängningar, flyttningar , sura uppstötningar och halsbränna. Har det inte hela tiden men det kommer några gånger dagligen. Jag har inte Tagit nått graviditets test en. Vad tror ni? Är jag gravid? Tänkte testa i morgon

  Svar till 62 Rebecka Friden. Nej det är absolut ingen bra ide! Du kommer ångra dig något fruktansvärt mycket när du väl träffar en du älskar och du vet att du får din kärlek besvarad. Kommer du att älskar barnet du vill ha med hjälp av hämnd?

   Låt honom vara, han kommer mogna förr eller senare. Du är antagligen kär i honom fortfarande eftersom du kan tänka dig ett barn med honom, men du måste också acceptera att han inte har samma känslor till dig, som det låter.

   

  Hoppas du tar ditt sunda förnuft och inte hämnas på det sättet!

  hejsan jag har varit gravid en gång tidigare, då hade ja som symtom mensvärk men ingen mens,sedan mådde jag illa.

  men nu e de så att jag har sjukt ömma bröst åh lite mensvärk, eller aa det värker i underlivet,inte farligt ont, men mina bröst känns hårda åh ser ådriga ut, har mått lite illa men då hade jag inga funderingar på om jag är gravid så jag inbilla mig inte, nu ska jag ha mens om två veckor ungefär jag gjorde ett gravtest för 1 dagar sen och visade negativt.

  kan det vara för tidigt att ta ett gravtest? eller är det mensen som spökar?

  hej! är en tjej på 17år. jag kände ett tag förra månaden illamående huvudvärk öm runt om äggstockarna, mycket trötthet, osv... men det visade sig vara negativit till gravitet, efter ÄL den här månaden har de blivit lite annorlunda, öm i bröstvårterna, trycker o spener lite i magen, huvudvärk och trötthet. jag kanske bara inbillar mig t en gravitet, ? har väldigt mycke gravitets symntom men visar inget på test :( kan de vara hormoner? eller inbillning? har inte testa ett test denna månad,..
  Hej! Jag är lite förvirrad, jag har inte haft min mens på 5 snart 6 veckor och jag börjar tro att jag är gravid. Jag missade några dagar när jag åt mini piller så jag och min pojkvän har använt kondom nu i 5 veckor i väntan på att min mens ska komma så att jag kan börja på ny karta med mini piller. Dock har kondomen spruckit vid ett tillfälle för ca 3-4 veckor sedan. Så nu börjar vi fundera på om jag är gravid. Jag har endast några av de symptom som nämns i artikeln dvs utebliven mens, trötthet och ökad urinering. Ingen av de klassiska typ ont i magen, kräkningar eller ömma bröst. Jag har tidigare varit gravid och upplevt speciellt ömma bröst och värk kring äggstockar. Så jag undrar om det är för tidigt för att göra ett graviditets test?

  glömde skriva att jag har ont nedanför magen också som om jag ska få mens eller har mens..  bara att det känns som att denna värk sitter lite längre ner än vad vanlig mensvärk brukar göra om jag kommer ihåg känslan rätt .??.om detta skulle vara till någon hjälp.

  hejsan.. jag fick min sista mens omkring den tredje november. skulle då haft min mens omkring samma datum i december, men den uteblev, och nu är det den sjunde januari.. så har uteblivit med mensen två gånger. jag undrar vad detta beror på? jag är väl lite öm vid bröstvårtorna men inte så att det gör jätte jätte ont. mår illa om kvällarna. men har dock jättesvårt att somna nuförtiden. och har tagit två grav test och dom visade att jag inte var gravid. senaste testet tog jag för bara några dagar sen på ungdomsmottagningen somvanligt med kiss-sticka. är nu väldigt rädd vad det handlar om? kan det vara någon infektion eller sjukdom? jag känner mig inte mer stressad än vanligt och jag vill inte bli gravid. jag är varken underviktig eller överviktig så det handlar inte om det. Är tjugo år gammal och har haft regelbunden mens i fem, sex år. slutade med p-piller för ett år sedan och har haft regelbunden mens efter det också. nu börjar jag bli allvarligt oroad över vad detta kan bero på?  snälla svara

  Hej. För några månader sen började jag med p -staven efter en månad fick jag lite mens. Men sen des har jag inte fått mens. Är det möjligt att jag gravid?
  Hejsan! Jag måste få skriva av mig och fråga. Annars kan jag inte sluta tänka på det.  Jag är 19 år. 20 år om 3 månader. Jag har ätit p-piller sedan jag gick i sjätte klass. Alltså typ 8 år. Jag började med dem för att jag hade stora problem med min mens. Den höll på i över ett år utan uppehåll.  Jag har alltid varit noga med och ta dem. Har bara missat en gång under alla dessa år.  Jag har träffat en underbar kille. Han hade innan mig aldrig haft oskyddat sex, och inte jag heller. Därför valde vi att ha sex utan kondom eftersom det inte gick för honom när han skulle ta på den.  Nu har jag blivit orolig att jag trots mina p-piller har blivit gravid.  Senast vi hade sex var den 20 dec. Vilket enligt min kalender skulle vara då jag var under veckan då jag skulle vara mest fertil.  Jag har nu i ca 2 veckors tid haft väldigt rikliga flytningar. Endel lite ljust rosa eller ljust bruna. Samtidigt då haft som mensvärk. Tänkte inte mer på de utan att de var ägglossning som jag hade.  Men de har liksom hängt kvar än. Har som en konstig känsla i nedre delen av magen. Lite molande värk. Eller inte värk men de känns konstigt.  Flytningarna är många o rikliga. Vissa är lite sega, inte gryniga som vid svamp, men vita o sega. Trosorna blir alldeles blöta o fuktiga så får ibland byta 2 ggr om dagen.  Jag ska enligt mena p piller börja på min mens mån den 9 jan. ( jag har råd talat med en gynläkare Annelie hos er som sagt att jag kan äta ihop två kartor så jag har mens var 7de vecka).  Frågan är varför de känns såhär? Varför är flytningarna då konstiga? Är de normalt? Kan inte påminna mig om att de brukar vara såhär innan mensen. Kanske precis dagen innan, men detta är ju mkt tidigare.  Har även en fruktansvärd nästäppa som inte vill ge sig. De är säkert min förkylning som inte vill ge sig, men den blev bättre. O nu helt plötsligt kom de tillbaka. Men bara näsan.  Nu vill jag ha lite råd. Lite bollplank.  Vad tror ni?  Är jag gravid? Eller är jag bara nojjig?  Snälla. Tacksam för svar!  Mvh Orolig tjej

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.