Mer i kategorin Bli gravid |

Är jag gravid? Tio vanliga tidiga tecken på graviditet

vanliga tidiga tecken på graviditetOm du misstänker att du blivit gravid så är du kanske både nyfiken, ängslig och glad, och ivrig att veta om du verkligen har ett litet växande frö i magen.

Eftersom många av de tidiga tecken på graviditet kan orsakas av stress, hormoner eller andra faktorer, så kan det vara svårt att veta säkert om dina symptom egentligen är tecken på graviditet. Därför har vi sammanställt en lista av de tio vanliga tidiga symptom som kan uppkomma tidigt i en graviditet; ju fler symptom som passar in på dig, desto större är chansen att du är gravid. Du kan också göra vårt online-graviditetstest för att beräkna din "graviditetspoäng" som en indikation på hur det ligger till.

1. Utebliven menstruation

Försenad eller utebliven menstruation är förmodligen det vanligaste skälet till att kvinnor köper graviditetstest för att testa sig hemma. Trots detta är det för kvinnor med oregelbundna menstruation, eller för dem som helt enkelt inte för anteckningar, troligen en god ide att vara uppmärksam också på några av de andra symptomen.

2. Illamående

Illamående eller kräkningar är andra vanliga tecken på graviditet. Man pratar ofta om "morgonsjukdom", men förekomsten av illamående eller kräkningar kan uppstå när som helst under dygnet. Medan dessa symptom normalt sett inte uppkommer förrän efter en månad, så rapporterar många lyckliga kvinnor tidigare uppkomst av illamående, medan andra inte drabbas alls.

3. Ömma, svullna bröst

Ungefär två veckor efter befruktningen, så mörknar och förstoras området runt bröstvårtorna. Höjda hormonnivåer medför sannolikt också svullna eller ömma bröst. Lyckligtvis så försvinner detta besvär oftast efter den första trimestern (ungefär 12 veckor efter befruktningen)

4. Trötthet

Har du svårt att vakna även efter en god natts sömn? En av de första symptomen på graviditet är intensivt trötthet; och även om man fortfarande inte vet vad orsakar denna trötthet, så är det sannolikt fluktuerande hormoner som ligger bakom.

5. Ökad känslighet för dofter

Nej, det är inte bara ett gammalt talesätt - gravida kvinnor har faktiskt ett känsligare luktsinne, vilket förklarar varför många gravida inte längre står ut med mat och dofter som de tidigare gillat. Likaså kan vissa plötsligt attraheras av luktar som de tidigare ogillat.

6. Svullen mage

Har dina jeans plötsligt blivit tightare? På samma sätt som precis innan menstruation kan hormonnivåerna under graviditeten orsaka uppsvullnad av magen, långt innan livmodern börjat växa.

7. Ökad urinering

Sex veckor efter befruktningen, orsakar ökningen av kroppsvätskor känslan att man oftare än vanligt behöver urinera.

8. Ökad basaltemperatur

Om du för anteckningar över din basaltemperatur för att utöka chanserna att bli gravid, så vet du säkert att om termometern under flera dagar i rad visar maximalt värde för månaden (37-38 grader), så är du sannolikt gravid.

9. Blödning

Många gravida rapporterar också om mindre blödningar en till två veckor efter befruktningen när embryot växer fast I livmodern. Den här typen av blödning är ljusare till färgen än vanliga menstruationblödningar och uppkommer bara för några dagar. Trots att det anses normalt, så bör du söka medicinsk hjälp om blödningen fortsätter, eftersom det kan röra sig om utomkvedshavandeskap.

10. Positivt graviditetstest

Även om många graviditetstest  påstås kunna påvisa graviditet till och med innan utebliven mens så bör man vara medveten om att det är en ganska osäker metod fram till dagen för utebliven mens. Bättre tillförlitlighet får man om man testar sig på dagn för utebliven mens, eller strax därefter. Om du ändå bestämmer dig för att utföra ett test innan dess så bör du välja ett extra känsligt graviditetstest, samt vara medveten att ett negativit resultat inte alltid är korrekt.

Fortfarande osäker?

Testa vårt Online-graviditetstest eller beställ ett  gravidtest.

Läs mer om tidiga graviditetstecken

Gravid?

Om du har tecken på att du är gravid, eller kanske har gjort ett positivt gravidtest så rekommenterar vi vår graviditetskalender. Där kan du hålla reda på din graviditet och läsa om vad som händer med din och bebisens utveckling vecka för vecka.

Rekommenderat

Vändningsförsök vid sätesbjudning

Omkring 3% av alla foster ligger i sätesbjudning (rumpan nedåt och huvudet uppåt, med olika variationer) vid fullgången graviditet. Då denna position hos fostret är förknippad med en del ökade risker, bland annat för navelsträngprolaps, så gör man ofta ett vändningsförsök. Att göra yttre vändning av säte till huvud är en ... 49

Det finns 119 kommentarer till denna artikel

  baby87

  5 baby87

  Heejsvejs alla blivande mammor :) Sitter & läser om era graviditeter, blir lite deppig, vill också! :) Jag fick ett tidigt missfall för ca 3 månader sen, haft oskyddat sex några gånger sedan dess, men inte för att bli gravid. Nu har jag super ont i magen, känns som kramp & dessutom ont i ryggen, på sidorna. Mår illa hela tiden & är en fruktansvärd dålig mage! :S Ingen mat lust & kiss nödig hela tiden fast det inte kommer något. Någon som vet om jag e gravid eller om jag helst enkelt har nått annat fel på magen.... Behöver lite hjälp... /orolig
  jag har fått mens , kan jag ändå vara gravid ? :S
  ammie: jag tror inte du kan känna av det ännu, jag är gravid i vecka 8 och känner ingenting. Man kan inbilla sig mycket också. Vill man verkligen ha barn så kan magen börja växa och man kan få psymtomer typ skendräktig :P Men jag säger inte att du inte är gravid,, jag kan ha fel men man känner det inte så tidigt hur som.
  jag har sex av 10 symtom jag kissar oftare än vanligt jag kräks jag har lite uppsvullen magen än tidigare mensen är försenad o känner som jag har mens värk men mensen kommer aldrig det är 20 dagar snart jag tog ine gravtest. är jag gravid?
  1-9 stämmer har inte vågat ta graviditets test en, jag är bara 15 år och vet inte vad jag ska göra om jag är gravid jag kan inte ha kvar barnet om jag är det för jag är för ung, men jag vet inte om jag vågar ta bort det heller vad ska jag göra?
  ammie

  0 ammie

  hej! jag och min kille vill skaffa barn.. vi hade sex den 24e juni då han sprutade i mig.. sen hade vi även sex nu i lördags den 28e juni.. och nu undrar jag om jag redan kan känna av graviditeten?? jag är trött, kissar en massa och har ont, som mensvärk tror jag.. eller är det för tidigt att redan känna nånting?? är jag nojjig??? jag vill värkligen vara gravid.. snälla
  är de lätt att bli gravid dagen efer mensen har slutat ? lr samma dag som den slutar? har mått illa ganska mkt å kissar jätte ofta. och är typ trött hela tiden .. vad är felet? Orolig.
  baby87

  5 baby87

  Grattis grattis!! Själv har 6 av 10 symptom, förrutom illamående & positivt test!! Hela grejen är as mysko verkligen. Mensen är 10 dagar försenad, men ändå NEGATIVT test! Vad är det som händer?? är det för tidigt att säga om jag är gravid eller måste jag inse att jag inte är det & att mensen inte kommer av någon annan anledning!? Help ME!
  Netta

  0 Netta

  Jag har 7 av 10 symptom. Jag har inte hållit koll på tempen, inte haft blödning och är inte känslig för dofter, men annars. Jag är dundergravid!

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.