Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 34

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 33

 

Frågor för vecka 34

Rekommenderat

Så hittar du den billigaste och bekvämaste flygresan

Så hittar du den billigaste och bekvämaste flygresan

Sommaren närmar sig alltmer och det börjar bli dags att planera resan till lite mer solsäkra destinationer. Det finns en del funderingar som man alltid har innan man bokar resa och är man gravid är de här funderingar extra aktuella då det är egentligen inte en utan två personer ... 2

Det finns 199 kommentarer till denna artikel

  v 33+0 idag då o 7 vecker kvar. va på tillväxt koll iigår o bebis väger nu  1630 g. ska tillbaka om 2 veckor den 28/10 o kolla om bebis har växt, vilket jag hoppas på!!

  Nämen Gud vad tiden har gått fort denna vecka! Inte långt kvar nu tills lill prinsen tittar ut :).
  Tänk att man nu kan säga: 'Jag ska ha barn nästa månad* :) otroligt roligt!

  Nu är det inte långt kvar till den lille tösen anländer är i V32+2, och tanken slog mig just att jag ska bli mamma nästa månad. Jag längtar samtidigt som jag kan känna hur nervositeten känns bara mer å mer, hoppas allt går bra nu den sista lilla biten som e kvar =)

  Engla_

  0 Engla_

  Redan i vecka 34 , jisses vad det går undan :D
  Vecka 33 imorgon ! ;D Inte långt kvar nu! =) <3
  v.34.. Tiden går inte så särskilt fort.. Jätte jobbigt på nätterna när man inte kan ligga bekvämt. Bebisen får komma snart tycker jag.. hihi
  Getting closer... oj vad det är spännande nu... om några veckor får vi träffa vår lille bebis!!! :D
  Eleena

  5 Eleena

  i evcka 33 nu : ) tiden börjar sakta ner en anning nu .:/ Men längtaar så nu bara 7 veckor kvar till BF :) 49 dagar kvar längtaar så :)

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.