Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 34

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 33

 

Frågor för vecka 34

Rekommenderat

Fostrets hjärtfrekvens - när kan man höra bebisens hjärta?

Fostrets hjärtfrekvens - när kan man höra bebisens hjärta?

Fostrets hjärta börjar slå under den femte graviditetsveckan. I början slår hjärtat med 80-85 slag i minuten, men fram till gravititetsvecka nio så ökar hjärtfrekvensen med c:a tre per dag, och i den nionde graviditetsveckan kommer fostrets hjärtfrekvens ligga mellan 155-195 slag i minuten. Många som hör fostrets hjärtljud tycker ... 21

Det finns 199 kommentarer till denna artikel

  När jag var hos BM för en vecka sen konstaterade hon att bebis hade vänt sig med huvudet neråt. Vilket jag iof hade förstått eftersom jag känt hickningar där nere väldigt länge. Men nu måste bebis vänt sig med huvudet uppåt igen eftersom jag känner hickningarna vid revbenen.
  Vår lilla krabat har nu vänt sig och ligger med huvudet neråt, känner på mig att h*n kommer komma lite tidigare än bf
  Så kliver vi in i vecka 34 :) Hoppas den här veckan inte blir lika jobbig som den förra var, mkt astma å hjärtrusningar :/ ska till bm och hoppas allt är bra med liten.. längtar jätte mycket, bara 6 veckor kvar :D
  Kan man tänka sig......bara 49 dagar kvar och tiden än så länge har gått så fort. * Första dagen for din senaste mens var 18-Dec-2009 * Ditt förlossningsdatum är beräknat till: 25-Sep-2010 (Vågens tecken) * Du är gravid i vecka 32+6. * Bebisen väger c:a 2178 gram. * Bebisen är c:a 45.2 cm från hjässa till fot. * Du har klarat av 82% av graviditeten. * Du har 49 dagar till förlossningen. Jag mår kanon och lilla fialotta växer som hon ska enligt BM. I morgon klampar jag in i v.33 och har bara 7 veckor kvar om lillan kommer när hon är planerad :)
  Känns ganska overkligt att om ca +-7 veckor så är vi tre... har börjat få förlossningsångest men intalar mig att det är ett onödigt ont som resulterar i att vi äntligen får träffa den lilla busen i magen. I förra veckan när vi var på UL (v32+4) vägde han 1907g och ville inte alls ligga still... undrar om han kommer vara likadan utanför...
  kine24

  0 kine24

  Ååååh nu börjar tiden sakta ner, vill att den lill* ska vara hos mig nu :) Längtar verkligen.
  idag 33+1 väger lillen 2059gram
  sanina

  0 sanina

  Vecka 33+0 idag och nytt ultraljud om två dagar. Längtar efter att få se min lille kille igen <3 Skulle inte haft något emot lite regn ett par dagar nu, för 30 grader i skuggan är lite mer än vad jag står ut med :)
  Åh, vad det går långsamt nu!
  "Bara" 3 veckor kvar till semester sedan ytterligare 4 veckor till BF. När började tiden krypa fram??? Våren var ju över innan man visste ordet av det........ Längtar så efter vårt lilla pyre.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.