Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 34

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 33

 

Frågor för vecka 34

Rekommenderat

Så hittar du den billigaste och bekvämaste flygresan

Så hittar du den billigaste och bekvämaste flygresan

Sommaren närmar sig alltmer och det börjar bli dags att planera resan till lite mer solsäkra destinationer. Det finns en del funderingar som man alltid har innan man bokar resa och är man gravid är de här funderingar extra aktuella då det är egentligen inte en utan två personer ... 2

Det finns 199 kommentarer till denna artikel

  Sex veckor kvar! Har fått tiden för snitt nu så min längtan och väntan känns mer hanterbar. Slipper i alla fall gå över tiden som jag gjorde sist. Lite andningssvårigheter och ilningar ner mot bäckenet, flera kisspauser under nattsömnen men annars går allt finemang.

  Lycka till allihopa!

  Underbart.... Vecokorna går snabbt. Toabesöken blir fler och fler...Ojoj vad bebisen bökar omkring i magen. Speciellt när jag har ätit LASAGNE!!! Namnam

   

  vikten upp 12 kg senast på UL sa de att vikten uppskattades till 1540gr o det e ju drygt 2 v. sedan... så nu 1540 plus ca 900gr VIKT 2440gram

  Att vara GRAVID e UNDERBART!!!! Vilken upplevelse!!!! Snart kommer bebisen....

  Vagn, bilstol, säng och lite kläder e fixat... samt 1 pkt blojor... NEW BORN!!!

   

  You my little baby are so Welcome!!!

   

  Om ca 2 veckor ska vi kolla igen Nytt UltraLjud. Detta pga mitt blodtryck....

  Kanske du vill visa om du e en HAN eller Hon????

   

  Har idag fått reda på att min sambo planerar att lämna mig och vårt barn och informerat sina vänner och sin familj. Mig har han inte sagt ett ord till. Det känns liksom lite tomt.

  Har fått tid för igångsättning i v. 37+3, känns både skönt och lite pirrigt.

  Halsbränna och sendrag bjussar denna vecka på. Förvärkar och bebisen trycker på neråt så det sticker till ibland.

  Känns helt overkligt att tänka på att jag förra gången födde ett barn i vecka 35 (som dessutom var 50 cm lång och vägde 3200gr).

  Men det känns att det är mycket bebis i magen nu, tar en dag i taget längtar väntar och fixar allt som ska göras.

  33+0 idag!! Tiden har gått så fort. Men nu går man hemma med havandeskapspenning. Skönt att villa upp sig innan min älskling kommer :)

  33+2! Ojoj vad bebisen bökar omkring i magen. Speciellt när jag har ätit apelsin eller druckit en kopp kaffe. Nu är det inte lång tid kvar innan han kommer ut. Du är välkommen, älskling. <3

  33+1 ... redan?? tiden går såååååå foort!!! En och en halv månad kvar och sen kan jag äntligen hålla bebben i mina armar!! lite har man så klart gått upp , men under dessa 9 mån, får man inte vara självisk =))

  Sirrie

  0 Sirrie

  Hoppas verkligen att foglossningarna ger sig snart! Eller att de på försäkringskassan har lite vett och medlidande så man kan få havandeskapspenning!

  Jag var på UL då fostret var 32+6 den 30.12. Då uppskattades vikten  till 2,6kg. Det tycker jag är jättemycket. Jag själv har gått upp ca 7-8kg och har just nu ett BMI på typ 23. Ursprungligt BMI 21. Hur kan mitt foster va så stort? Läkarn måste ju ha uppskattat fel liksom.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.