Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 34

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 33

 

Frågor för vecka 34

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 19

Det finns 199 kommentarer till denna artikel

  Jaha, 33 v redan avklarade, tiden rusar iväg. Enligt senaste besöket hos barnmorskan är bebisen nu fixerad och både hon och läkaren tror att förlossningen kommer starta tidigare vilket gör att man blivit lite små nervös. Har ju hela tiden haft siktet inställt på juni, men det kanske blir om bara någon/några veckor, vem vet. Spännande är det i alal fall med alltihop. Tycker det är så häftigt att man snart tagit sig igenom en hel graviditet och fått ett barn... Lycka till alla ni som har förlossningen runt hörnet och känner er stolta över den tid ni/vi alla gått igenom fram tills nu!
  herregu nu e det nära!! längtar efter vår krabat! den kan hålla mej vaken på nätterna när den sparkar mej i revbenen och rör sej som om den utförde värsta gympapasset! Å va ja ska pussssa på den! :D
  Har börjat förbereda sovrummet för lillan, sorterat byrån med kläder, lagt upp skötbordet och börjar förbereda sjukhusväskan. Nu börjar det närma sig och kännas på riktigt!!
  Ja, då har man klarat av vecka 32 också... Det börjar närma sig med storm steg att sommaren kommer. Våren är iaf här det är skönt. Men något lugnare i magen har det inte blivit. Vår lille kille vill vara med nästan hela tiden.
  haifa

  0 haifa

  Full rulle i magen - härligt!
  Tiden går ruskigt fort.. Redan en ny vecka.. <3
  Tiden fortsätter att gå supersnabbt fram! Inte länge kvar nu:) Längtar! Liten börjar bli stor och det gör ont i mina revben:p Men magen har sjunkit de senaste veckorna så jag har nästan ingen halsbränna alls!:) Om 4 veckor får han nog titta ut:)
  snaaaaaaaaaaaaart <3
  Snart, snart... ska på tillväxt ul om ca 1 månad.. hoppas den lill* har växt till sig lite då! går ju bara hemma o äter, så jag lär iaf göra det! bebis är lugnare nu, och det är mest knuffar o put med rumpan som gäller nu... hur har ni andra det?
  2blir3

  5 2blir3

  längtar!!

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.