Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 34

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 33

 

Frågor för vecka 34

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 19

Det finns 199 kommentarer till denna artikel

  Ztiwie

  2 Ztiwie

  Andfåddheten avtar ??

  Jag tycker att jag inte kan fylla lungorna tillräckligt med syre för något andetag.. Inte blir det bättre av att man bara kan ligga på sidan när man ska vila, man blir ju så ihoptryckt att man pustar efter luft och hjärtat pankar på för fullt i bröstet.

  Tea

  4 Tea

  Känns så overkligt att våra gossar kan komma när som helst nu :D Jag har hamnat i ett kroniskt städtillstånd, vet ej varför, jag hatar att städa annars! Kanske hjärnan som förbeteder gossarnas ankomst :) Idag har jag tvättat upp alla deras kläder, lakan, snuttefiltar och täcken, den 29e ska vi ställa iordning spjälsängen, bädda den och sätta ihop skötbordet :) Hoppas vi slipper vänta till vecka 40 men att de inte kommer innan 35. Läääääääääängtar!!!!!!!!
  Ida87

  2 Ida87

  längtar tills min lille zackerias är här, mamma och pappa vill gosa med dig,

  v.33 idag bara 7 v kvar.. längtar vill ha min prins Dominic här hos mig nu...

  V 33 + 1, har haft en stressig graviditet pga situationen runt omkring. längtar så oehört mycket att få se min lilla prinsessa och hålla om henne, hon betyder så mycket för mig,hon är mitt allt.

  Bumbi

  5 Bumbi

  Vecka 33+0, det är helt fantastiskt att man snart är mamma för andra gången :) Mamma till två, konstig känsla ;) Liten har vänt sig med huvudet ned och jag hoppas hon ligger kvar så. Annars har jag en massa samandragningar nu, de kommer jätteofta med en känsla av mensvärk under magen, men inte så att det gör ont. 5-9 veckor kvar sedan är flickebarnet hos oss så vi kan krama och pussa henne! Vi längtar efter dig. Mamma, pappa och storasyster.

  33+0. mycke sammandragningar och foglossning och massa toabesök dygnet runt. längtar efter lilla sessan... kan inte riktigt förstå att det snart är min tur, denna väntan är ju så lång! samtidigt så har jag insett att man nog behöver dessa månader -mentalt. Vi har allt nödvändigt -och lite till- fixat åt bebben och det är jätteskönt.

  33+0. mycke sammandragningar och foglossning och massa toabesök dygnet runt. längtar efter lilla sessan... kan inte riktigt förstå att det snart är min tur, denna väntan är ju så lång! samtidigt så har jag insett att man nog behöver dessa månader -mentalt. Vi har allt nödvändigt -och lite till- fixat åt bebben och det är jätteskönt.

  feelia.blogg.se

  V 32+1 idag och jag börjar bli lite trött på det här :) har varit sjukskriven sen 8 augusti pga en olycka med ryggen och dagarna går så långsamt! Har gått upp ca14 kg och är stor och otymplig! Men nu är det ju mindre än två månader kvar... längtar!

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.