Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 34

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 33

 

Frågor för vecka 34

Rekommenderat

Sola under graviditeten?

Sola under graviditeten?

Nu när det är sommar så vill man ju ut och njuta i solen, och kanske sola och skaffa sig lite färg, men hur är det under graviditeten, är det farligt för fostret eller för dig att sola under gravditeten? Frågetecknen är många, men i denna artikel försöker vi reda ... 38

Det finns 199 kommentarer till denna artikel

  vecka 33+o idag och jag var på ul i måndags o bebis vägde 2080 så de stämmer ju ganska bra på mig då. Men oj vad jag längtar nu jag vill bara att dagar o veckor ska rulla på så du snart är här på mammas bröst...

  Lk91

  3 Lk91

     vecka 33+3, 45 dagar kvar! mamma längtar efter dig min lilla prins <3

  Var på UL bebben väger 2180g ligger 7% över kurvan så det va bra:) 50dagar kvar till BF, men hoppas på ett Valborgs barn då kommer jag va i v 37+2 så man kan ju hoppas. Men i med att att jag längtar mig sjuk efter bebben så kommer jag att få gå över BF puh! När jag blev gravid önska jag att tiden skulle gå sakta så jag kunde njuta av sista graviditeten, men nu har jag njutit färdigt och önskar att få ha vår nyfödda på bröstet <3
  Rohlen

  2 Rohlen

  Tänkt vad veckorna knallar och går :) Nu känns det bra att bebis snart är här :) Längtar så jag blir tokig. Pojke? Flicka? VAD SKA DE BLI?? Sååå spännande!!

  Till helgen ska vi till mormor och planera vad som behövs då storebror ska vara där när bebis tänker komma. Känns bra att veta att allt är klart så han bara behöver lämnas och att han har allt på plats :) Det gäller å göra allt redo nu eftersom man vet av erfarenhet att sista tiden bara sveper förbi och man hinner knappt blinka. Du e så välkommen lilla bebis, mamma vill se dig och pussa dig och krama dig :)

  V 33+0 idag :) Längtar så efter min lilla prins. Är världens lyckligaste <3<3<3
  Cirka 46 dagar kvar! 33+2 nu då! Tackade ja till mera jobb igår. Får jobba fram tills jag inte orkar mer :)
  MissT

  3 MissT

  33+0. Dagarna går långsamt men ändå fort. Antar för att jag plöjer igenom så många serier och dokumentärer på dagarna.

  Hitta ett papper från ifjol 14/2 då jag mätte min midja. Då låg den på 103 cm. Idag ligger den på 133 cm. Ökning med en linjal/30cm alltså.

  Har svårt att sitta och äta, dvs luta mig frammåt. Har börjat att föra tallriken till munnen istället. :P

  Går på UL en gång i veckan för att kolla till cervix och livmoder tapp. Jag blir ju orolig när jag får höra läkarna säga att min förlossning kan gå snabbt då jag redan är lite öppen och att jag ska komma in så fort jag har regelbundna sammandragningar (även om de inte är kraftiga som värkar) och om jag får någon blödning eller slemiga flytningar. Bor ju även 50 min från sjukan, och jag vill inte föda i bilen. :/
   

  33+0 idag

  Beben vägde 2kg förra fredag, 7dgr sedan. Igår var SF mått på 32 så den växer på bra.

  Mycket sammandragningar, förvärkar och foglossning. Det känns tungt nu och läääääääääääääängtar så mycket till lillen. Hoppas hon titta ut tidigare.

  33+0 idag!

  Men vår lilla rackare vägde 2400g förra veckan, å här står det 2 kg v.33, så jag antar att jag har en liten bjässe i magen:S

  jaha då är man 33+0 i dag :) nu tycker jag att jag har väntat länge nog men måste så klart vänta några veckor till :) var hos bm i dag och lill prinsen har inte vänt sig så han ligger i säte men har sjunkit ner väldigt mkt...

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.