Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 34

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 33

 

Frågor för vecka 34

Rekommenderat

Så farligt är coronoaviruset för gravida

Så farligt är coronoaviruset för gravida

För mer info och senaste nytt om Corona-viruset, besök vår temasajt om COVID-19. Uppdatering 200227: Epedemin orsakad av det nya coronaviruset (SARS-CoV-19) fortsätter och smitta har bekräftats i ett stort antal länder, men omfattande utbrott har hittills konstaterats endast i Kina, Sydkorea och Italien. Situationen i Kina verkar ha stabiliserats med en ... 19

Det finns 199 kommentarer till denna artikel

  33+0 idag

  Bettli

  4 Bettli

  33+1 idag!! =) tiden går snabbt med jag längtar som tusan <3

  Vecka 33 idag! Tiden går så fort! Längtar efter vår lilla älskling =)

  _anni_

  4 _anni_

  Redan v 33....!!! Jag fattar inte vart tiden försvunnit. Det har börjat bli lite tungt, mest på jobbet, men annars överlever jag.:) 

  Måste hinna med lite mer shopping (ska köpa allt om 4 veckor- hinner inte innan=)), och sen ska vi flytta då också. Så bebis måste stanna kvar i minst 5 veckor har jag bestämt!

  Allt är så spännande och jag längtar efter att få se DIG! om 6 dagar ska vi på UL igen och kika:)

  V 33 idag då, gud vad tiden går sakta.

  Så tungt och jobbigt nu alltså så nu får bebisen ta och komma ut:).

  San87

  0 San87

  Längtar tills det tar slut, det är tungt och jobbigt. Magen är ivägen hela tiden, sendrag i ljumsklarna är hemska..

  Nää snart får du allt titta ut!!

   

  http://sannis1987.blogg.se

  Daria

  0 Daria

  v. 33+3

  Anfådd blir jag bara om jag går i uppförsbacke, har iofs. inte upplevt anfåddhet annars. Eller andra besvär. Är väl bara det med att kissa ofta och att jag läcker mjölk ganska rikligt, men det tycker jag bara är bra. :)

  Men kan erkänna att jag känner mig tung, ganska varm och min kropp vill förlösas snart, ska bli så skönt att få föda sen när det är dags! :)

  33+0 nu idag. vad jag längtar så otroligt mycket...  kan iten tiden bara gå snabbare !!! <3<3<3

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.