Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 34

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 33

 

Frågor för vecka 34

Rekommenderat

Hur använder man Angelsound ultraljudsmonitor?

Det har blivit allt vanligare att man under graviditeten skaffar sig en ultraljudsmonitor för hemmabruk, för att i hemmets lugna vrå kunna lyssna på bebisens hjärtljud. Det är dock inte alltid så enkelt att lyckas, och det är vanligt att man gör fel, eller helt enkelt har för höga förväntningar ... 11

Det finns 199 kommentarer till denna artikel

  Dagarna Går segt nu tycker jag. Längtar så mycket så mycket!!!! Vill se, pussa, lukta och älska dig lilla bebis!!
  Ännu en ny vecka!:) Tycker tiden går sjukt segt men de e la bara att stå ut. nu e de ju iallafall inte så långt kvar och när man tänker på dagarna så borde de ju gå rätt fort sen vet man ju inte om vår älskling tittar ut lite innan;)
  Besök hos barnmorskan idag igen. Allt var bra med bebisen. SF-måttet helt enligt normalkurvan och hjärtslag 150. Jag undrar om det är en liten gosse eller en tjej därinne!!! Längtar så efter min baby!!
  Mira_L

  5 Mira_L

  Ja så nu är man i v33;) Vill inte tänka så mycket blir så ivrig annars på hur långt det är kvar!! ;) Love u baby..
  880316

  2 880316

  33+0 idagggg :D:D:D:D:D:D
  Det börjar att bli varmt!! svettas för ingenting! bebisen får komma ut när den vill :)
  OK, va lite orolig att min flicka är liten...
  Va på UL i fredags, då vägde lillan 1,8 kg. Vad väger era bebisar?
  Lillan ligger fortfarande med rumpan ner.. får se om hon tänker vända på sig. Tycker magen är stenhård nuförtiden. Längtar :)

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.