Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 34

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 33

 

Frågor för vecka 34

Rekommenderat

Vändningsförsök vid sätesbjudning

Omkring 3% av alla foster ligger i sätesbjudning (rumpan nedåt och huvudet uppåt, med olika variationer) vid fullgången graviditet. Då denna position hos fostret är förknippad med en del ökade risker, bland annat för navelsträngprolaps, så gör man ofta ett vändningsförsök. Att göra yttre vändning av säte till huvud är en ... 48

Det finns 199 kommentarer till denna artikel

  Idag är det v33+0 nu återstår 7 veckor. Längtar så otroligt mkt efter dig min prins.
  Rohlen

  2 Rohlen

  Underbart! Inte långt kvar nu.. (33+6) två dagar till och då äre bara 1 å en halv månad kvar. Hoppas inte det bara e ja som e så här less på att vara stor och klumpig. men snart kommer den stora belöningen! :)

  33+0 idag!!! =)

  33+1 idag! Känns inte långt kvar nu! Var på våran första föräldrautb. i måndags! Superkul att träffa andra mammor (och pappor) som ska ungefär samtidigt och bor på samma ställe!

  Gravid i vecka 33+2 idag ååå va tiden går fort. Snart kommer du!! Längtar efter dig sååååå!!!

  33+3 idag underbart var på sista ul då vägde du 1820g så nu hoppas vi du växer till dig och blir stor längtar så efter dig :)

  jag är i vecka 33+5 nu har jag inte långt kvar  det är 6 veckor kvar längtar så äffter min bäbis så mycket . ska bli skönt när den har kommit ut

  snart så :)

  V.33+5 idag :) tiden går ganska snabbt.inte många veckor kvar nu.

  Sist vi var på UL i v.32+4 så vägde ena bebisen 2065g och den andre 1900g(tvillingar)

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.