Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 34

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 33

 

Frågor för vecka 34

Rekommenderat

Allt om den nya jämställdhetsbonusen i föräldraförsäkringen - Uppdaterad!

UPPDATERAT 2018: Den jämställdhetsbonus som infördes 1 juli 2008 är sedan årsskiftet borttagen, medan vårdnadsbidraget togs bort den första februari 2016. För närvarande gäller att föräldrapenning betalas ut i 480 dagar för ett barn. I 390 dagar baseras ersättningen på den inkomst du har (dagar på sjukpenningnivå). De övriga 90 dagarna ... 12

Det finns 199 kommentarer till denna artikel

  Bara 7 veckor kvar!! weeiii :) Längtar efter min tös så jag kan dööööö, snart måste hon komma!! Gärna liiite tidigare än BF datumet 13 mars, hihi. Lycka till alla!
  Ännu en vecka har passerat, härligt! Om 4 veckor är de här!! Mys :P !!
  lindos

  2 lindos

  ja nu börjar det bli tungt och gör det jobbigt att gå.. men vad jag längtar:)
  wow va tiden går
  snart snart snart är det dax bara 7veckor kvar känns så underbart=)..
  Yeey snart kommer min underbara dotter ut :)
  ja ha snart är det dags då nästa månad den 11 februari så tittar lill knytet ut & jag längtar tills dess ja få ut den lille parveln så ja få se vad det blev för något & va min son på 4 år få en lilla syster eller lillebror ja tro inte det spelar någon roll inte för mej eller han heller men min fästman vill ha en tös & tro det hela tiden men ja ha sagt att ingen av oss vet än...Det få bli en stor överraskning...
  Jag får nästan lika panik när jag tänker på hur fort tiden har gått. 7 veckor är ju INGENTING jämfört med dem 32 jag gått igenom hitills. Redo för v 33 och December lär försvinna snabbt. :) Knappt en vecka kvar till sista ultraljudet. Ahhh!
  Mindre än 50 dagar kvar! Längtar så mycket att få mysa med min bebbe, just nu myser jag bara med magen ;)
  Snow09

  0 Snow09

  Shit vad fort det går ... bara 7 veckor kvar nu :-)

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.