Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 34

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 33

 

Frågor för vecka 34

Rekommenderat

Hur använder man Angelsound ultraljudsmonitor?

Det har blivit allt vanligare att man under graviditeten skaffar sig en ultraljudsmonitor för hemmabruk, för att i hemmets lugna vrå kunna lyssna på bebisens hjärtljud. Det är dock inte alltid så enkelt att lyckas, och det är vanligt att man gör fel, eller helt enkelt har för höga förväntningar ... 11

Det finns 199 kommentarer till denna artikel

  Ojojoj "bara" 7v kvar. Gud så fort tiden har gått hitills. Kan ännu inte fatta att snart kommer du. Denna v börjar föräldrakursen på MVC. Tyvärr väger du lite lite... Men enligt ramen.
  Ojojoj bara 7 v kvar tills du ev kommer el 3 dagar extra tills du ABSOLUT kommer =). Hoppas du växer till dej för du tillhör lättviktarna... Inte för att jag är orolig men BM är =(
  Vecka 33 Härligt! Men konstigt nog går det både snabbt och långsamt på samma gång.
  Ok, då är det inte så lång tid kvar nu. Var på UL igår och allt såg jätte bra ut. Han växte som han skulle och fortsätter han såhär så väger han ca 3,4 kilo när han föds. Helt perfekt. =) Första föräldrakursen igår också. Nu är vi snart framme vid mållinjen!!
  här kommer jag :)
  vecka 33 . Så snaaart är du här <3
  Tjooho

  2 Tjooho

  Ja snart är det dags och jag längtar efter bebisen så jag blir snart galen
  Hej!!=) Jaa, nu börjar det gå mot slutet... Tiden går otroligt snabbt. Ska börja jobba deltid i nästa vecka. kan forfarande inte fatta att vi snart ska bli föräldrar=) Längtar som bara den=) Kram kram
  Mars09

  0 Mars09

  jaha, ny vecka igen nu :) tycker det bara rullar på i en enorm fart!! Nästan så man börjar känna sig lite stressad... men gud va jag längtar! :)
  inte så länge kvar...

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.