Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 34

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 33

 

Frågor för vecka 34

Rekommenderat

Prematur – är det farligt för mitt barn att komma ut?

Prematur – är det farligt för mitt barn att komma ut?

Många gravida mammor kommer till sjukhus med viss sjukdom eller med förtidsvärkar och få höra att de ska få prematura barn. Största del av de mammor kommer att klara sig och uppnå fullgången tid, men i sex procent av fallen så kommer barnet innan fullgången tid.  Varför blir det så? ... 6

Det finns 199 kommentarer till denna artikel

  DianaC

  0 DianaC

  Sådana förvärkar som jag hade idag trodde jag ej var möjligt. 7 veckor kvar.
  Nu har man gått 3 fulla veckor! =) vi längtar efter dig!
  V.33 =) Tycker tiden kan gå lite fortare nu så bebben kan komma ut till oss!
  Hej! Då var man i v 33+4 och magen växer för fullt. Det sparkas och har sig där inne hela dagarna men mest på kvällarna. Kan knappt vänta tills slutet av augusti då det är dags för den att titta ut. Vagn och bilbarnstol är köpt och spjälsängen monterad och klar. Då är det snart dags att packa BB-väskan sen är man väl redo om man nu kan bli det?! Lycka till alla blivande mammor!!
  vecka 33+0 och bara 4 veckor kvar till igångsättning =)
  45 dagar kvar. Känns så spännande...men tiden går så långsamt nu... Sängen är på plats och snårt är det dags att packa bb väska :) Ahhh vad jag längtar!!!
  v.33 och bebisen utvecklas mer och mer,det känns bra att den snart klarar sig helt utanför livmodern :)
  7 veckor kvar då =D
  7 veckor kvar nu då :) Härligt! Ser fram emot att få träffa vår lilla bebbe snart :)
  fabbe

  0 fabbe

  Är i vecka 33 + 4... Känns som tider HAR gått fort när jag tänker tillbaka, men det känns ändå som det står still just nu! Vill så gärna se lillkillen och få känna hur det känns att hålla i honom...

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.