Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 34

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 33

 

Frågor för vecka 34

Rekommenderat

Gravidyoga hemma - instruktionsvideo

Varför inte prova lite gravidyoga hemma? I den här utmärkta videon kan du få tips om hur du enkelt (och billig) kan prova på yoga under graviditeten i hemmets lugna vrå. Vi kan lova att det är avslappnande! 4

Det finns 199 kommentarer till denna artikel

  Nanosh

  0 Nanosh

  Åh va tiden går fort nu, såå himla glad, snart är min son här =D
  wow snart kommer mina 2 bebbar :o)
  Wow, bara 7 veckor kvar. Overkligt. Vissa dagar känner jag mig knappt gravid, andra dagar blir jag utmattad för ingenting. Även om min mage inte är "gigantisk" ännu så börjar det kännas att man har svårt att böja sig ned och sitta ihopsjunken typ ;) Och man längtar mer och mer efter det lilla liv som man börjat inse faktiskt vuxit sig till ett litet BARN inom en!
  MP

  0 MP

  Nu tycker jag att det borde vara dax. Men jag får allt lugna mig och vänta dessa 7 sista veckor. Men de kommer nog gå fort =) Hoppas jag iaf. Jag längtar så otroligt mycket efter lillbäbisen....lycka till alla mammor
  Snart kommer vår lille bebis man längtar ju ihjäl sig!
  mmm man läser att alla längtar efter sina barn då de är så pass nära förlossningen men jag ha redan börjat längta å är bara i vecka 27 men det är på grund av att ja ha lite foglossnings smärtor & lite ont i ryggen det gör det hela mer å mer att ja längtar tills tiden är inne å våran lilla älskling där inne få komma ut i vida världen å hälsa på sin mor å far å storebror på 4 år,jag är snart två barns mor det är helt ofattbart & det känns oerhört spännande å se vad det livet vill erbjuda mej... älskar barn över allt annat de är så livfulla... näe nu så ska ja se till att lilleman få i sej mellanmål här,så han inte blir ledsen,det är det sista man vill.. Ha de gott alla blivande mammor
  Gud vad jag önskar att det vore dags nu:) V33 idag wiee:D. Börjar känna mig stor o riktigt klumpig, har gått upp runt 12-13kg nu, så det börjar bli tungt, men allt är värt för vår lilla son<3
  som för alla andra som skriver här går tiden hur fort som helst :) läser fortfarande heltid och flyttar nu dessutom in i huset. Mycket som ska packas å bäras å det känns i hela kroppen nu kan jag säga :/. Men innan nov slut ska allt vara flyttat och tapetserat i lägenheten och städat :)
  Tiden bara försvinner och nu går man in i slutskedet. Tiden som är kvar blir nog den längsta under graviditeten eftersom man börjar bli riktigt otymplig och bara vill träffa det lilla knytet nu. Sammandragningarna har börjat göra sig påminda nu så man känner verkligen att det är på gång snart... Föräldrarutbildningen på MVC är i full gång (även om den bara är 2 tillfällen) och jag börjar se fram mot förlossningen, än så länge utan någon direkt rädsla (hoppas att det håller i sig hela vägen).
  V 34 imorgon! Nu har vi varit på föräldrakursen och nästan allt är inköpt och står färdigt. Ska bara börja tvätta alla textiler snart, och sen packa BB-väskan (i slutet av nov tänkte jag, v 37)... Skönt att ha det mesta färdigt när det nu börjar bli tyngre och tyngre det här. Hur mysigt det än är så vill jag ha min kropp tillbaka "bara till mig själv" och Knytet i famnen istället. Men du får nog helst stanna därinne ngr veckor till iaf.. ;)

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.