Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 34

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 33

 

Frågor för vecka 34

Rekommenderat

Att hinna med allt inför barnets hemkomst - rätt att vara ledig från jobbet?

Att hinna med allt inför barnets hemkomst - rätt att vara ledig från jobbet?

 Det är så många saker som ska köpas, fixas, göras innan bebisen anländer. Hela lägenheten är i kaos och du ändå kan inte göra mycket åt det eftersom du spenderar all din tid på jobbet eller med att förbereda dig för jobbet. Så skönt skulle det vara om man kunde ... 2

Det finns 199 kommentarer till denna artikel

  Ninas

  0 Ninas

  längtar till april och våren!
  Nina27

  0 Nina27

  7 v. kvar
  Då är det bara ca 7 veckor kvar. underbart =)
  Nu är det bara 7 veckor kvar, eller 5 veckor ifall det blir planerat kejsarsnitt! Vad jag längtar efter att ha en "fungerande" kropp, kunna röra mig smidig och kunna äta normalare! Drömmar om att kunna plocka upp saker från golvet utan att få ont! Och att sova på magen =)
  minna

  5 minna

  Redan i v 34!!! Sover uruselt och är ständigt trött!!! Och ändå ska jag orka 6 veckor till...
  Det går både fort och jättelångsamt - hur kan upplevelsen vara så motsägelsefull??? Men nu är det ju ändå inte så långt kvar...Om 3.5 veckor jobbar jag min sista arbetsdag på 10 månader...Kommer kännas mycket konstigt, men SKÖNT =)
  ylvis

  3 ylvis

  Oj, vad fort veckorna går! BF närmar sig med stormsteg! Jag längtar verkligen tills vi får träffa h*n där inne i magen. Jag tycker också att bebisen har blivit lite lugnare i magen, hickar ganska ofta. Har många sammandragningar...
  Håller med sofia87, blivit lugnare, men rör sig fortfarande, mest på morgonen och kvällen :). Skönt då kan man slappna av liten. Längtar efter min prins så mycket <3
  Det har blivit betydligt mycket lugnare i magen, fortfarande sparkas det och knuffas men inte alls lika mycket. Oftast blir det lite morgongymnastik och sedan på kvällen, men under dagen är det lugnt! Iofs ganska skönt :P Bara 48 dagar kvar!!!
  V33+3 idag, längtar så och hoppas att den lille parveln vill komma ut ett par veckor tidigare - känns som om jag varit gravid i åratal! Och de säger ju att omföderskor ofta får lite tidigare och att förlossningen skall vara lättare/snabbare - åh, vad jag hoppas att de har rätt!

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.