Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 34

Bebisen

Nu väger bebisen c:a 2 kg och mäter totalt omkring 45 cm från topp till tå.

Förutom att gråta så kan nu bebisen göra allt som en nyfödd 40 veckors bebis kan. Det börjar bli trångt om utrymme inne i livemodern, men bebisen kan fortfarande sparka och röra sig. Den sover mycket under den här perioden, precis som en nyfödd bebis. Ögonen rör sig under REM-sömnen, och forskarna tror att fostret drömmer livfullt inne i livmodern.

När bebisen är vaken så använder den sina sinnen; den lär sig alltmedan den lyssnar och känner. Bebisen har sannolikt valt en förlossningsposition nu och ligger antingen med huvudet nedåt eller uppåt (sätesbjudning). När barnmorskan känner på din mage så kan hon känna hur barnet ligger och eventuellt försöka vända det om det ligger med stjärten först.

Om bebisen föds denna veckan så är lungorna sannolikt starka nog att fungera utan hjälp, men den kan ändå behöva vård av specialisttränade läkare och sköterskor.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

Du

Din livmoder befinner sig nu c:a 15 cm ovanför din navel. Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Produktionen av röda blodkroppar har nu börjat komma ikapp och blodbristen och andfåddheten som du kanske upplevde tidigare börjar avtaga under den här perioden.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 33

 

Frågor för vecka 34

Rekommenderat

Vanligt med tidiga sammandragningar under graviditeten

Vanligt med tidiga sammandragningar under graviditeten

Under en normal graviditet är det vanligt att man upplever sammandragningar av livmodern redan långt innan det är dags för förlossning. Dessa sammandragningar kallas ibland för Braxton Hicks-sammandragningar, efter den läkare som först beskrev dem i den medicinska litteraturen. En annan vanlig beteckning är förvärkar, och de tjänar till att ... 25

Det finns 199 kommentarer till denna artikel

  Naity

  4 Naity

  33 fulla veckor! Börjar längta som bara den nu! :D
  Malm83

  0 Malm83

  Vecka 33, helt plotsligt har det gatt jatte snabbt! Nu ar det inte manga veckor kvar, det mesta ar klart ar bara vagnen som ska bestallas pa Fredag. Guuud vad jag langtar efter dig min lille prins!!
  tussan

  2 tussan

  Imorgon har det gått 33 veckor. Tiden går så fort och det är fortfarande mycket att göra. Läser två forskarkurser (helfart+halvfart) plus undervisar en kurs. Fattar inte hur jag ska hinna allt innan det är dags. Lille/an får inte komma än känns det som, samtidigt som man längtar ihjäl sig. Har inte hunnit skaffa något ännu. Har lite kläder från de stora kvar men ingen vagn, ingen säng osv. Men det får väl lösa sig det med.
  Hmm..varför står det att jag är i vecka 33+3 när jag är i vecka 33+2???? *yr*
  EvaL

  0 EvaL

  33 veckor - snart är det dags.. Var på ultraljud i måndags och lillkillen växer precis som han ska, ligger något över medel sa barnmorskan. Dessvärre ligger han med rumpan ner, precis som han har gjort de senaste veckorna. Förhoppningsvis så vänder han på sig snart, han bökar ju runt som sjutton där inne.. Om han inte vänt på sig till vecka 37 så ska dom försöka vända honom.. Hoppas, hoppas..
  Paula! Va inte orolig för det, om du vill så får du ta lavemang när du kommer in på förlossningen så slipper du "göra det" när bebisen kommer. Tack gode gud för läkarvården :-) Kramelikram
  [...] om vecka 33+0: gravid.se barntotal.se babyboom.nu babycenter.se blimamma.se vardguiden.se mothercare.com alltforforaldrar.se whattoexpect.com growingpeople.se Du är på dag [...]
  Går in i vecka 33 idag. Var på ultraljudet i måndags och allt är som det ska. Gossen ligger med huvudet neråt och kittlar mig med sina små fötter på revbenen. Ibland upplever jag som ett tryck mot ändtarmen och kan känna att jag måste rusa in på toa. jag tänker mycket på förlossningen nu och hoppas att allting kommer att gå bra. Vad som stör mig mest just nu är att jag inte vill SKITA på mig när det e dags att krysta.. jag vill inte bara!!

  Bee

  Full v 33 idag :) Tidenar har gått fort, men nu längtar jag ihjäl mig!
  Varit och pratat med en helt underbar barnmorska, som det ser ut kommer jag bli igångsatt en vecka innan planerat datum. Känns jätte skönt att veta. Har dock inte fått nåt bestämt datum men vet att det kommer att ske veckan innan. Många oroliga tankar har stillats av detta besked. Längtar otroligt mycket tills lillgrabben kommer ut.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.