Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 37

Bebisen

Din bebis är nu c:a 34 cm från huvud till stjärt och omkring 48 cm från topp till tå och väger runt 2.7 kg. Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha. Enligt nyare riktlinjer bör du vara uppmärksam på bebisens rörelse ända fram till förlossningen, och om du misstänker att något är fel p.g.a minskade fosterrörselser så bör du kontakta barnmorska/sjukvård [Ref: Läkartidningen].

Du

Övre delen av din livmoder är nu ännu lite längre upp och befinner sig c:a 14 cm ovanför naveln. Livmodern har vuxit en hel del de senaste veckorna allteftersom bebisen lagt på sig vikt. Du har antagligen gått upp omkring 13-14 kg fram till nu och du kommer inte att gå upp särskilt mycket mer.

Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ.

Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta.

Vanligtvis träffar man sin barnmorska/läkare varje vecka från och med nu, för att kunna följa slutstadiet av graviditeten och hur förlossningen närmar sig.

Det är också hög tid att fundera på förlossningen och prata om olika alternativ, så som smärtstillande medel och hur du vill föda. Prata med din MVC. Du kan läsa mer om praktiska råd inför förlossningen här.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 36

 

Frågor för vecka 37

Rekommenderat

Graviditetssymptom - hur länge varar de?

Graviditetssymptom - hur länge varar de?

Graviditeten är en superhärlig tid. Kan man tänka sig att kvinnans kropp är ett hem för ett helt nytt liv? Samtidigt så förändras allt i kroppen så mycket - man får många symtom och ibland känns alla upplevelser som ett rent kaos för kroppen och själen. Många av de uppkomna ... 0

Det finns 227 kommentarer till denna artikel

  v 36+1 Idag Och 1 vecka kvar till  kejsarsnittet =) Spännande =))

  Nu är det inte långt kvar! är i vecka 36+5 idag!! Men börjar tro att jag kommer gå över ... men håller självklart tummarna på att den kommer i vecka 38,39 eller 40 ;P

  Fyra veckor kvar och nu kommer det svåraste... Nej, inte förlossningen... utan att lugna ner sig och inte vara SÅ IVRIG, har inte världens tålamod ;-) Gud vad jag längtar!!!

  Nu är dt 4 veckor kvar!! ÅH hoppas nu sista veckorna går fort.. Längtar otroligt efter mitt hjärta

  Idag den 18 Jan är det exakt 4 veckor till lilla pyret är beräknat. Tiden har gått så otroligt fort! Visst måste erkänna att det är blandade känslor av spänning rädsla förtjusning. Längtar efter att få träffa den lille som byggt bo i min mage.

  hoppas de går fort nu och även förlossningen:)

  smuchi

  0 smuchi

  36 veckor avklarade. woop woop. :)

  36+0 idag och 90% av graviditeten är avklarad! Inte långt kvar nu, och endast 9 dagar kvar på jobbet oxå.. hoppas man inte behöver vänta allt för länge hemma ;) Nu längtar vi efter dig Liten!

  Åh är också nyfiken på hur min lilltjej ser ut och vill bara mammagosa . . Inte långt kvar nu <3

  riktigt nyfiken på den lilla nu!.. hon får mer än gärna komma nu.. har halsbränna till förgäves, hon trycker ner sig väldigt och jag har förvärkar :) åh vad jag längtar!

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.