Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 37

Bebisen

Din bebis är nu c:a 34 cm från huvud till stjärt och omkring 48 cm från topp till tå och väger runt 2.7 kg. Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha. Enligt nyare riktlinjer bör du vara uppmärksam på bebisens rörelse ända fram till förlossningen, och om du misstänker att något är fel p.g.a minskade fosterrörselser så bör du kontakta barnmorska/sjukvård [Ref: Läkartidningen].

Du

Övre delen av din livmoder är nu ännu lite längre upp och befinner sig c:a 14 cm ovanför naveln. Livmodern har vuxit en hel del de senaste veckorna allteftersom bebisen lagt på sig vikt. Du har antagligen gått upp omkring 13-14 kg fram till nu och du kommer inte att gå upp särskilt mycket mer.

Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ.

Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta.

Vanligtvis träffar man sin barnmorska/läkare varje vecka från och med nu, för att kunna följa slutstadiet av graviditeten och hur förlossningen närmar sig.

Det är också hög tid att fundera på förlossningen och prata om olika alternativ, så som smärtstillande medel och hur du vill föda. Prata med din MVC. Du kan läsa mer om praktiska råd inför förlossningen här.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 36

 

Frågor för vecka 37

Rekommenderat

Förutsäg din bebis kön med kinesisk kalender - pojke eller flicka?

Förutsäg din bebis kön med kinesisk kalender - pojke eller flicka?

Nu kan du enkelt få reda på om din bebis är en pojke eller flicka. Enligt legenden begravdes den Kinesiska kalendern för att bestämma könet hos ofödda i en kunglig grav för mer än 700 år sedan. Sedan den nyligen återupptäcktes har den använts för att förutsäga könet hos foster med ... 577

Det finns 227 kommentarer till denna artikel

  MissT

  3 MissT

  35+1 och så less på att vara gravid. Eller less, jag är less på de symptom jag har. Kramp i bena och onda höfter så jag kan inte ligga mer än 30min på vardera sida.

  Lillis buffar och kommer åt höftbenet då och då. Smärtan strålar ner mot benen. AJ! Dock har jag en snäll bebis som inte sparkar upp mot revbenen.

  Vill ha dig här utanför nu, vi är beredda på dig, men vi är oxå nervösa och nyfikna hur vi ska klara att vara föräldrar och ha ansvar över ny liten människa.

  Älskar dig lillis!

  36  veckor idag och bara 4v till BF.

  Hoppas min flicka vill titta ut tidigare, är så trött på att vara gravid nu.

  Lillen har ändrat rutiner och inte röra på sig som vanligt sen söndag och blev orolig.

  Men igår åkte jag in på kontroll och hon mår bra, så det kan bli ont om plats där inne.

  36+0!

  Färdigbakad om 7 dagar, å får gärna komma ut då. Att sova har blivit väldigt jobbigt senaste veckan. Vaknat flera ggr  av att jag kräks, kissar 2-3 ggr natt, ondare i ben och handleder än innan, nä, nu vill jag ha min bebis utanför och inte i magen längre!

  Å så är jag sjukt nyfiken nu på om vi ska få en pojke eller flicka!

  Anita

  2 Anita

  Min dotter tittade ut vid den här tiden (36+5) för 2 1/2  år sedan. Verkar inte som om denna bebben tänker likadant... Den är i alla fall fixerad sa BM på besöket i tisdags. =)

  Estrid

  2 Estrid

  Nu är det inte långt kvar! Längtar!!! Var till BM igår och han är inte fixerad men ligger rätt i ruckbart läge. 36+4 två veckor kvar att jobba sen går jag hem!

  Estrid

  2 Estrid

  Nu är det inte långt kvar! Längtar!!! Var till BM igår och han är inte fixerad men ligger rätt i ruckbart läge. 36+4 två veckor kvar att jobba sen går jag hem!

  nu är det bara 4v kvar tills min lilla prins kommer ut.. En bekant till mig var beräknad i slutet av januari men fick barn för 2 dagar sen.. Min får komma efter den 5 jan inte innan :) hehee för då kommer mamma hem som ska vara med mig på förlossningen... Ses snart min älskling mamma o pappa älskar dig <3

  Eleena

  5 Eleena

  kan inte förstå att de bara är 3 1/2 vecka kvar till min lille prins är beräknad att komma :) så länge han stannar till den 1 januari sen får han komma när han vill :) mamma och pappa längtaar såå mkt efter dig <3

  om bara en vecka är det ingen prematur längre. då är de en fullgången bäbis.. de ser ja fram emot. =)

  om bara en vecka är det ingen prematur längre. då är de en fullgången bäbis.. de ser ja fram emot. =)

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.