Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 37

Bebisen

Din bebis är nu c:a 34 cm från huvud till stjärt och omkring 48 cm från topp till tå och väger runt 2.7 kg. Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha. Enligt nyare riktlinjer bör du vara uppmärksam på bebisens rörelse ända fram till förlossningen, och om du misstänker att något är fel p.g.a minskade fosterrörselser så bör du kontakta barnmorska/sjukvård [Ref: Läkartidningen].

Du

Övre delen av din livmoder är nu ännu lite längre upp och befinner sig c:a 14 cm ovanför naveln. Livmodern har vuxit en hel del de senaste veckorna allteftersom bebisen lagt på sig vikt. Du har antagligen gått upp omkring 13-14 kg fram till nu och du kommer inte att gå upp särskilt mycket mer.

Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ.

Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta.

Vanligtvis träffar man sin barnmorska/läkare varje vecka från och med nu, för att kunna följa slutstadiet av graviditeten och hur förlossningen närmar sig.

Det är också hög tid att fundera på förlossningen och prata om olika alternativ, så som smärtstillande medel och hur du vill föda. Prata med din MVC. Du kan läsa mer om praktiska råd inför förlossningen här.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 36

 

Frågor för vecka 37

Rekommenderat

Förutsäg din bebis kön med kinesisk kalender - pojke eller flicka?

Förutsäg din bebis kön med kinesisk kalender - pojke eller flicka?

Nu kan du enkelt få reda på om din bebis är en pojke eller flicka. Enligt legenden begravdes den Kinesiska kalendern för att bestämma könet hos ofödda i en kunglig grav för mer än 700 år sedan. Sedan den nyligen återupptäcktes har den använts för att förutsäga könet hos foster med ... 577

Det finns 227 kommentarer till denna artikel

  36+0 idag! De sista veckorna har gått vansinnigt fort, trots att jag varit hemma från jobbet t.o.m. trodde det skulle kännas jättedrygt! Ont som satan i vänster ljumske vissa dagar, knappt man orkar gå då...annars är det rätt okej.

  _anni_

  4 _anni_

  Är nu i v 36! Tiden går såååå snabbt! Snart är DU hos oss=)

  Allt är fint, men kroppen känns tung och halsbrännan är jävla jobbig=/ Har också svårt att sova på nätterna..Men allt är ju som det ska:)

  Nu har jag gått hem från jobbet och kan bara vila ut mig!

  36+5 idag. Sover i två timmars intervaller genom hela nätterna. Och måste kissa (skvätta) varje gång jag vaknar men känns som att blåsan är tokfull !! Min vänstra ljumske är gör ngt så vansinnigt ont och dum som man är tackade man nej till sjukgymnastik eftersom det är "bara" tre veckor kvar :P Känns som att första graviditeten var tusen gånger lättare haha!

   

  Puh!

  Imorn ska vi åka och vända på bebisen. Om det lyckas vill säga.

  Är också innerligt trött på detta, vill bara ha min bebis nu. Fyra långa veckor kvar. Fyra veckor med dålig sömn, galet svullna fötter och ett ont bäcken. 

  Är det vanligt att det lyckas med vändningsförsöket? Är riktigt orolig för att något ska gå snett. 

  Vändningsförsöket igår fungerade inte utan bebben ligger envist kvar med rumpan nedåt. Jag får istället ett planerat snitt ca 1 veckan innan BF. SUCK! Inte vad jag hade räknat med men det är bara att "gilla läget". Jag gör det som är säkrast för bebben = snitt.
  Hade läst innan att vändningsförsök "inte var så skönt". Hmmm, håller med. Gjorde riktigt ont men det är ju under en kort tid (ca 5 minuter?) och man vet ju att det är av en god anledning. Bara att stå ut alltså!

  Är i v. 36+4 och har precis fått veta att bebben ligger i sätesbjudning. Inte kul alls.... :-( Ska in på vändningsförsök imorgon. Hoppas det går vägen. Fick inte någon direkt info över huvud taget om i morse -hur det går till, vad som händer om det iten lyckas etc. DÅLIGT! Tacka vet jag internet för info-sökning......

  cloeee

  0 cloeee

  Vecka 36+1.. Jag har fortfarande inte det minsta ont och tycker inte de är alls tungt eller jobbigt.. Längtar efter bebisen men tycker fortfarande de är sååå mysigt att vara gravid. 

  Herregud vad jag svettas....

  Har 10 dagar kvar till igångsättning nu, då är det v. 37+3, känns väldigt overkligt.

  Känner mig hyffsat pigg idag, magen har sjunkit ner ordentligt och bebisen är nästan helt fixerad. Skönt, för nu kan jag andas och känner inte att det trycker på uppåt längre.

  Tar det väldigt lugnt och samlar energi. Tror allt är fixat nu så det bara ska vara att slappna av.... ;-)

  Önskar att jag kunde föda nu! Fast jag sover dåligt så jag ska försöka bygga på mig lite energi de sista 4 veckorna. Utmaningen är att ta hand om storasyskonen och att jobba 2 veckor till... Längtar att se bebisen!!!
  Sirrie

  0 Sirrie

  Nu är man verkligen nöjd på det här! Och har man otur kan det vara 6 veckor kvar om man går över tiden. Får så ont i höfterna! Går inte att göra NÅNTING numer! Man känner sig som en flodhäst! Bäbis kom nu!

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.