Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 37

Bebisen

Din bebis är nu c:a 34 cm från huvud till stjärt och omkring 48 cm från topp till tå och väger runt 2.7 kg. Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha. Enligt nyare riktlinjer bör du vara uppmärksam på bebisens rörelse ända fram till förlossningen, och om du misstänker att något är fel p.g.a minskade fosterrörselser så bör du kontakta barnmorska/sjukvård [Ref: Läkartidningen].

Du

Övre delen av din livmoder är nu ännu lite längre upp och befinner sig c:a 14 cm ovanför naveln. Livmodern har vuxit en hel del de senaste veckorna allteftersom bebisen lagt på sig vikt. Du har antagligen gått upp omkring 13-14 kg fram till nu och du kommer inte att gå upp särskilt mycket mer.

Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ.

Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta.

Vanligtvis träffar man sin barnmorska/läkare varje vecka från och med nu, för att kunna följa slutstadiet av graviditeten och hur förlossningen närmar sig.

Det är också hög tid att fundera på förlossningen och prata om olika alternativ, så som smärtstillande medel och hur du vill föda. Prata med din MVC. Du kan läsa mer om praktiska råd inför förlossningen här.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 36

 

Frågor för vecka 37

Rekommenderat

Förutsäg din bebis kön med kinesisk kalender - pojke eller flicka?

Förutsäg din bebis kön med kinesisk kalender - pojke eller flicka?

Nu kan du enkelt få reda på om din bebis är en pojke eller flicka. Enligt legenden begravdes den Kinesiska kalendern för att bestämma könet hos ofödda i en kunglig grav för mer än 700 år sedan. Sedan den nyligen återupptäcktes har den använts för att förutsäga könet hos foster med ... 577

Det finns 227 kommentarer till denna artikel

  36+1 idag! Wow snart är det ju dags! Väskan är typ packad och klar, vill bara att lillen ska kika ut snart..har haft en del förvärkar den här gången, vilket jag aldrig känt av vid tidigare graviditeter. Hoppas att allt ska gå lika snabbt och smidigt som det brukar iallafall ;) Mår väldigt bra förövrigt! Är bara trött på att magen är ivägen hela tiden ;P

  Äntligen! Bara några veckor kvar... Det känns ofattbart fast det är tredje barnet;)

  Det här har varit den tuffaste graviditeten med dagligt illamående. Men nu börjar jag må riktigt fint och hoppas på topp form inför förlossningen. Efter två pojkar vågar jag inte hoppas fullt ut på en tjej. Så spännande!!

  Jenni

  5 Jenni

  36+0 idag! Bara fyra veckor kvar! Åå vad jag hoppas att lillen tittar ut lite tidigare!

  Qarin

  4 Qarin

  36+0 idag! Längtar så mycket tills bebis kommer! <3

  36+1... segt ;P Hoppas hon tröttnar på att ligga där inne o guppa och kommer ut i stora världen! =) Vill se hur hon ser ut =)

  carhum

  0 carhum

  36+0 börjar bli otålig... plutten har vänt sig och är fixerad. Hoppas hoppas att han/hon kommer i v. 38 för det är sååå trångt nu. Jag är trött och klumpig + att de små fötterna sparkar mig i revbenen aj =(. Jag läääängtar så mycket efter dig =D ♥

   

  36+0

  oroar mig för förlossningen. jag är väldigt rädd att jag inte ska kunna klara av smärtan. uff !!

   

  36+0 idag .. Åhh, jag går bara och väntar .. 
  Är väldigt otålig av mig så detta har vart lite av en "pina" ;)
  Men snart är våran lilla fkick hos oss .. 

  Kan knappt fatta att jag ska bli mamma för första gången ..!

  36+0 fyra veckor kvar längtar så mycket

  Bettli

  4 Bettli

  vecka 36+0 idag. Tiden går så snabbt. Allt känns toppen, bara värmen som är väldigt jobbig och påverkar som tusan. Ser framemot tilsl våran tös kommer :)

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.