Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 37

Bebisen

Din bebis är nu c:a 34 cm från huvud till stjärt och omkring 48 cm från topp till tå och väger runt 2.7 kg. Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha. Enligt nyare riktlinjer bör du vara uppmärksam på bebisens rörelse ända fram till förlossningen, och om du misstänker att något är fel p.g.a minskade fosterrörselser så bör du kontakta barnmorska/sjukvård [Ref: Läkartidningen].

Du

Övre delen av din livmoder är nu ännu lite längre upp och befinner sig c:a 14 cm ovanför naveln. Livmodern har vuxit en hel del de senaste veckorna allteftersom bebisen lagt på sig vikt. Du har antagligen gått upp omkring 13-14 kg fram till nu och du kommer inte att gå upp särskilt mycket mer.

Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ.

Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta.

Vanligtvis träffar man sin barnmorska/läkare varje vecka från och med nu, för att kunna följa slutstadiet av graviditeten och hur förlossningen närmar sig.

Det är också hög tid att fundera på förlossningen och prata om olika alternativ, så som smärtstillande medel och hur du vill föda. Prata med din MVC. Du kan läsa mer om praktiska råd inför förlossningen här.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 36

 

Frågor för vecka 37

Rekommenderat

Förutsäg din bebis kön med kinesisk kalender - pojke eller flicka?

Förutsäg din bebis kön med kinesisk kalender - pojke eller flicka?

Nu kan du enkelt få reda på om din bebis är en pojke eller flicka. Enligt legenden begravdes den Kinesiska kalendern för att bestämma könet hos ofödda i en kunglig grav för mer än 700 år sedan. Sedan den nyligen återupptäcktes har den använts för att förutsäga könet hos foster med ... 577

Det finns 227 kommentarer till denna artikel

  Eleena

  5 Eleena

  Ännu en ny vecka :) känns skönt :) 4 veckor kvar till BF :) på torsdag är det dags för BM igen :)) Hoppas denna veckan gåt fort :) nu är det nog dags att tvätta bebiskläderna /lakan osv :)
  Ytterligare en vecka har gått, och det går så fort! Börjar bli lite pirrigt. Snaaart.
  Vecka 37 här kommer vi :D Hoppas på en snabb vecka å de tror jag vi får :) Nu är de nära..
  Äntligen i v36 och även om jag tror att jag kommer gå över tiden så tror alla runt mig att jag kommer föda innan vårt beräknade datum. Hoppas att5 dom har rätt för jag längtar så efter att få lära känna vår lilla krabat i magen.
  Äntligen i v 37, bara 4 veckor kvar :)
  Imorgon har man gått fulla 36 veckor =D...Redan påväg in i vecka 37 jisses vad tiden går... Den 1 oktober är det planerat snitt så får se om den lille vill komma ut innan eller om det blir 1 okt ändå =)
  Då har man passerat denna vecka med och klampar in i v.37. Nu är det slutspurt och allt är ordnat för att lilla snuttat ska komma. Längtar så in i norden på henne nu men hon får gärna stanna kvar 1 vecka till i magen då jag har andra planer denna vecka :) . Hon ligger med huvudet ner och fötterna upp, fast fortfarande ruckbar. Värdena ser ok ut och jag mår relativt bra. Så nu lilla hjärtat är det inte jätteläng kvar :) . Kramelikramen från din Pandamamma !!!!
  Var i går till rådgivningen och fick veta att huvet är fast på ställe där det skall vara så nu är det bara att vänta att det börjar hända nåt och sen fara och föda:) Hoppas de inte tar så många veckor mera.
  inte långt kvar nu :)
  Maraja

  0 Maraja

  Åh nedräkning på riktigt nu :-) längtar verkligen!!! Men jag har nog fortfarande lite svårt att förstå att "det där" som rör sig och bökar runt i magen kommer vara vår lilla bebis snart...

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.