Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 37

Bebisen

Din bebis är nu c:a 34 cm från huvud till stjärt och omkring 48 cm från topp till tå och väger runt 2.7 kg. Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha. Enligt nyare riktlinjer bör du vara uppmärksam på bebisens rörelse ända fram till förlossningen, och om du misstänker att något är fel p.g.a minskade fosterrörselser så bör du kontakta barnmorska/sjukvård [Ref: Läkartidningen].

Du

Övre delen av din livmoder är nu ännu lite längre upp och befinner sig c:a 14 cm ovanför naveln. Livmodern har vuxit en hel del de senaste veckorna allteftersom bebisen lagt på sig vikt. Du har antagligen gått upp omkring 13-14 kg fram till nu och du kommer inte att gå upp särskilt mycket mer.

Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ.

Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta.

Vanligtvis träffar man sin barnmorska/läkare varje vecka från och med nu, för att kunna följa slutstadiet av graviditeten och hur förlossningen närmar sig.

Det är också hög tid att fundera på förlossningen och prata om olika alternativ, så som smärtstillande medel och hur du vill föda. Prata med din MVC. Du kan läsa mer om praktiska råd inför förlossningen här.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 36

 

Frågor för vecka 37

Rekommenderat

Förutsäg din bebis kön med kinesisk kalender - pojke eller flicka?

Förutsäg din bebis kön med kinesisk kalender - pojke eller flicka?

Nu kan du enkelt få reda på om din bebis är en pojke eller flicka. Enligt legenden begravdes den Kinesiska kalendern för att bestämma könet hos ofödda i en kunglig grav för mer än 700 år sedan. Sedan den nyligen återupptäcktes har den använts för att förutsäga könet hos foster med ... 577

Det finns 227 kommentarer till denna artikel

  36+0 i dag och har igångsättning om 5 dagar:-) så snart möts vi !! Undrar så vem du är å hur du ser ut! Börjar bli nervös inför förlossningen! Syns snart!!

  Gud vad jag läntar efter bebisen nu! 

  36+2 =)

  Snart anses h*n som klar =) Är mer än redo att äntligen få bli mamma =)

  Är super nyfiken på vem som har växt i magen =) Har inge direkta känningar än, men hoppas på ett Juni barn =) Idag är det bara 25 dagar kvar till BF =)

  Lycka till alla =)

  Det närmar sig, det har varit en fantastisk 9 månaders resa och snart så är du äntligen här då vi får se vad du är för en filur <3 Tiden har gått väldigt sakta vissa perioder men även flytit på. Januari och februari var två långa månader tyckte jag för då gick man bara och vänta ut tiden. Men nu snart BF 19 maj men hoppas på tidigare stora syster kom v37+4. Du är välkommen när som hela om en vecka ;)
  36+1 idag :D Nu närmar det sig verkligen. Längtar efter våran lillprins så mycket.

  36+0...känns underbart att inte göra ett skit för jag orkar ingenting :D!

  36+0 idag och har gått 90% av graviditeten! Nästa vecka anses bebisen vara "färdigbakad" wohoo
  36 veckor.,. Hoppas det bara är 4 veckor kvar! Känns helt underbart att kunna jobba än och känna sig pigg och kry! Längtar så otroligt mycket efter bebis nu! Men tiden går fort, snart är du här! <3
  Mam83

  3 Mam83

  90% avklarade!! Nu återstår det 10% vilket känns overkligt! Längtar efter dig bebis.
  Räknar dagar nu. Hoppas du vill komma lite tidigare än storasyster, hon var 9 dagar sen :-/

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.