Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 37

Bebisen

Din bebis är nu c:a 34 cm från huvud till stjärt och omkring 48 cm från topp till tå och väger runt 2.7 kg. Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha. Enligt nyare riktlinjer bör du vara uppmärksam på bebisens rörelse ända fram till förlossningen, och om du misstänker att något är fel p.g.a minskade fosterrörselser så bör du kontakta barnmorska/sjukvård [Ref: Läkartidningen].

Du

Övre delen av din livmoder är nu ännu lite längre upp och befinner sig c:a 14 cm ovanför naveln. Livmodern har vuxit en hel del de senaste veckorna allteftersom bebisen lagt på sig vikt. Du har antagligen gått upp omkring 13-14 kg fram till nu och du kommer inte att gå upp särskilt mycket mer.

Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ.

Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta.

Vanligtvis träffar man sin barnmorska/läkare varje vecka från och med nu, för att kunna följa slutstadiet av graviditeten och hur förlossningen närmar sig.

Det är också hög tid att fundera på förlossningen och prata om olika alternativ, så som smärtstillande medel och hur du vill föda. Prata med din MVC. Du kan läsa mer om praktiska råd inför förlossningen här.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 36

 

Frågor för vecka 37

Rekommenderat

Förutsäg din bebis kön med kinesisk kalender - pojke eller flicka?

Förutsäg din bebis kön med kinesisk kalender - pojke eller flicka?

Nu kan du enkelt få reda på om din bebis är en pojke eller flicka. Enligt legenden begravdes den Kinesiska kalendern för att bestämma könet hos ofödda i en kunglig grav för mer än 700 år sedan. Sedan den nyligen återupptäcktes har den använts för att förutsäga könet hos foster med ... 577

Det finns 227 kommentarer till denna artikel

  Hej! Jag är omföderska, och är i vecka 36+4. Jag lääängtar efetr förllosningen, det känns såååå långt. Med första barnet gick jag 6dagar över, men nu hoppas att bebisen (en kile till) kommer tidigare.Han ska hetta Leo, och första barnet hetter Lukas som är 3år och 7 månader.Lycka till alla mammor. Men jag undrar faktiskt hur man startar en förllosning??? Jag vill starta på något sett förlosningen, men HUR? Tacksam för snabb svar.
  Jaha då har det hänt! förra söndagen, var i v 36+4 då bestämde hon sig att det var dags:) Lilla Selma, 3000gr och 48 cm lång tittade då ut! Allt gick bra fantastisk förlossning som jag klarade utan bedövning förutom att de sprayade xylocain spray på på bäckenbotten på slutet.. var inne på förlossingen 07.00 öppen 5 cm sedan var hon ute 11.35. Tyckte att det var den häftigaste upplevelsen i mitt liv då liksom bara kroppen tog över och smärtan glömmer man så fort och så fick man den finaste gåvan i världen:) Jag blev paff för att det var en tjej var helt inställd på att det skulle bli en kille så vi glömde nästan bort att titta efter hihi hade liksom alla "tecken" -liten toppig mage, låga hjärtljud 132-142, kinisiska kalendern sa pojke etc.. men lika glad är ja för det:)!!! Vill lätt göra om det om jag vet att förlossningen skulle bli lika komplikationsfri som denna trots att jag var förstföderska :) Lycka till nu alla blivande ni har en fantastisk resa framför er!!!
  V.36.. Börjar kännas segt att vänta på bebis!! Längtar ju så himla mkt!! Mitt FS mått ligger på mellan 29-30 vilket inte är särskilt mkt... Fick åka på tillväxt UL för två veckor sedan, men allt var som det skulle med lillkillen och han hade en bra vikt! Nu hoppas jag på en snurr i dagarna annars blir det vändnigsförsök i nästa vecka, då bebis ligger i säte! Lycka till ni andra!
  36+1 idag!! dagen D närmar sig med stormsteg! materiellt känner jag mig nu förberedd på att liten kan komma, har köpt hem det mesta jag tror mig kan tänkas behövas så nu är det bara bäbis som saknas:)...Såg ett inlägg här med smärtor vid läggdags- likadant här så fort jag lägger mig så får jag ont i nedre delen av magen och framsidan av bäckenet och problem när jag måste rulla över på andra sidan.... magen är stor o tung men jag tycker att det går förvånansvärt bra ändå, har svårt att tro att det inte ens är 4 v till BF och jag orkar mer än jag trott var möjligt, var och dansade linedance igår och tömkörde hästen idag.. för 6 mån trodde jag att jag vid det här laget skulle rulla fram och inte orka eller klara av att göra så mycket:) Kram
  Mysan

  0 Mysan

  Hej lillaMy! Har du också sammandragningar ofta? Vad jag än gör så blir min mage stenhård och jag blir trögandad. Har du stor eller liten mage? Mitt symfys-fundus mått är 36 och bebbens hjärt ljud är 148. Hur är det med dig och bebben? Kram Mysan
  Ja det börjar bli tungt och göra ont vad man än gör. För mig är det ryggläge som gäller och det blir tröttsamt i längden. Men det är inte så länge kvar nu så det är bara att hålla ut! :) Kram
  Mysan

  0 Mysan

  Hej alla glada! Är det någon mer som har svinont när man ligger och sover? Jag får svinont efter en halvtimme på sidan lägger mig då på rygg en stund för att sen lägga mig på andra sidan en halvtmme sen börjar det om.På dagarna är det inte så farligt utan bara på natten det är jobbigt. Hoppas att ni andra har det bra, nu är det inte så lång tid kvar men den går långsamt.Kram Mysan

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.