Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 37

Bebisen

Din bebis är nu c:a 34 cm från huvud till stjärt och omkring 48 cm från topp till tå och väger runt 2.7 kg. Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha. Enligt nyare riktlinjer bör du vara uppmärksam på bebisens rörelse ända fram till förlossningen, och om du misstänker att något är fel p.g.a minskade fosterrörselser så bör du kontakta barnmorska/sjukvård [Ref: Läkartidningen].

Du

Övre delen av din livmoder är nu ännu lite längre upp och befinner sig c:a 14 cm ovanför naveln. Livmodern har vuxit en hel del de senaste veckorna allteftersom bebisen lagt på sig vikt. Du har antagligen gått upp omkring 13-14 kg fram till nu och du kommer inte att gå upp särskilt mycket mer.

Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ.

Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta.

Vanligtvis träffar man sin barnmorska/läkare varje vecka från och med nu, för att kunna följa slutstadiet av graviditeten och hur förlossningen närmar sig.

Det är också hög tid att fundera på förlossningen och prata om olika alternativ, så som smärtstillande medel och hur du vill föda. Prata med din MVC. Du kan läsa mer om praktiska råd inför förlossningen här.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 36

 

Frågor för vecka 37

Rekommenderat

Sola under graviditeten?

Sola under graviditeten?

Nu när det är sommar så vill man ju ut och njuta i solen, och kanske sola och skaffa sig lite färg, men hur är det under graviditeten, är det farligt för fostret eller för dig att sola under gravditeten? Frågetecknen är många, men i denna artikel försöker vi reda ... 19

Det finns 227 kommentarer till denna artikel

  Kurtan

  5 Kurtan

  36+1, var hos barnmorskan idag och hon var osäker på vad som var huvud eller rumpa, läst på om sätesbjudning och en hel del tyder på det, så om en vecka blir det kontroll på förlossningen, spännande. Hon kan ju hinna vända sig till rätta, annars får jag ta och fundera hur vi ska gå till väga, skönt att få det bekräftat istället för denna ovisshet. 

   Har riktigt ont av bl.a. foglossning men också i magen av alla rörelser och troligen huvudet mot revbenet, så här var det inte alls med sonen. Samtidigt som jag börjar längta rejält vet jag inte om jag verkligen är helt redo om det skulle sätta igång nu. Försöker ställa in mig på igångsättning två veckor över tiden, då det nästan blev fallet sist. 

   Får acceptera att det är rätt tungt nu, men jag ska överleva! Vila, gå lite, vila, osv.

  Nu ligger bäbisarna mot revbenen och det är inte skönt kan vi ju säga men jag ska inte gnälla igentligen för redan vid 7 månaden tryckte min första en fot mot ena revbenet så det kändes som jag hade blåmärke på revbenet. Jag fick ta den utbuktande bulan och trycka den neråt ibland för det gjorde så ont nu är det bara när jag sjunker ihop lite vid datorn som det känns.

  Det sak bli sjönt nu när denna resan är över men jag tycker dom verkar små dom är ju ändå två. Så jag hoppas jag går tiden ut är i 36+4 idag så det är inte långt kvar men jag tycker dagarna bara blir segare och trögare ju mer man vätar. Lite självförvållat kanske ,om man skulle sysselsätta sig ordentligt istället så skulle tiden gå fortare men icke lat som en... ja vad är det för djur som är lat? det har nog vi människor börjat med.

  36+4 idag och nu får han gärna komma! Kan knappt äta någonting för det är så fullt i magen, går runt och mår illa hela tiden vilket är skitjobbigt. Har iaf kunnat börja gå ut och gå igen när han nu är mer fixerad vilket verkligen har hjälpt mitt bäcken. Försöker få ihop 5 km varannan dag iaf, man måste ju ha lite ork till förlossningen.

  Ser fram emot den med skräckblandad förtjusning, var ganska precis ett år sedan sist och jag börjar ifrågasätta mitt sunda förnuft.. haha Vad har jag gjort lixom? Samtidigt som jag längtar efter att det ska sätta igång eftersom jag då får träffa vår lilla bebis och att graviditeten är över!

  Kram

  min lilla pojk rör sig hela tiden som en galning... längtar efter honom

  Jenni

  5 Jenni

  36+5 idag. Snart är det dags :) längtar mer och mer :)
  Mira_L

  5 Mira_L

  V36 idag :) är glad att bebis hållet sig där inne och hoppas den vill vara kvar hela tiden ut. Huvudet var i fixerings stadium och jag har fått upp mitt järnvärde till normal :) har packat en väska till bb men behöver köpa en mys dräkt till mig o sköna trosor. Tror jag behöver nån varm tröja till bebis med. Sen är det bra o ha med sig snacks :) längtar !!

  36+1 Idag! Är så sjukt trött hela tiden då jag aldrig sover mer än 2-3 timmar i sträck känns ju inte som den ultimata uppladdningen inför förlossningen direkt..

  Hoppas han kommer lite tidigare än beräknat!

  Kram

  Lini

  7 Lini

  27dagar kvar till BF!! Å denna jäkla foglossning.. inge å hurra för. Är som i harmoni med mig själv ibland nu hör på slutet. Men lär väl ändras då smärtan kommer. Nu vill jag ha fler förvärkar å sånt så tappen blir mindre!:)
  Går in i vecka 36 idag bf 17 feb :)

  Bebisen ror sig inte lika mycket??? Min bebis ror sig hela tiden. Hicka har han ungefar 3 ggr om dagen ocksa :) Langtar efter att fa se honom!!!!

  Vi har planerat snitt den 23:e januari.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.