Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 39

Bebisen

Nu är bebisen ungefär 50 cm från topp till tå och väger omkring 3.1 kilo. Den växer fortfarande även om den egentligen redan är redo att födas.

De senaste veckorna har bebisen samlat på sig avfall i mage och tarmar. Detta avfall kallas för beck och är grön-svart, och består av hudceller, lanugohår och annat material som bebisen svalt. Detta är den första avföring som bebisen kommer ge ifrån sig efter förlossningen. Ibland händer det att bebisen släpper becket ifrån sig redan i magen och kommer då ut delvis täckt av grön-svarta restprodukter. Särskilda åtgärder vidtas av vårdpersonalen om detta skulle vara fallet.

Om det är en pojke så skall hans testiklar vandrat ned i pungen vid det här laget och när den föds bör båda vara på plats. Hos omkring 1% av alla pojkar som föds har ännu inte testiklarna vandrat ner. Eftersom detta kan orsaka infertilitet och öka risken för testikelcancer så undersöker barnmorskan pojken efter förlossningen.

Bebisens huvud är mjukt och formbart på grund av de s.k. fontanellerna som kan liknas vid rörliga plattor, som ännu inte är sammanvuxna. Dessa är till för att huvudet skall kunna deformeras något för att enklare kunna passera ut genom födelsekanalen. Detta är normal och inte farligt för bebisen, men kan göra att huvudet ser lite underligt ut direkt efter förlossningen, men det återgår snart till normal form.

Ögonen saknar ännu tårkanaler, vilka utvecklas först några veckor efter förlossningen.

Du

Innan dina förlossningsvärkar börjar kan det hända att du upplever förvärkar, vilka inte skall förväxlas med Braxton-Hicks-värkar. Dessa förvärkar hjälper till att utvidga livmoderhalsen och förbereder vattenavgången. De kan försvinna om du ställer dig upp och går omkring en smula. Övre delen av din livmoder är nu 16.5 - 18 cm ovanför naveln.

Du kanske känner dig stor tung och otymplig, men håll ut. Målet är inte långt borta.

Bebisen kan födas vilken dag som helst nu. Bara 5% av alla barn föds på sitt beräknade förlossningsdatum.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 38

 

Frågor för vecka 39

Rekommenderat

Vad gör man hos MVC under graviditeten?

Vilka undersökningar och vilka kontroller som uförs hos barnmorskan och MVC (mödravårdscentralen) varierar från landsting till landsting. I den här artiklen försöker vi beskriva de vanligast förekommande undersökningarna och kontrollerna som man genomgår hos MVC. Kom ihåg att du själv kan välja vilken MVC du ska gå till. Pappan är ... 14

Det finns 264 kommentarer till denna artikel

  Nu är det tredje gången gillt så nu har jag fått Matilda i kroppen och hon fixar med sin minereader så allt kommer gå bra, det blir kejsarsnitt denna gånen med.

  Ett barn har jag flyttat in onda andar i så det lilla barnet ska överges det fanns inget hopp om bättring för dom men alla jag har föintat detta livet så vi skulle få det bra någon gång kommer tillbaka när ni har gjort 25  planeter, den 26 gör vi tillsammans och det blir den sista. Och då tycker alla om varandra så det som avgör vem viska leva med är vilken humor vi har./ Lilla Bus

  Så magistkt att det kan komma barn när som helst nu men jag hoppas jag går tiden ut för jag bär dom visserligen på bredden men jag är lika stor som flickorna på sidan men dom är ju två. Jag har aningar om att dom måste få vitamintillskott den första två veckorna för att se hur dom växer.

  Jag hört från säker källa att så är fallet och det är min kille som bara vet vissa saker och det slår aldrig fel.

  Jag är lite beskymrad men ändå lugn för saker brukar ordna till sig när tiden är mogen och det är ett pat veckor till så gå och oroa sg ska jag fösöka låta bli att göra men jag har aldrig fött naturligt Michelle kom med akut kejsar snitt. men jag har en otoligt hög smärttröskel men det är nog påverkad av mitt fysiska mående. Så vi får väl se. Det finns ju smärtlindring även om jag hoppas att slipa det.

  Hej. 14 dagar kvar nu...längtar efter bebis och efter syskon till sonen ☺ Kram
  minna

  5 minna

  Såå förväntansfull! Undrar hur denna förlossning kommer att bli.. Nr tre ligger i magen och jag tror att den kommer innan bf, kanske i slutet av veckan! Härligt det ska bli att se vem som kommer ut...
  Anita

  2 Anita

  38+0 Mycket förvärkar. Konstigt att man blir glad när det gör ont, haha. Jag vet ju att när det väl drar igång kommer jag sitta där och böla och snyfta -"Jag vill inte föda barn!" (Trean som ligger i magen.)

  Nervös inför förlossningen! Så jobbigt att gå och lägga sig för varje natt får jag såna sjuka förvärkar :( Kan inte sova ordentligt så känner mig inte så uppladdad inför förlossningen direkt. Hoppas ändå på lika bra upplevelse som förra gången!

  kirpen

  2 kirpen

  14 dagar kvar till bf. Har redan ställt in mig på att jag kanske går över. Man vet aldrig. Min man tror dock att liten kommer tidigare. Ska bli spännande att äntligen få träffa den lille/lilla som snart har varit gömd i magen nu i 9 månader...


  Nu är det bara dagar kvar till dagen D men dom ligger inte ner med huvudet men dom är små som om dom skulle legat sex där inne färdiga så det blir nog ingen fara att föda i säte på den ena som kan bli möjligt. min kille som vet utan förså varför ibland har sagt att den första kommer i säte och den andra kan vända sig när det blir bättre plats. Jag är inte orolig för smärta för det kan jag hantera bara man inte behöver klippas men det tror jag knappt med dessa storlekar jag är stor från naveln och uppåt lite drykt.

  s[ forvirrad blir jag. Har gjort UL i Danmark och Sverige. I DK s'ger dom ber'äknat datum är den 12 -17 december, i Sverige 6 december... sitter och väntar. >Blir bara nervös med varje dag=((

  Jenni

  5 Jenni

  38+4! Det är verkligen inte lång tid kvar nu :)

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.