Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 38

Du anses nu vara fullgången och hos bebisen utvecklas de sista detaljerna. Den är nu omkring 49 cm från huvud till tå och väger c:a 3 kg. Under denna veckan kommer din bebis sannolikt att sjunka ned och fixeras med huvudet i ditt bäcken. Om det inte är din första graviditet så kan fixeringen komma senare. Du kommer förmodligen känna en viss lättnad när bebisen sjunker ned och trycket på dina revben lättar, medan å andra sidan trycket på din livmoder, bäcken och blåsa ökar så att ditt behov att kissa kan öka, samtidigt som vissa upplever smärta i ljumskar och ben.

Forskning har visat att stresshormoner kan påverka bebisen, så se till att koppla av, ha kul och ta det lungt.

Bebisen är fullt utvecklad och är egentligen redo att födas, men växer fortfarande och bildar mer fett, upp till 15 gram om dagen. Om detta är din första graviditet så är det vanligt att förlossningen sker närmare 40 veckor eller kort där efter, medan om det inte är ditt första barn så är det mer sannolikt att du föder tidigt. Se till att väskorna är packade!

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 37

 

Frågor för vecka 38

Rekommenderat

Vad gör man hos MVC under graviditeten?

Vilka undersökningar och vilka kontroller som uförs hos barnmorskan och MVC (mödravårdscentralen) varierar från landsting till landsting. I den här artiklen försöker vi beskriva de vanligast förekommande undersökningarna och kontrollerna som man genomgår hos MVC. Kom ihåg att du själv kan välja vilken MVC du ska gå till. Pappan är ... 14

Det finns 238 kommentarer till denna artikel

  juliet

  3 juliet

  Nu har min dotter och hennes pappa tillsammans med solen tagit reda på när barnen ska komma dom sa att vi ses när vi ska till sjkhuset för att få ut dessa barn två är små och två ganska stora det blir neonatal för pojkarna om dom överlever annars gör mina änglar det.

  Jag fick veta att barnen har bytt dimmention nu det gjorde mamma när on gick in i kroppen vi var ett innan big bang då avlöste hon mig lite för jag levde i den. Jag dog i den också men fick mammas alla kärlekskänslor så jag blev levande igen nu är honi min kropp för att stanna här. så nu kan jag vara säker på att det stämmer det har varit så mycket hit och dit med dom här ungarna så en annan har blivit tokigare än förut oj.Det ska bli spännande.

  / Juliet

  baby87

  5 baby87

  37+5 och förvärkarna avlöser varandra hela nätterna! Trycket neråt gör att man springer på toa hundra gånger om dagen och natten :S Dottern är född 38+4 och sonen 39+4 så kom gärna ut kommande vecka eller nästa ;) ♡
  Ida87

  2 Ida87

  vecka 37 och förvärkar delux! Nu får han gärna ta och komma ut! Hade det såhär med min förra oxå men hoppas på att jag inte behöver gå i 3 veckor till utan att han kommer ut snart! längtar tills vår lilla bebis kommer! storebror längtar efter honom oxå! Får väl se när han får för sig att komma ut!

  fick tipset av min barnmorska under min förra gravididitet att när man har förvärkar och kanske är öppen 1-2 cm Ha sex med sin partner,ett ämne i mannens spärma om man använder när man sätter igång en förlossning! Funkar ganska bra mina värkar blir starkare, vet dock inte om det var pga det som min första son kom som han skulle! men man kan alltid hoppas! 

   

   

  37+1 idag :) Har inga känningar på att han vill komma ut tidigare, mer än att det är väldigt trångt i magen. Njuter fortfarande av att vara gravid, har inga större krämpor mer än lite halsbränna ibland på nätterna, men inte värre än att en tuggtablett hjälper!

  Längtar så mycket efter vår lilla prins, har närstan allt klart. Väntar bara på att vagnen ska komma nästa vecka. Sen får han komma när han vill! Ska ta o packa bb väskan så gott som det går i morgon tänkte jag :)  Kan vara bra att ha det gjort, då min mammas kille känner på sig att lillen kommer den 14 okt, alltså om 2 dagar :P haha men vi får se :)

  Kurtan

  5 Kurtan

  37+2 idag. Lillen rör sig mycket härinne och det är fortfarande så mysigt, kommer sakna det, men längtar såklart otroligt att få träffa honom utanför. Mer och starkare mensvärk, som mamma säger är förvärkar men då ska man ju ha sammandragningar samtidigt, väl? I alla fall så är jag inte alls glad över att min kille ska jobba tre hela nätter i Göteborg nästa vecka och vi ska föda i Uppsala. Läst så mycket så ver hur "akut" det kan bli... dessutom med den här känslan i kroppen. Ingen slempropp som gått än iaf eller så men enligt sista mensen är jag redan beräknad på onsdag!!! Så nervös, tänk om han missar allt, behöver honom här då! Går ju inte att hålla igen om det väl sätter fart. Gillar inte alls det här. Vill bara kunna slappna av nu :/
  Mira_L

  5 Mira_L

  Imorgon v37 skönt att bebis räknas som fullgången och inte fick en för tidig förlossning :) tycker det känns bra inte så jätte jobbigt. Bebis är fixerad och har sjunkit kanske deg det känns bättre. Nu är det bara få veckor kvar.

  sh

  Är i vecka 37 just nu, känner mig mer kissnödig än vanligt och då och då trycker det neråt men foglossningarna har gett med sig en aning. Trodde ett tag att jag skulle föda för flera veckor sedan, hade foglossning och hade ont i magen och det kändes som att nånting var på gång, men icke. Nu är det istället så lugnt som det kan bli och det känns som att lillan har hittat sin plats och inte kommer komma ut. Haha. Men det är skönt att inte må så dåligt som jag gjort utan har nu har hittat ett inre lugn. Fast mitt humör är lite upp och ner och jag har mer humörsvängningar än vanligt. Kanske vanligt på slutet?

  37+2 idag! Nu närmar det sig verkligen, håller på att packa bb-väskan och pysslar inför bebisens ankomst =) kommer säkert gå över en del denna gång med, men det har jag inget emot än så länge, mycket att fixa med än hemma!

  ramiza

  2 ramiza

  nästa ons är man v 37 o magen har inte sjunkit än men barnet är fixerat iaf, så den får komma nu eller stanna n¨n vecka till...

  37+0 Idag! Så skönt att närma sig slutsträckan, försöker upptäcka tecken till att han ska vilja komma tidigare men inget har hänt ännu :) Idag ska jag packa väskan, vet inte riktigt vad jag ska ha i den så kommer lägga i det viktigaste och sen kanske lägga till ta bort tills det är dags.. :)

   

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.