Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 37

Bebisen

Din bebis är nu c:a 34 cm från huvud till stjärt och omkring 48 cm från topp till tå och väger runt 2.7 kg. Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

Du har nu så mycket fostervatten som du kommer att ha. Enligt nyare riktlinjer bör du vara uppmärksam på bebisens rörelse ända fram till förlossningen, och om du misstänker att något är fel p.g.a minskade fosterrörselser så bör du kontakta barnmorska/sjukvård [Ref: Läkartidningen].

Du

Övre delen av din livmoder är nu ännu lite längre upp och befinner sig c:a 14 cm ovanför naveln. Livmodern har vuxit en hel del de senaste veckorna allteftersom bebisen lagt på sig vikt. Du har antagligen gått upp omkring 13-14 kg fram till nu och du kommer inte att gå upp särskilt mycket mer.

Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ.

Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta.

Vanligtvis träffar man sin barnmorska/läkare varje vecka från och med nu, för att kunna följa slutstadiet av graviditeten och hur förlossningen närmar sig.

Det är också hög tid att fundera på förlossningen och prata om olika alternativ, så som smärtstillande medel och hur du vill föda. Prata med din MVC. Du kan läsa mer om praktiska råd inför förlossningen här.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 36

 

Frågor för vecka 37

Rekommenderat

Graviditetssymptom - hur länge varar de?

Graviditetssymptom - hur länge varar de?

Graviditeten är en superhärlig tid. Kan man tänka sig att kvinnans kropp är ett hem för ett helt nytt liv? Samtidigt så förändras allt i kroppen så mycket - man får många symtom och ibland känns alla upplevelser som ett rent kaos för kroppen och själen. Många av de uppkomna ... 0

Det finns 227 kommentarer till denna artikel

  36+1 idag. Längtar så inninorden efter min son. Blir alldeles tårögd jag bara säger min son!!:) kom ut nunununununu jag vill ha dig i min famn! Mår bra annars. Haft en underbar graviditet. Men nu börjar de bli tungt. +12kg nu.

  V.36 och jag står verkligen inte ut mer. Har så ont överallt plus en ettåring att bära och springa efter hela tiden :S Hoppas bebisen kommer om 2 veckor! Klarar inte av längre än så!!

  http://feelia.blogg.se/

  Snart kommer gowingen ut.. längtar så mycket... 

  hjälp de börjar närma sig bara 4 veckor o 4 dar kvar sen kommer han vårt först barn, trodde jag adrig skulle känna mig så här spänd. hur ser han ut, mår han bra, hur ont kommer det göra_? längtar efter att få lukta på han o gosa med han ...........................första sonen :)

  36+3 idag. Knodd sitter stenhårt fixerad i startposition så nu är det bara att hålla tummarna att vi ite behöv vänta allt för länge till. :) Vill ha dig här nu pyret, mamma & pappa längtar efter dig<3

  36+3 idag. Knodd sitter stenhårt fixerad i startposition så nu är det bara att hålla tummarna att vi ite behöv vänta allt för länge till. :) Vill ha dig här nu pyret, mamma & pappa längtar efter dig<3

  36+4 känns helt overkliget men snart är du ute hos oss..längtar..

  satte upp spjälsängen idag<3

   

  men jag är lite fundersam över vad man skall packa med sig till bb? finns ju så många listor men alla e ju så olika, vad har du packat ner??

  Sara.

  4 Sara.

  Linn! Jag har samma typ av stötar som du (tror jag....) var hos BM igår och hon sa att det är babyns huvud som går såpass djupt nu att det börjar via sig. Det är ju bra, då kanske nått händer snart:)

  Jobbar och mår ok. Jag har de senaste 3-4 veckorna känt som elstötar från underlivet och upp, främst när jag rör mig. De har varit mycket av dessa den senaste v. Någon annan som har så eller vet vad det är.

   

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.