Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 5

Embryo 22 dagar. Fotograf: Lennart NilssonI slutet av vecka 5 väntar du dig antagligen att din menstruation skall börja. Men om du är gravid så kommer du med sannolikt inte att uppleva en vanlig mens, även om en del kvinnor får lätta blödningar eller till och med en starkt reducerad menstruation. Det är också möjligt, om än ovanligt, att vara gravid och få sin mens som vanligt.

Medan graviditetstest för hemmabruk är inte lika pålitiga som blodtest så kan båda påvisa förekomsten av hormonet human Chorionic Gonadotropin (hCG) som nu verkar i din kropp för att förbereda den på graviditeten.

Fostret är denna veckan mycket litet, endast c:a 1 mm stort, ungefär som en punkt i en bok, och kallas blastocyst innan det omvandlas till ett embryo. Massor av aktivitet pågår inne i din mage. Embryot bäddar ned sig djupare i livmoderns vägg och moderkakan som skall förse fostret med syre och näring börjar växa till.

Embryot består av tre distinkta lager som kommer att bilda olika typer av vävnad; det inre lagret bildar lungor, lever, matsmältningssystemet och mjälten. Mellanlagret bildar skelett, muskler, njurar, blodkärl och hjärta, medan det yttre lagret bildar hud, ögats linser, hår, tandemalj och nervsystem.

image

Bilden visar ett positivt graviditetstest. Du är gravid och nu måste du äta för två, och även om det inte innebär att du ska äta dubbelt så mycket så behöver du i alla fall se till att det växande embryot får alla näringsämnen det behöver.

Näringsrik mat som grönsaker, frukt och en balanserad kost är nu viktigare än någonsin. Det finns dessutom speciella kosttillskott som man med fördel kan ta för att komplettera sin kost. På apoteket hjälper man dig gärna att välja ett lämpligt alternativ.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 4

 

Frågor för vecka 5

Rekommenderat

Lista på gratis baby- och gravidboxar

Lista på gratis baby- och gravidboxar

Uppdaterad 2018/06/28. Det finns numera ett antal olika gratisboxar eller goodiebags för gravida och nyfödda och här gör vi ett försök att lista dem allihop. Tipsa oss gärna om de vi missat. Apotek Hjärtats startbox Apotek Hjärtat/ICA har ett erbjudande om en startbox som är kostnadsfri för klubbmedlemmar (ord.pris 199 kr). Innehåller produkter ... 25

Det finns 432 kommentarer till denna artikel

 1. Postades 2013-08-17 01:06:42
  Ronja96:s avatar

  jag fick idag den 16/8 gravid raskanaa 2-3  :) jätte kul

 2. Postades 2013-07-17 14:48:59
  Suzszi:s avatar

  Hej alla! Jag testad igår mitt på dagen med ett Clearblue digital test där det stod Gravid 1-2. Blev överlycklig då detta är barn nr 2 isåfall :) Meen! I morse tog jag samma sorts test och där stod det - Inte Gravid.. :/ förvirringen är på topp!! Vet inte alls vad jag ska tro och tänka om detta:( Känner mig ju gravid.. Nåja får vänta någon dag till.

 3. Postades 2013-04-16 11:28:02
  Gäst

  Herregud vilken eufori! Jag +ade igår kväll och imorse när jag testade igen så visst fanns det ett streck, om än j*vligt svagt. Men samtidigt som lyckan inte vet några gränser så gör inte rädslan det heller... Har haft många missfall och är livrädd att "kramperna" i magen ska vara ytterligare ett missfall trots att jag vet att det är normalt att ha smärta och kramper i början <3

 4. Postades 2013-04-04 17:24:55
  Amelia84:s avatar

  Plussade för fyra dagar sen (BIM+1) och känner mig mer och mer gravid hela tiden! Är så lycklig! Hoppas lill*n har bra att vara där inne :) Lycka till, alla! 

 5. Postades 2013-03-31 10:26:55
  Jonna81:s avatar

  Fick ett halvsvagt sträck i morse. Är bim+2 bara. Så ska ta ett nytt om nån dag men hoppas det är possitivt då oxå :D

 6. Postades 2013-03-09 12:33:03
  eluus:s avatar

  Jag köpte ett "tidigt graviditets test" på bäst på test och tog igår visade negativt. Min senaste mens var den 15.  ska jag ta ett nytt sen tycker ni?

 7. Postades 2013-03-08 13:03:27
  maddizz_85:s avatar

  Jag har inte fått min mens än och jag är fyra dagarr sen, jag är normalt aldrig sen....

  Men jag har gjort grav,test i onsdags och det var neg....

  Kan jag vara gravid ändå?   Vad tror ni?

  Hoppas på svar! 

  Hoppfulla hälsningar :)

 8. Postades 2012-11-26 23:16:03
  Gäst
  Hej allihopa Hela föra månader jag kände att jag är gravid , väldig känslig i humör , ont i bröst , känslig i lukt , tröt , mår dålig i magen , gasa i magen . Men jag har inte testat mig , jag ficken lätt mens situation 4 dag tidigare och bara på 3 dag istället för 8 dagar . Efter min lätt mens är slut ,en morgon jag har kollat men jag var inte gravid . Kan jag fortfarande vara gravid men testen visa fel eller ? Lycka till alla mammor
 9. Postades 2012-11-23 22:37:42
  Gäst

  3de försöket plussade för några dagar sedan. Vecka 4 enligt kalendern. väldigt trött och små öm nere i magen. Aldrig varit gravid förrut och önskat mig detta något enormt. Livrädd för missfall. Vet inte hur jag skulle kunna hantera om det händer.

 10. Postades 2012-11-22 22:16:01
  ewlie:s avatar

  plussade för 5 dagar sen! wiho det är så spännande med första :) någon annan som har känt molvärk i ca 2 veckor? men jag antar att det är vanligt!

  Lycka till alla julimammor :)

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.