Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 5

Embryo 22 dagar. Fotograf: Lennart NilssonI slutet av vecka 5 väntar du dig antagligen att din menstruation skall börja. Men om du är gravid så kommer du med sannolikt inte att uppleva en vanlig mens, även om en del kvinnor får lätta blödningar eller till och med en starkt reducerad menstruation. Det är också möjligt, om än ovanligt, att vara gravid och få sin mens som vanligt.

Medan graviditetstest för hemmabruk är inte lika pålitiga som blodtest så kan båda påvisa förekomsten av hormonet human Chorionic Gonadotropin (hCG) som nu verkar i din kropp för att förbereda den på graviditeten.

Fostret är denna veckan mycket litet, endast c:a 1 mm stort, ungefär som en punkt i en bok, och kallas blastocyst innan det omvandlas till ett embryo. Massor av aktivitet pågår inne i din mage. Embryot bäddar ned sig djupare i livmoderns vägg och moderkakan som skall förse fostret med syre och näring börjar växa till.

Embryot består av tre distinkta lager som kommer att bilda olika typer av vävnad; det inre lagret bildar lungor, lever, matsmältningssystemet och mjälten. Mellanlagret bildar skelett, muskler, njurar, blodkärl och hjärta, medan det yttre lagret bildar hud, ögats linser, hår, tandemalj och nervsystem.

image

Bilden visar ett positivt graviditetstest. Du är gravid och nu måste du äta för två, och även om det inte innebär att du ska äta dubbelt så mycket så behöver du i alla fall se till att det växande embryot får alla näringsämnen det behöver.

Näringsrik mat som grönsaker, frukt och en balanserad kost är nu viktigare än någonsin. Det finns dessutom speciella kosttillskott som man med fördel kan ta för att komplettera sin kost. På apoteket hjälper man dig gärna att välja ett lämpligt alternativ.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 4

 

Frågor för vecka 5

Rekommenderat

Sola under graviditeten?

Sola under graviditeten?

Nu när det är sommar så vill man ju ut och njuta i solen, och kanske sola och skaffa sig lite färg, men hur är det under graviditeten, är det farligt för fostret eller för dig att sola under gravditeten? Frågetecknen är många, men i denna artikel försöker vi reda ... 15

Det finns 432 kommentarer till denna artikel

 1. Postades 2012-03-01 10:44:20
  Gäst

  Jippiiiiiii! Jag plusade idag! Är så lycklig! Men rädd! Har haft två missfall tidigare. Det senaste för ett år sen. Vi har längtat så mycket efter barn! Nu hoppas vi på tredje gången gillt. Och att våga vara lycklig! Det är ett mirakel i sig att få vara gravid igen. :) Stor Kram till alla!! Kärlek till Världen! Jippiiii!

 2. Postades 2012-02-28 19:30:04
  Gäst

  Plussade i morse och jag är så otroligt lycklig!

  Min lilla son ska bli storebror! En enorm känsla.

 3. Postades 2012-02-28 08:24:42
  Gäst
  Tog ut min k-spiral i nov å nu i morse fick jag dt underbara svaret jag är gravid ;)
 4. Postades 2012-02-28 08:22:10
  Gäst
 5. Postades 2012-02-26 18:29:59
  Gäst
  Min mena är försenad 3v, är jag gravid?
 6. Postades 2012-02-26 16:32:56
  sara_k:s avatar

  fick mitt plus idaaaaaaaaaaaaag så underbar :)

 7. Postades 2012-02-21 17:05:58
  Gäst

  Min mens är försenad med 3 dgr. Men det har den varit innan oxo. Förväntar mig ingenting. Vi har provat bli grvida i snart 1 år :/

 8. Postades 2012-02-12 18:15:08
  Gäst

  Min mens försenar 4-5 dagar. Jag hoppas jag är gravid. Skulle bli femte gången. De fyra var alla missfall. Imorgon går jag göra graviditetstest.

 9. Postades 2012-02-12 17:45:03
  Gäst

  jag plussade igår! :) Hoppas allt går vägen. Slutade med ppiller för 4 veckor sedan och är redan gravid :)

 10. Postades 2012-02-09 07:51:45
  Gäst
  Är lite förundrande skulle ha min mens igår men höge tecken på att den ska komma. Har försökt i 5 år nu. Hoppas hoppas jag är gravid min dotter som fyller 5 nästa månad kommer bli super glad om hon får ett syskon. Men jag är rädd att jag tänker så mycket på att jag vill vara gravid att min mens skjuts upp.:-( men hoppas kan jag lova. Och om det är någon där inne hoppas jag den vill stanna kvar. Har fått så många missfall så jag kan inte räkna dom på tår eller fingrar:-( kram till er som är och vill vara gravida.

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.