Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 5

Embryo 22 dagar. Fotograf: Lennart NilssonI slutet av vecka 5 väntar du dig antagligen att din menstruation skall börja. Men om du är gravid så kommer du med sannolikt inte att uppleva en vanlig mens, även om en del kvinnor får lätta blödningar eller till och med en starkt reducerad menstruation. Det är också möjligt, om än ovanligt, att vara gravid och få sin mens som vanligt.

Medan graviditetstest för hemmabruk är inte lika pålitiga som blodtest så kan båda påvisa förekomsten av hormonet human Chorionic Gonadotropin (hCG) som nu verkar i din kropp för att förbereda den på graviditeten.

Fostret är denna veckan mycket litet, endast c:a 1 mm stort, ungefär som en punkt i en bok, och kallas blastocyst innan det omvandlas till ett embryo. Massor av aktivitet pågår inne i din mage. Embryot bäddar ned sig djupare i livmoderns vägg och moderkakan som skall förse fostret med syre och näring börjar växa till.

Embryot består av tre distinkta lager som kommer att bilda olika typer av vävnad; det inre lagret bildar lungor, lever, matsmältningssystemet och mjälten. Mellanlagret bildar skelett, muskler, njurar, blodkärl och hjärta, medan det yttre lagret bildar hud, ögats linser, hår, tandemalj och nervsystem.

image

Bilden visar ett positivt graviditetstest. Du är gravid och nu måste du äta för två, och även om det inte innebär att du ska äta dubbelt så mycket så behöver du i alla fall se till att det växande embryot får alla näringsämnen det behöver.

Näringsrik mat som grönsaker, frukt och en balanserad kost är nu viktigare än någonsin. Det finns dessutom speciella kosttillskott som man med fördel kan ta för att komplettera sin kost. På apoteket hjälper man dig gärna att välja ett lämpligt alternativ.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 4

 

Frågor för vecka 5

Rekommenderat

Lista på gratis baby- och gravidboxar

Lista på gratis baby- och gravidboxar

Uppdaterad 2018/06/28. Det finns numera ett antal olika gratisboxar eller goodiebags för gravida och nyfödda och här gör vi ett försök att lista dem allihop. Tipsa oss gärna om de vi missat. Apotek Hjärtats startbox Apotek Hjärtat/ICA har ett erbjudande om en startbox som är kostnadsfri för klubbmedlemmar (ord.pris 199 kr). Innehåller produkter ... 25

Det finns 432 kommentarer till denna artikel

 1. Postades 2011-08-27 11:31:16
  Gäst

  Hej!

  Har plussat för första gången i mitt liv i torsdags... Försöker sätta mig in i vilken vecka jag är i. Någon som kan hjälpa mig??

   

  Lördag 30/7 sista mensens första dag. Idag är det lördag 27/8.

  Har jag då genomgått 4 veckor och min "bytardag" lördagar. Så idag lördag börjar 5:e graviditetsveckan. Jag är 4+1 idag, eller??

  Tack på förhand om det är någon som vet!

 2. Postades 2011-08-24 20:41:14
  baby87:s avatar

  Heey!

  Här är en till som nyligen plussat, i måndags 22 augusti 2011!!
  Jag är så mega glad, våran 15 månaders dotter ska bli stora syster i april 2012 :D

  Vi har försökt i 4 månader, bestämde oss när jag fick mensen sist ( 21 juli ) att vi skiter i det ett tag nu, för jag blev så himla deppig av alla bakslag, även om vi bara testat i 4 månder!
  Ja ni vet, man blir faktiskt besviken fast man vet att det kanske inte blev nått...

  Har haft sex 3-4 gånger sedan mensens slut runt den 25 juli & TÄNK, efter alla ÄL dagar som vi prickat in under 4 månaders tid & fått negativa besked, fick vi ett plus när man som mest trodde att det verkligen inte skulle bli nått & det var liksom inte meningen heller....:)

  Livet är härligt, man kan inte styra det, har jag märkt nu ;)

  Glad mamma till snart 2 <3

 3. Postades 2011-07-29 03:38:26
  Gäst

  hej allesammans :)
  Jag och min man gifte oss förra sommaren och har nu bestämt oss för att bilda en liten familj. Vill bli gravid med detsamma. Finns det ngn som har bra tips pa vad det är jag bör tänka pa. Tack pa förhand!!!
  & grattis till er alla som plussat :D
  hoppas det blir min tur snart :P

 4. Postades 2011-07-28 08:31:29
  Mam83:s avatar
  4+1 idag. Hoppas på att allt ska gå bra. Mår illa vilket jag aldrig har gjort i tidigare graviditeter, inte mycket men lite sådär så man blir påmind hela tiden:-)
 5. Postades 2011-07-05 17:51:19
  Gäst

  Hjälp! Vi var så oförberedda, en tredje bebis i mars! Har två barn sedan tidigare på 2 och 4 år. Klara vi detta??? Behöver råd från någon med tre småbarn. Glad o lycklig men rädd!!

   

 6. Postades 2011-07-03 22:01:34
  Hellen:s avatar

  Har gjort ett Preg-test som visade Positivt  ...... HURRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 7. Postades 2011-06-27 14:18:08
  Gäst

  Skulle fått mensen igår, hoppas den uteblir!

 8. Postades 2011-06-23 09:34:57
  Gäst
  Plussade på stickan som jag anade :-) Tänk att lillen ska få ett syskon! Är glad, nervös och förväntansfull. Har inte kontaktat gynekologen än... Med nr två känns det lite lugnare med allt. Det går ju ändå inte att se nått på några veckor. Lite underligt att det blir en till februari bebis. Min första son är också det. Grattis till alla pluss!!!
 9. Postades 2011-06-20 15:31:06
  preggo90:s avatar

  åh jag plussade i morse! är så överlycklig! Min son ska bli store bror =)

 10. Postades 2011-06-20 13:00:53
  Mariah:s avatar

  Idag är mensen beräknad, vi får väl se vad som händer men jag tror inte att den kommer ! Men mens kan dok vara lite sen ibland för mig, men har den inte kommit inom tre dagar då måste jag testa mig :-) (NYFIKEN). Vi håller Våra tummar att det vissas ännu ett plus/två streck, jag och min sambo ! Grattis till er andra som plusat ;-) 

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.