Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 5

Embryo 22 dagar. Fotograf: Lennart NilssonI slutet av vecka 5 väntar du dig antagligen att din menstruation skall börja. Men om du är gravid så kommer du med sannolikt inte att uppleva en vanlig mens, även om en del kvinnor får lätta blödningar eller till och med en starkt reducerad menstruation. Det är också möjligt, om än ovanligt, att vara gravid och få sin mens som vanligt.

Medan graviditetstest för hemmabruk är inte lika pålitiga som blodtest så kan båda påvisa förekomsten av hormonet human Chorionic Gonadotropin (hCG) som nu verkar i din kropp för att förbereda den på graviditeten.

Fostret är denna veckan mycket litet, endast c:a 1 mm stort, ungefär som en punkt i en bok, och kallas blastocyst innan det omvandlas till ett embryo. Massor av aktivitet pågår inne i din mage. Embryot bäddar ned sig djupare i livmoderns vägg och moderkakan som skall förse fostret med syre och näring börjar växa till.

Embryot består av tre distinkta lager som kommer att bilda olika typer av vävnad; det inre lagret bildar lungor, lever, matsmältningssystemet och mjälten. Mellanlagret bildar skelett, muskler, njurar, blodkärl och hjärta, medan det yttre lagret bildar hud, ögats linser, hår, tandemalj och nervsystem.

image

Bilden visar ett positivt graviditetstest. Du är gravid och nu måste du äta för två, och även om det inte innebär att du ska äta dubbelt så mycket så behöver du i alla fall se till att det växande embryot får alla näringsämnen det behöver.

Näringsrik mat som grönsaker, frukt och en balanserad kost är nu viktigare än någonsin. Det finns dessutom speciella kosttillskott som man med fördel kan ta för att komplettera sin kost. På apoteket hjälper man dig gärna att välja ett lämpligt alternativ.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 4

 

Frågor för vecka 5

Rekommenderat

Lista på gratis baby- och gravidboxar

Lista på gratis baby- och gravidboxar

Uppdaterad 2018/06/28. Det finns numera ett antal olika gratisboxar eller goodiebags för gravida och nyfödda och här gör vi ett försök att lista dem allihop. Tipsa oss gärna om de vi missat. Apotek Hjärtats startbox Apotek Hjärtat/ICA har ett erbjudande om en startbox som är kostnadsfri för klubbmedlemmar (ord.pris 199 kr). Innehåller produkter ... 25

Det finns 432 kommentarer till denna artikel

 1. Postades 2012-11-22 22:15:32
  ewlie:s avatar

  plussade för 5 dagar sen! wiho det är så spännande med första :) någon annan som har känt molvärk i ca 2 veckor? men jag antar att det är vanligt!

  Lycka till alla julimammor :)

 2. Postades 2012-11-13 19:38:44
  Isosaari:s avatar
  Oooh! Vilken lycka jag gravid! Min dotter redan15 år pojkar9och8 år 3 och 2 år. Och nu väntar jag mitt nr 6 med tredje pappa som jag alltid har sakt ! Uch jag ska inte skaffa så många olicka pappor till mina barn! Annika32år:D
 3. Postades 2012-11-08 19:31:52
  heidimariajohanna:s avatar

  wiiihoooo fick mitt livs första plus igår är så glad men chockad. har inte känt något speciellt..

  känn helt underbart..  o ofattbart...

  efter nästan 1 1/2 års försök så ..

  hoppas lill*n håller sig kvar!!!

   

  kram

 4. Postades 2012-11-03 09:44:15
  chikita:s avatar
  Fick två klara sträck igår efter flera missfall och 1 års försök Bf 11-12 juni 2013
 5. Postades 2012-10-17 07:55:10
  Gäst
  Hej tjejer jag vet inte om ni fortfarande är på den här tråden men jag kan ju iaf försöka. Jag stressar och vet inte om det kan vara möjligt, den 2 oktober tog jag ut min koppar spiral och satte in en p-stav (3år) vid samma tillfälle. Jag hade samlag med min pojkvän utan att han kom i mig den 6 oktober då jag hade ägglossning. Nu har jag riktigt svullna ömma bröst, är extremt trött och får attacker med yrhet och frossa, har även halsbränna och tjocka vita flytningar. Är det någon av er som tror att det ens är möjligt att jag skulle vara gravid??? Eller har någon av er haft dessa symptom så tidigt i er graviditet? Väldigt tacksam för svar eller reflektioner!! :)
 6. Postades 2012-09-06 19:11:31
  Gäst

  åh väntar på att mensen INTE ska komma :P den bör komma i helgen om den håller sig som vanligt, jag önskar innerligt att jag är gravid !!!!

   

  Har en son på 11 månader och vill ha ett syskon nu tätt inpå =)

   

  har mensvärk men hoppas den hör till något annat fenomen i kroppen än mens...

 7. Postades 2012-08-26 17:42:32
  HappyLove:s avatar
  Vilken lycka Jag är gravid :) Har 2 barn flicka på 6år och en pojke på 5 år! Och i juli bestämde vi oss att jag ska plocka bort spiralen.. Direkt nästan efter vi gift oss i maj !! Det tog inte länge innan vi prickade rätt på Ägglossnings dagen ! och det Blev positivt grsvtest efter 10dagar!!!!!! Kände direkt "att det tog" Kunde inte hålla mig att göra gravtest!! Gjorde det i Digitala Clearblue Testet,, dom är jätte bra visar tidigt!!! Dom är suveräna visade direkt i v3 !! Är så lycklig.. Idag den 26/8 är jag i v 4+4 ;)) Mensen borde jag haft den 29/8.. Alltså hoppas att den håller sig undan på minst 10 månader!! Lite nervöst innan man passerat den första känsliga perioden då missfall är lätt att bli drabbad sv tyvärr.... Håller tummar och tår.. Grattis till alla andra som plussat! Och lycka till er som försöker Bamse Kramar!!!!
 8. Postades 2012-05-07 10:42:59
  Gäst

  Har 3 barn sen innan en på 4, 3 och 1 år och nu är jag gravid igen!!!

  Och detta var inte något vi ville...

  Till dig som skrev att din sambo reagera med F A N så var de nog choken, Låt de gå någon vecka till. Min man blev inte heller jätte gald men efter några veckor så börja han gilla tanken. 

   

  Lycka till alla!!!

 9. Postades 2012-04-16 11:24:42
  Gäst

  Jag väntar på min mens sen några dagar tillbaka. Har en son på 11 månader och hade ett missfall i v.8 för några veckor sedan,vågar inte riktigt hoppas på att vara gravid nu men det visar sig snart... Denna gång kommer jag känna så mycket mer oror efter mitt missfall men har en fin frisk son så vet ju att mamma kan jag iallafall bli =)

  All lycka till er som plussat! Det är fantastiskt att vänta & föda sitt barn men allra roligast är när dom är ute och man får vara tillsammans var eviga dag,det är det bästa med att ha barn,att se dem utvecklas för varje dag! All Lycka! Kram!

 10. Postades 2012-04-14 07:59:56
  Tessan_1982:s avatar

  Fick pluss igår, sonen är 6 månader imorgon så det gick fort och det var planerat med tätta barn :)

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.