Mer i kategorin Graviditeten vecka för vecka |

Graviditetsvecka 5

Embryo 22 dagar. Fotograf: Lennart NilssonI slutet av vecka 5 väntar du dig antagligen att din menstruation skall börja. Men om du är gravid så kommer du med sannolikt inte att uppleva en vanlig mens, även om en del kvinnor får lätta blödningar eller till och med en starkt reducerad menstruation. Det är också möjligt, om än ovanligt, att vara gravid och få sin mens som vanligt.

Medan graviditetstest för hemmabruk är inte lika pålitiga som blodtest så kan båda påvisa förekomsten av hormonet human Chorionic Gonadotropin (hCG) som nu verkar i din kropp för att förbereda den på graviditeten.

Fostret är denna veckan mycket litet, endast c:a 1 mm stort, ungefär som en punkt i en bok, och kallas blastocyst innan det omvandlas till ett embryo. Massor av aktivitet pågår inne i din mage. Embryot bäddar ned sig djupare i livmoderns vägg och moderkakan som skall förse fostret med syre och näring börjar växa till.

Embryot består av tre distinkta lager som kommer att bilda olika typer av vävnad; det inre lagret bildar lungor, lever, matsmältningssystemet och mjälten. Mellanlagret bildar skelett, muskler, njurar, blodkärl och hjärta, medan det yttre lagret bildar hud, ögats linser, hår, tandemalj och nervsystem.

image

Bilden visar ett positivt graviditetstest. Du är gravid och nu måste du äta för två, och även om det inte innebär att du ska äta dubbelt så mycket så behöver du i alla fall se till att det växande embryot får alla näringsämnen det behöver.

Näringsrik mat som grönsaker, frukt och en balanserad kost är nu viktigare än någonsin. Det finns dessutom speciella kosttillskott som man med fördel kan ta för att komplettera sin kost. På apoteket hjälper man dig gärna att välja ett lämpligt alternativ.

Se vilka medlemmar som är gravida i denna vecka + massor av annat relaterat innehåll

Bilder från vecka 4

 

Frågor för vecka 5

Rekommenderat

Lista på gratis baby- och gravidboxar

Lista på gratis baby- och gravidboxar

Uppdaterad 2018/06/28. Det finns numera ett antal olika gratisboxar eller goodiebags för gravida och nyfödda och här gör vi ett försök att lista dem allihop. Tipsa oss gärna om de vi missat. Apotek Hjärtats startbox Apotek Hjärtat/ICA har ett erbjudande om en startbox som är kostnadsfri för klubbmedlemmar (ord.pris 199 kr). Innehåller produkter ... 25

Det finns 432 kommentarer till denna artikel

 1. Postades 2012-04-09 16:09:27
  mystjejen:s avatar

  Jag väntar också på min mens ska komma, men den har inte gjort det ännu. Skulle komma idag men det har den inte gjort, och jag känner inget där nere heller. Har bara ömma bröst och ont i min svank idag, började igår. 

  så man får se vad som händer i natt och i morgon... Men jag hoppas på att den inte kommer för vi har försökt så länge och vi vill så gärna ha en liten. 

  Har inte gjort nått test ännu, men har beställt några. så dem ska komma i veckan så då får man väll göra ett test om inte mensen kommer.

  Lycka till er som har plus

 2. Postades 2012-03-29 14:24:27
  Litenbebis:s avatar

  plussade i lördags, blir en bebis i dec 2012

 3. Postades 2012-03-24 22:26:26
  Gäst

  vicky- här är en till blivande novembermamma om allt går som det ska..detta till trots för cerazette minipiller! jag tog väl test egentligen bara av en slump, tänkte i tisdags att sjutton, hade inte jag mens senast runt 18 februari...? kollade först med rfsu som jag köpte snabbt på ica, negativt fast anade et liiiitet närmast genomskinligt streck..sen på onsdagen köpte jag clear blue plus och jorå, positivt..va tvungen att kolla med digitalt med och visst var det så...maken fick en rejäl chock men nu har det lagt sig, nu försöker vi vänja oss... har en dotter sen innan, makens första...så oplanerat men ändå så hände det trots skydd så det är nästan kusligt. maken tror på ödet och han kanske har rätt :) nu känns det bra iaf, hoppas allt går vägen nu.

 4. Postades 2012-03-19 18:12:05
  juliet:s avatar

  Det har inte gått till på vanligt vis men vanlig har jag aldrig varit.

  Så....... va häftigt för maria ***** josef som alltid när dom träffats för dom har varit ihop sedan tidernas början av kolatomen.så nu när har är ur bilden så blir det verklighet av era fantasier vänner eller vad ni nu vill vara till mig .Jag hoppas iallafall det för nu kommer det två änglar till världen för att hjälpa till på alla vis. Min första som många barn känner heter Michelle Bridell och har gort bravader genom livet gullunge kram från mamma.

 5. Postades 2012-03-12 13:57:55
  Angelina93:s avatar
  Hej. Har inte haft min mendms på över 3 veckor. Och gravtesterna visar negativt. Magen växer o brösten är ömma. Va tror ni?:)
 6. Postades 2012-03-12 09:55:10
  Gäst

  Har gått över menstiden med 3 dagar. Gjorde två test förra veckan men båda va negativa. Imorse kände ja att ja bara va tvungen å ta ett tredje å se man på.. två streck. Min sambos reaktion va "FAN"

  Hur tar man en sån reaktion? Kaninte riktigt tro de förrens jag vart hos BM och fått de klart. Just nu ser ja bara två ljusrosa streck på en sticka.

  Men är de så att ja verkligen är gravid så blir ja en november mamma.. Finns de fler???

 7. Postades 2012-03-07 20:04:57
  Gäst

  MIn mens är 6 dagar föresenad men testade mig i måndags och då var det negativt.. kan det ha varit för tidigt att se? vi vill ju så gärna!!! vad tror ni?

 8. Postades 2012-03-01 18:54:15
  Gäst

  Jag skulle ha fått min mens idag, går egentligen och intalar mig själv att den kommer när som helst, så att jag inte blir så besviken ( som jag blivit i 1 år nu)

  Har beställt hem grav.test, hoppas dom kommer imorn :) min man är bortrest, säger inget än så länge, det ska bli en överaskning :)

  Brösten växte nämligen typ 1/4 kupa i helgen, typ över natten ;) och magen har varit superuppblåst i över en vecka nu... lite illamående oxå, men bara liiite, så tar det med en nypa salt då jag alltid varit lite känslig mot lukter..

  kommer man få sova inatt?? :)

 9. Postades 2012-03-01 18:52:34
  Gäst

  Jag skulle ha fått min mens idag, går egentligen och intalar mig själv att den kommer när som helst, så att jag inte blir så besviken ( som jag blivit i 1 år nu)

  Har beställt hem grav.test, hoppas dom kommer imorn :) min man är bortrest, säger inget än så länge, det ska bli en överaskning :)

  Brösten växte nämligen typ 1/4 kupa i helgen, typ över natten ;) och magen har varit superuppblåst i över en vecka nu... lite illamående oxå, men bara liiite, så tar det med en nypa salt då jag alltid varit lite känslig mot lukter..

  kommer man få sova inatt?? :)

 10. Postades 2012-03-01 10:55:06
  Gäst

  JAAAA!!! Har försökt i ett år att få ett syskon till våran dotter som blir 2 i maj, skulle ha fått mensen under helgen o plussade i måndags. Blev så otroligt glad och lycklig!! Grattis till alla er andra som plussat och hoppas resten som vill gör det snart, all lycka till!

Skriv en kommentar


För att visa att detta meddelande inte autogenererat, ange vilka bokstäver som visas

Går det inte att läsa? Klicka här för att byta.